Kâr payı dağıtmayacak: Kredi kayıpları 11 milyar dolara çıkabilir
HSBC Holdings, bu yılki kredi kayıplarının 11 milyar dolar ile finans krizinden bu yana en yüksek seviyeye çıkabileceği uyarısında bulundu.
![Kâr payı dağıtmayacak: Kredi kayıpları 11 milyar dolara çıkabilir](https://i.artigercek.com/2/1280/720/storage/old/news/105120.jpg)
Koronavirüs salgını küresel ekonomide eşi görülmemiş bir hızda daralmaya neden olurken, bu süreçten bankalar da büyük ölçüde olumsuz etkileniyor.
Londra merkezli bankacılık devi HSBC, 2020’nin ilk çeyreğinde vergi öncesi kârının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 48 düşüşle 3,2 milyar dolara gerilediğini açıkladı. Aynı dönemde takipteki krediler için ayırdığı karşılıkların da yüzde 417 artışla 585 milyon dolardan 3 milyar dolara yükseldiğini duyuran banka, kredi zarar karşılıklarının yıl sonunda 7 ile 11 milyar dolar arasına yükselebileceğini belirtti.
HSBC Holdings Plc, koronavirüs pandemisinin küresel ekonomik faaliyetleri durdurmasıyla birlikte takipteki kredilerden doğacak kayıpların bu yıl 11 milyar dolar ile son finans krizinden bu yana görülen en yüksek seviyeye yükselebileceği uyarısında bulundu.
Bankanın salı günkü açıklamasına göre HSBC'nin düzeltilmiş karı yılın ilk üç aylık döneminde yüzde 51 düştü ve beklenen kredi kayıpları 3 milyar dolara tırmandı. Ayrıca Asya odaklı banka yeniden yapılandırma programının bazı bölümlerini en azından 2020'nin sonuna kadar erteledi.
HSBC, 74 yıl sonra ilk defa bu yıl kâr payı dağıtmama kararı almıştı.
Göreve yeni gelen CEO Noel Quinn'in Avrupa'nın en büyük bankasının karlılığını artırma planı, tüm dünyadaki rakiplerinde olduğu gibi koronavirüs nedeniyle yarıda kesildi. Çalkantılı piyasalar bankaların alım satım işlem gelirini artırdıysa da, ABD'nin büyük bankaları ilk çeyrekte kötü kredileri karşılamak için 25 milyar dolar ayırdılar.
HSBC beklenen kredi kayıplarının bu yıl 7 milyar dolar ile 11 milyar olar arasında olabileceğini tahmin ediyor. Bankaya göre bu durum 2020'de "somut bir şekilde daha az karlılık" anlamına geliyor ve daha düşük giderler ile tampon yapılacak.
HSBC'nin açıklamasında, "Sektörlere göre etki değişecektir. Petrol ve doğal gaz, ulaşım ve zaruri olmayan tüketici sektörlerinde risk yüksek. Covid-19 pandemisinin müşterilerimiz üzerindeki ekonomik etkisi, finansal performansımızda görülen değişimin ana nedeni oldu" değerlendirmesine yer verildi.
HSBC’nin şubat ayında açıkladığı yeniden yapılanma programının da salgın nedeniyle ertelenebileceği ya da değiştirilebileceği belirtiliyor. Banka, çalışan sayısını 235 binden 200 bine düşürmeyi ve Avrupa ile ABD’deki bazı birimlerini kapatmayı planlıyordu.