Katar sayesinde haziranda ihracat kıpırdadı

İhracat haziranda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1.8 artışla 12 milyar 70 milyon dolar oldu. Türkiye'nin Katar'a ihracatı ise yüzde 50 artış kaydetti.

Katar sayesinde haziranda ihracat kıpırdadı

EKONOMİ - TİM, 2017'nin haziran ayına ilişkin ihracat verilerini açıkladı. Buna göre haziranda ihracat, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 1.8 artarak 12 milyar 70 milyon dolar oldu. Son 12 aylık dönemdeki ihracat ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4.5 artışla 147 milyar 329 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Haziranda ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,8 artışla 12 milyar 70 milyon dolar oldu. Bu sınırlı artışın ana sebebi ise geçtiğimiz yıl haziranda 26 iş günü olmasına rağmen bu yıl Ramazan Bayramının etkisiyle 24 iş günü olması" dedi.

Büyükekşi, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in katılımıyla düzenlenen haziran ayı ihracat verilerine ilişkin basın toplantısında, ilk beş ayda ihracatta güçlü bir canlanma yaşandığını, bu canlanmanın büyüme rakamlarına da yansıdığını kaydetti.

Geçen ay açıklanan 2017 yılı birinci çeyrek büyüme rakamının yüzde 5 olarak gerçekleştiğini anımsatan Büyükekşi, böyle güçlü bir büyüme yakalanacağını hiç kimsenin beklemediğine işaret ederek, "Bizi sürekli olumsuz şekilde değerlendiren uluslararası kuruluşlar bile önümüzdeki döneme ilişkin beklentilerini revize ettiler" dedi.

Büyükekşi, ihracat camiası olarak kendilerini daha mutlu eden şeyin ise net ihracatın büyümeye yarı yarıya destek vermesi olduğunu, gelecek dönemde ihracatın katkısıyla daha da yüksek büyüme rakamları yakalayacaklarına olan inançlarının tam olduğunu dile getirdi.

TİM Başkanı Büyükekşi, 2017 yılında küresel ticaretin toparlanmaya başladığını, ilk 4 ayda küresel ticarette yüzde 8,1'lik bir artışın söz konusu olduğunu söyledi.

Türkiye'nin ihracatının ise 2017'nin ilk 5 ayında yüzde 9,5 artış gösterdiğini anımsatan Büyükekşi, "Diğer taraftan şu ana kadar tam 3 büyük rekor kırdık. Dünya ticaretinden aldığımız payı binde 8,9'dan binde 9'a çıkardık. ABD'nin ithalatındaki payımız binde 3'ten binde 3,1'e yükseldi. AB'nin ithalatındaki payımız ise yüzde 1,28'den yüzde 1,29'a çıktı. İnşallah önümüzdeki dönemde rekorlarımıza yenilerini ekleyeceğiz." dedi.

Büyükekşi, haziranda ihracatın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,8 artışla 12 milyar 70 milyon dolar olduğunu kaydetti.

"Bu sınırlı artışın ana sebebi ise geçtiğimiz yıl haziranda 26 iş günü olmasına rağmen bu yıl Ramazan Bayramının etkisiyle 24 iş günü olması" diyen Büyükekşi, geçen yıl Ramazan Bayramının temmuz ayının başında olduğunu, bu yıl haziran ayına denk geldiğini dile getirdi.

Büyükekşi, "Bu farkın toplam parasal değeri yaklaşık 1,3 milyar dolar. Bu kayıp olmasaydı şuan yüzde 12,8 artış açıklıyor olacaktık" diye konuştu.

İhracatın yılın ilk yarısında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,2 artışla 76 milyar 383 milyon dolar olduğu bilgisini veren Büyükekşi, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Son 12 aylık ihracatımız ise bir önceki yıla göre yüzde 4,5 artışla 147 milyar 329 milyon dolar oldu. Şunu gururla söyleyebiliriz ki, kasım ayından bu yana, yani tam 8 aydır ihracatta artış açıklıyoruz. Atılım yılı ilan ettiğimiz 2017’nin başından beri istikrarlı bir artış elde etmemiz bizler için büyük bir mutluluk kaynağı.

Diğer taraftan, miktar bazında ihracatımıza bakacak olursak, haziran ayında yüzde 4,1 artarken, ilk 6 ayda yüzde 12,6 artış gösterdi. İhracatımıza sektörel olarak bakacak olursak, haziranda en fazla ihracatı, her zaman olduğu gibi 2 milyar 500 milyon dolarla otomotiv sektörümüz yaptı. Bu sektörümüzün ihracatı haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,4 arttı. Otomotiv sektörümüzü, 1 milyar 394 milyon dolarla hazırgiyim ve konfeksiyon ve 1 milyar 286 milyon dolarla kimyevi maddeler sektörleri takip etti."

KATAR'A İHRACAT YÜZDE 49,2 ARTIŞ KAYDETTİ

Mehmet Büyükekşi, haziran ayında en fazla ihracat artışını sanayi ürünlerinde yüzde 178 ile gemi ve yat sektörünün elde ettiğini söyledi.

Tarım ürünlerinde ise yüzde 63 artış ile zeytin ve zeytinyağı sektörünün yakaladığını belirten Büyükekşi, yılın ilk 6 aylık döneminde ihracatı sırtlayan sektörün yine otomotiv olduğuna işaret ederek, "En fazla ihracat yaptığımız bu sektör, ihracatını yaklaşık 2,7 milyar dolar artırma başarısını gösterdi" dedi.

Büyükekşi, haziran ayında 122 ülkeye ihracatın arttığını, 109 ülkeye olan ihracatın ise gerilediğini ifade etti. En fazla ihracat yapılan ilk 5 ülkedeki değişimlere bakılacak olunursa; Almanya'ya ihracatın yüzde 4,4, İngiltere'ye ihracatın yüzde 2,1, İtalya'ya ihracatın yüzde 1,8, ABD'ye ihracatın yüzde 14,1, Irak'a ihracatın ise yüzde 4,4 artış gösterdiğinin altını çizen Büyükekşi, "En fazla ihracat yaptığımız 20 ülke arasında, en yüksek ihracat artışını yüzde 89 ile Rusya'ya yakaladık. Böylelikle, Rusya'ya ihracat artış oranımız 2017'de aylık bazda en yüksek seviyesini yakalamış oldu. Rusya'ya ihracatımızdaki bu artışta bu ülkeye yaptığımız yaş meyve ve sebze ihracatının 5 katına çıkması etkili oldu" ifadelerini kullandı.

Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre AB'ye ihracatın yüzde 2,8 artış gösterdiğini aktaran Büyükekşi, şunları kaydetti: "Böylelikle haziranda AB'nin ihracatımızdaki payı 50,5 oldu. Bunun yanında haziranda Kuzey Amerika'ya ihracatımız yüzde 17,8, Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerine yüzde 17, Uzakdoğu'ya ise yüzde 21 artış gösterdi. Diğer taraftan, ihracatımız Afrika'ya yüzde 6, Ortadoğu'ya ise yüzde 9,9 azaldı. Ortadoğu'ya ihracatımızın gerilemesinde İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne olan ihracatımızdaki gerileme etkili oldu. Bu 3 ülkeye haziran ayındaki ihracatımız 234 milyon dolar geriledi. Bunların yanında Katar'a ise ihracatımız yüzde 49,2 artış kaydetti. Değer bazında ise bu artış 17,6 milyon dolar düzeyinde. İlk 6 ayda ise ihracatımız AB'ye 3 milyar dolar artış kaydetti. AB'den sonra ihracat artışımıza en büyük katkıyı 936 milyon dolar artış ile Kuzey Amerika ülkeleri ve 659 milyon dolar artış ile Ortadoğu vermiş oldu."

ihracat Katar artış TİM Haziran