KGF'de 90 milyon liralık kredi geri ödenmedi

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, Kredi Garanti Fonu teminatlı kredilerde 90 milyon TL'lik kredinin ger dönmediği açıkladı.

KGF'de 90 milyon liralık kredi geri ödenmedi

EKONOMİ - Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem Kredi Garanti Fonu teminatlı kredilerde sadece 90 milyon liralık kredinin geri ödenmediğini, eylül itibariyle KGF'de geri dönüşün ise 13 milyar TL'ye ulaştığını söyledi.

NTV'de gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ertem, "KGF dönüşleri başladı, şu ana kadar dönüş 13 milyar TL, Aralık sonuna kadar 25 milyar TL'ye ulaşması bekleniyor. KGF kredilerinin sadece binde 7'lik bir oranı geri dönmedi" ifadelerini kullandı. Ertem, bankaların kaynak sorunu yaşayacağını düşünmediğini, kredi genişlemesinin son çeyrekte yüzde 16-17'lerde devam edebileceğini belirtti.

Ertem, "KGF'nin kurumsallaşarak, KGF gibi bir kurumun selektif olarak kredi genişlemesini kontrol etmesi çok önemli, bu aynı zamanda Merkez Bankası'nın yürüttüğü finansal istikrarın temel unsurlardan biri olmaya aday bir durum. Bu çerçevede KGF'nin devam edeceğini umuyorum ama buna ekonomi yönetimi, siyasi taraf karar verecek. Benim görüşüm bu yönde devam etmesi ve geri dönüşlerin kullandırılması yönünde. İkinci KGF değil var olan durumun bazı kıstaslar parametreler getirerek kurumsallaştırılarak finansal istikrarın bir unsuru olması. Şu anki durum stabil, vize krizine, dışarıdaki operasyona rağmen; Merkez Bankası'nın izlediği sıkı duruşu yeterli görüyorum, bu şekilde devam edeceği konusunda yaygın kanı var" diye konuştu.

Öte yandan, Kredi Garanti Fonu'nda 250 milyar liralık limitte sona yaklaşılırken, dün, UBS bu durumun banka kârlarını baskılayacağını kaydetti. UBS Analisti Cihan Saraoğlu tarafından kaleme alınan raporda, Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) etkisinin azalmasının, üçüncü çeyrek banka kârları üzerinde etkili olacağı öngörüldü.

UBS, üçüncü çeyrekte banka kârlarında yıllık yüzde 9 büyüme beklerken çeyreklik bazda yüzde 10 daralma öngörüyor. Rapora göre kurum, düzeltilmiş net faiz marjının TL mevduat faizlerindeki artış nedeniyle çeyreklik bazda 10 baz puan gerilemesi bekleniyor.

Maliyet artışının kredilere yansıdığı, buna karşın KGF ve kredi artış hızının yavaşlaması nedeniyle yeniden fiyatlamanın yavaş olduğu tespiti yapıldı. TSKB ve Garanti, net faiz marjında ve çekirdek karlılık artışında pozitif performans göstermesi beklenen iki banka olarak gösterildi. Garanti’nin daha fazla swap kullanmasının marjlarına yardımcı olacağı kaydedildi. Swap faizleri büyük ölçüde aynı kalırken TL mevduat faizlerinin çeyreklik olarak 90 baz puan arttığı kaydedildi.

UBS, bankanın çekirdek net faiz marjının çeyreklik bazda yüzde 1 büyümesini bekliyor. Mevduat poziyonu olmadığı için TSKB marj baskısına maruz kalmayacak diğer banka olacak gösterildi.

kar Bankalar KGF UBS cemil ertem krediler