Konutta deniz tükendi, dışarıda müşteri avı başladı

İnşaat sektörünün darboğaza girmesiyle iktidar gözünü dışarı çevirdi. Yabancıların mülk almasını kolaylaştırmak için yurtdışında satış ofisleri kurulacak.

Konutta deniz tükendi, dışarıda müşteri avı başladı

Türkiye'de konut satışlarının azalması ve inşaat sektörünün darboğaza girmesinin ardından, Türkiye vatandaşı olabilmenin şartları hafifletilmiş böylece konut sektörünün de canlandırılması hedeflenmişti. Bu doğrultuda, "Türk Vatandaşlığı Kanunu Uygulamasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" çerçevesinde yabancıların vatandaşlığa geçişi için gereken asgari taşınmaz bedeli 1 milyon dolardan 250 bin dolara indirilmişti.

Söz konusu hamlenin yanı sıra, şimdi de konut sektörü yurtdışına açılma kararı aldı.

Yabancıların ve yurtdışında yaşayan Türklerin Türkiye’den mülk edinmesini kolaylaştırmak için yurtdışı tanıtım ve satış ofisleri kurulacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılacak çalışmayla yıllık 4.5 milyar dolar olan satışın kısa vadede 10, uzun vadede 30 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor.

Hürriyet gazetesinde yer alan habere göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yabancıya konut satışını arttırmak ve Türkiye’yi tanıtmak için düğmeye bastı. Bakanlık, hem Tapu ve Kadastro Müdürlüğü hem de özel sektör işbirliğiyle çalışmalar yapacak. Önce hedef ülkeleri belirleyecek sonra bu ülkelerde tanıtım ve satış ofisleri kurulacak. Böylece yabancılar ya da yurtdışında yaşayan Türkler işlemlerini bulundukları ülkeden daha sağlıklı ve hızlı halledecek.

Bu birimlerde vatandaşa ev alacağı proje ve lokasyonla ilgili sağlıklı bilgi verilerek, vatandaşın dolandırılmasının da önüne geçilecek. Projeler dışında ülke tanıtımı yapılarak sadece gayrimenkul değil turizm sektörüne de destek sağlanacak. Özel sektörün de desteği alınarak yürütülecek çalışmalar sonrası ülkeye döviz girdisi sağlanacak.

Yabancıya satış konusunda kamu son dönemde önemli adımlar attı. Geçtiğimiz haftalarda, mülk alan yabancıya vatandaşlık verilmesi için konulan 1 milyon dolar sınırı 250 bin dolara geçildi. Yapılan bu düzenlemenin yanında kurdaki hareketlilik de yabancının ilgisinde etkili oldu. Kazancı dolar ya da euro olanlar için Türkiye’deki konut fiyatları cazip hale geldi.

Yabancılara konut satışı aylık bazda tarihinde ilk defa bu yıl eylül ayında 5 binin üzerine çıktı. Eylülde geçen yılın aynı dönemine göre yabancılara konut satışı yüzde 151.1 artarak 5 bin 615’e yükseldi. Bu yılın dokuz ayında yabancılara konut satışı geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 58.5 artış gösterdi. Geçen yılın tamamında 22 bin 234 konut satışı göz önüne alındığında, 2018’de yabancılara konut satışının 30 bini geçmesi bekleniyor.

30 MİLYAR DOLAR HEDEFİ

Son dönemde yaşanan hareketlilik sonrası özel sektör de harekete geçti. Yurtdışında tanıtım turlarına çıkan firmalar, satış ofisleri açmak, fuarlarda yer almak için çalışmalara başladı. Firma bazında yapılan çalışmaların amaca ulaşma noktasında yeterli olmadığını belirten sektör temsilcileri kamunun öncülük etmesinin büyük önem taşıdığına vurgu yapıyor. Kamunun desteğiyle yıllık 4-4.5 milyar dolar olan yabancıya satışın 2019’da 10 milyar dolara çıkması hedefleniyor. Uzun vade için hedeflenen ise yıllık 30 milyar dolarlık satış yapılması.

Eylül ayında Moskova’da düzenlenen gayrimenkul fuarına katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da Türkiye’nin bugüne kadar yabancıya satış pazarında hak ettiği payı alamadığını belirtmiş, "1 milyon dolar sınırının 250 bin dolara çekilmesi önemli bir adım. Bu düzenlemeyle sektör atağa kalkacak. Son beş yılda yapılan satış önümüzdeki bir yılda yapılacak" demişti. (EKONOMİ SERVİSİ)

konut yabancılar İktidar inşaat sektörü müşteri mülk