Körfez Savaşı'ndan bu yana petrol fiyatlarında en sert yükseliş
Suudi Arabistan'daki iki büyük tesise dönük yapılan SİHA saldırılarının ardından petrol fiyatları yükseldi.
Saudi Aramco'ya ait 2 fabrikaya silahlı insansız hava aracı (SİHA) saldırısı düzenlenmesi sonrasında petrol fiyatları 1991 yılındaki Körfez Savaşı'ndan bu yana en sert yükselişini yaşadı.
Hafta sonunun ardından Uzak Doğu piyasalarının işleme açılmasıyla brent petrol varil fiyatları yüzde 18 değer kazanarak 71 doları geçti. Petrol fiyatları bu sert yükselişin ardından 67 dolar seviyesine geriledi.
Husiler, cumartesi sabah saatlerinde 10 adet patlayıcı yüklü drone ile Suudi Arabistan'ın doğusundaki Abkayk ve Hureys'te bulunan petrol tesislerine saldırılar düzenlemişti.
Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdulaziz bin Selman, ilk belirlemelere göre, saldırı sonucu meydana gelen patlamaların 5.7 milyon varil (şirketin günlük petrol üretiminin yaklaşık yüzde 50'si) ham petrol tedariğinin durmasına yol açtığını kaydetmişti. CNBC'ye konuşan petrol analistleri ve traderları saldırıların emtia fiyatları üzerindeki etkisinin çift haneli olabileceğini belirtti.İngiltere Dışişleri Bakanı Raab, konuya ilişkin açıklamasında, "Bu, bölgesel güvenliğe zarar vermek ve küresel petrol arzını aksatmak için dikkatsizce yapılan bir girişimdi. İngiltere bu tür davranışları çekinmeden kınıyor" açıklaması yapmıştı.
ABD, İRANI'I İŞARET ETTİ
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, saldırıdan İran’ı sorumlu tuttu. Pompeo "İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Dışişleri Bakanı Cevad Zarif diplomasi yapıyormuş gibi davranırken, İran’ın Suudi Arabistan’a yönelik 100’e yakın saldırının arkasında olduğunu" savundu. Pompeo "Gerginliğin dinmesi yönündeki tüm çağrıların ortasında, İran dünyanın enerji tedarikine benzersiz bir saldırı başlattı. Saldırının Yemen’den geldiğine yönelik kanıt yok" ifadesini kullandı. Pompeo tüm ülkelerden İran’ı açık ve net bir biçimde kınamasını isteyerek, enerji pazarlarının ihtiyacının iyi bir biçimde karşılanması ve İran’ın bu saldırıdan sorumlu tutulmasını sağlamak için ABD’nin partner ve müttefikleriyle işbirliği yapacağını vurguladı.
TAHRAN SUÇLAMALARI REDDETTİ
ABD’nin suçlamalarını Tahran yönetimi reddetti. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi ISNA haber ajansına yaptığı açıklamada, Pompeo’nun İran’a yönelik suçlamalarını, ‘saçma ve açıklanamaz bu nedenle dayanaksız ve etkisiz’ olarak tanımladı. ABD’nin İran’a azami baskısının başarısız olduğunu belirten sözcü "Amerikalılar bu nedenle şimdi azami yalana geçiş yaptı" dedi. Suudi Arabistan Enerji Bakanı Abdulaziz bin Selman Suudi ise Arabistan haber ajansı SPA’da yer alan açıklamasında, Saudi Aramco’ya ait Abkayk ve Hurais petrol tesislerinde üretimin geçici olarak durdurulduğunu, üretim kaybının stoklardan karşılanacağını ifade etti. Bin Selman, ilk belirlemelere göre, saldırı sonucu meydana gelen patlamaların 5.7 milyon varil ham petrol tedariğinin durmasına yol açtığını kaydetti. Bin Selman ayrıca, söz konusu saldırının, günlük yaklaşık 2 milyar varil fit küp ilişkili petrol gazı (APG) üretiminin de durmasına neden olduğunu ve bunun etan ve diğer doğal gaz türlerinin tedariğinin yaklaşık yüzde 50 oranında düşmesine neden olacağını aktardı. Saldırı nedeniyle iç piyasada yakıt sıkıntısı yaşanmayacağını belirten bin Selman, şirketin meydana gelen hasarı tespit çalışmalarının sürdürdüğünü kaydetti.
TRUMP'TAN 'ATIŞA HAZIRIZ' MESAJI
Petrol fiyatlarındaki ani yükselişin ardından Twitter üzerinden bir mesaj paylaşan Trump, "Suudi Arabistan’ın petrol üretimine saldırıldı. Zanlının kim olduğunu bildiğimize inanmak için sebebimiz var, doğrulamaya göre atışa hazırız ama Suudi Arabistan'dan saldırıların sorumlusunun kim olduğuna inandığını ve hangi şartlar altında devam edeceğimizi duymayı bekliyoruz" ifadelerini kullandı.