Kredi kartıyla taksit sayısı yapboz tahtasına döndü
BDDK kredi kartlarıyla ilgili yeni bir yönetmelik değişikliği hazırladı. Taksit sayısı havayolu, konaklama, seyahat harcamalarında altıdan dokuza çıkıyor.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi kartları yönetmeliğiyle ilgili değişiklik taslağı hazırladı.
Buna göre; kredi kartıyla yurt içinde yapılan hava yolu, seyahat acenteleri ve konaklama harcamalarında uygulanan taksit sınırı altı aydan dokuz aya çıkarılacak.
Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmeliğin 26. maddesinin yedinci fıkrasının ikinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirildi:
"Elektronik eşya alımlarında üç ay, bilgisayar alımlarında, kulüp ve derneklere yapılan ödemelerde, taşımacılık ile ilgili harcamalarda, havayolları, seyahat acenteleri ve konaklama ile ilgili yurt dışına ilişkin harcamalarda altı ay, havayolları, seyahat acenteleri ve konaklama ile ilgili yurt içine ilişkin harcamalarda, sağlık ve sosyal hizmetler ile ilgili harcamalarda ve sağlık ürünü alımlarında, vergi ödemelerinde dokuz ay olarak uygulanır."
Bu kapsamda, yönetmelik değişikliği ile kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek havayolları, seyahat acenteleri ve konaklama ile ilgili yurt dışına ilişkin harcamalarda altı ay taksit uygulamasına devam edilmesi, havayolları, seyahat acenteleri ve konaklama ile ilgili yurt içine ilişkin harcamalarda ise altı ay olan taksit sınırının dokuz aya çıkarılması öngörülüyor.
Tüketici kredileri taksit sayısında da değişikliğe gidilerek fiyatı 3 bin 500 TL'nin altında olan cep telefonu kredilerinde vade altı aydan 12 aya çıkarıldı. Ocak 2019 sonuna kadar bu tutarın üzerindeki telefonlarda da 12 ay vade uygulanacak. Diğer taraftan tablet ve bilgisayar kredilerinde vade altı ay olarak korundu.
Geçtiğimiz aylarda BDDK tarafından "finansal istikrarın güçlendirilmesi ve makroekonomik dengelenme sürecinin desteklenmesi" kapsamında, kredi kartı taksit sayısı ve ihtiyaç kredileri vade sınırlarına ilişkin yönetmeliklerde değişiklik yapılmasını öngörülmüş, kredi kartları ile gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süreleri sınırlandırılmıştı. (EKONOMİ SERVİSİ)