Kulis: Doğalgazda gelire göre fatura ve boş evlere vergi yolda

Kulis: Doğalgazda gelire göre fatura ve boş evlere vergi yolda
AKP'nin hazırladığı yeni torba yasada, doğalgaz faturalarında "gelire göre ödeme" planlandığı belirtildi. İddiaya göre, dar gelirlilerin faturasının üçte ikisinin devlet tarafından karşılanması gündemde. Boş konutlara da ek vergi geliyor.

Artı Gerçek - AKP'nin yeni vergi düzenlemeleri odaklı torba yasa hazırlığı kapsamında, doğalgazda "gelire göre tarife", boş konutlardan vergi alma ve çok kazanandan çok vergi alma gibi uygulamalar planladığı belirtildi. İktidara yakın Türkiye gazetesinde, yeni vergi düzenlemelerine ilişin "kulis" haberlerde şu bilgiler yer aldı:

BELEDİYE RAYİCİ YERİNE 'BÖLGESEL RAYİÇ'

* Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a sunulduğu belirtilen taslağa göre, emlak vergileri ve tapu harçları artık gayrimenkullerin emlak vergisine esas değeri (belediye rayici) değil, bölgesel rayiç bedeli üzerinden tahsil edilecek. Bu yolla, gayrimenkullerden gelir elde edilmesi planlanıyor.

Habere göre, bunun sağlanması için taşınmazların değerlerine yönelik veriler ile mülkiyet bilgilerinin tutulmasına yönelik Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi’ne entegre bir gayrimenkul değer bilgi merkezi kurulacak. Tapudaki işlemler bu merkezdeki bilgilere ve taşınmazla ilgili ekspertiz raporuna dayanılarak yapılacak. Bölgesel olarak rayiç bedel tespit edilerek, tapu harcı ödemeleri ve emlak vergisi ödemeleri bu bedel üzerinden gerçekleştirilecek.

BOŞ KONUTLARDAN VERGİ ALINMASI GÜNDEMDE

* Arz-talep dengesini bozduğu gerekçesiyle barınma krizinin sebeplerinden biri olarak görülen 600 bin boş konut için de vergi gündemde. Türkiye genelinde boş tutulan evlerin bölge bölge haritasının çıkarılması, yüksek kira beklentisiyle boş tutulanların vergilerinin artırılması planlanıyor. Amaç, mal sahiplerinin yüksek vergi yerine, satış fiyatında veya kirada indirimi tercih etmesinin sağlanması.

'GELİRE GÖRE DOĞALGAZ' PLANI

* Bir diğer plan ise "dar gelirliye ucuz doğalgaz." için harekete geçti. İddiaya göre, gelire göre doğalgaz tarife döneminde geliri iyi olan faturanın tamamını öderken, dar gelirliler faturanın üçte birini verecek. Gazeteye konuşan hükmet kaynakları “Doğalgazda çok büyük sübvansiyon yapılıyor. Dar gelirli ya da zengin ayrımı yok, 85 milyona aynı tarife uygulanıyor. Önümüzdeki süreçte bu sübvansiyonu genele değil, özele indirgemek için çalışmalara başladık" dedi.

Kaynaklar, şu bilgiyi verdi:

"Hangi uygulamanın hayata geçirileceği önümüzdeki günlerde belli olacak. Örneğin tüketiciler kullandıkları kadar faturalandırılacak. Gelir seviyesi yüksek olan kişiye 5.000 lira fatura geldiyse 5.000 lirayı ödeyecek. Dar gelirli vatandaşa 5.000 lira fatura geldiyse belli bir kısmını ödeyecek. Devlet diyecek ki bunun yüzde 30’unu öde. Geri kalanını devlet sübvanse edecek. Böylelikle dar gelirlinin eli rahatlatılacak. Ama fatura herkese kullandığı kadar gelecek. Burada sübvanse edilen kısım genelden özele indirilecek ki dar gelirli vatandaş ile durumu iyi vatandaş ayrımı yapılabilsin” dedi.

'VERGİDE BAZI MUAFİYETLER KALDIRILACAK'

* Haberde, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında yapılan toplantılarda özellikle vergide adaletin sağlanmasına yönelik adımlar belirlendi. Bu kapsamda öncelikli olarak, vergi mevzuatında yer alan ve ekonomiye bir katkısı olmadığı değerlendirilen bazı muafiyetlerin kaldırılması gündeme gelecek.

YENİLENEBİLİR ENERJİ

* Öte yandan, özellikle yenilenebilir enerji alanında yatırım yapmak için devletten destek alan, ruhsat verilen veya çeşitli tahsisler yapılan yatırımcıların bu "destekleri suistimal etmesinin" önüne geçilmesinin planlandığı da belirtildi.

MADEN ARAMA RUHSATLARINDA SÜREÇ KISALTILACAK

* AKP kurmayları, maden aramalarındaki ruhsat ve izin süreçlerinin kısaltılmasına yönelik yeni adımlar da olacağını belirtti. (Kaynak)

Öne Çıkanlar