Kur Korumalı Mevduat'ın bütçeye maliyeti 15 milyar TL oldu, uzmanlar durumu değerlendirdi

Merkezi bütçeden Kur Korumalı Mevduat sahiplerine ödenen tutar ağustosta 15 milyar TL oldu. Altı ayda bütçeden KKM sahiplerine toplam 75,6 milyar TL ödendi.

Kur Korumalı Mevduat'ın bütçeye maliyeti 15 milyar TL oldu, uzmanlar durumu değerlendirdi

+GERÇEK - Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bütçe verilerini açıklamasıyla Kur Korumalı Mevduat’ın (KKM) da bütçeye maliyeti belli oldu. KKM’nin bütçeye maliyeti ağustosta 15 milyar TL olarak gerçekleşti. Önceki ay döviz kurlarındaki sert artışın etkisiyle merkezi bütçeden KKM sahiplerine ödenen tutar temmuzda 23,3 milyar TL olmuştu.

KKM’deki kur farklarının mevduat sahiplerine ilk ödenmeye başlandığı mart ayında bu rakam 11,7 milyar olarak gerçekleşmiş, dolar/TL’deki hızlanmanın sınırlı seyrettiği nisan ve mayıs aylarında sırasıyla 4,5 milyar TL ve 4,8 milyar TL’lik ödemeler yapılmıştı.

Haziran, temmuz ve ağustos aylarında ise dolar/TL’deki artışın tekrar ivmelenmesi ve 18 seviyelerine geri dönmesiyle KKM’nin Hazine’ye olan maliyeti de artmaya devam etti. Ağustos sonunda KKM’nin toplam maliyeti 75,6 milyar TL oldu.

Aralık ayında yaşanan kur krizinin ardından hükümet kur korumalı mevduatı devreye alarak mudilerin yatırımlarını TL aracılığı ile bankada değerlendirmesine ve olası kur zararının Hazine aracılığı ile karşılanmasına ilişkin düzenleme getirmişti.

Kur korumalı mevduatta hesaplar 3, 6 ve 12 aylık vadelerle açılabiliyor.

BÜTÇEDE ÖNGÖRÜLEN RAKAMI DA GEÇTİ

Öte yandan, haziran ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla TBMM'ye sunulan ek bütçe teklifi ile 1 trilyon 750 milyar lira olan merkezi yönetim bütçe ödenekleri 1,08 trilyon TL artırılmıştı.

2022 bütçesinde kur korumalı mevduata ilişkin herhangi bir kalem olmadığı için getirilen ek bütçeden bu gidere ilişkin 40 milyar TL ayrılmıştı. KKM’nin toplam maliyetinin haziranda 60,6 milyar TL’ye ulaşmasıyla yılın bitmesine 5 ay kala bütçede öngörülen rakamın aşıldığı görüldü.

Uzmanlar KKM'nin bütçeye maliyetini değerlendirdi:

Uğur Gürses, "KKM'nin 8 aylık kamuya faturası 180 milyar TL. Açıklanan konut projesinin maliyeti, 500 bin konut için 900 milyar TL olarak duyuruldu. 8 ayda KKM'ye göz kırpmadan feda edilen para ile tam 100 bin konut bilabedel yoksullara dağıtılabilirdi. Hatalar yoktur, siyasi tercihler vardır" değerlendirmesi yaptı.

Mustafa Sönmez, "Gıda fiyat artışı yıllık yüzde 100'e giderken bütçeden tarıma 1, rantiyelerin kur korumalı mevduatına 3 ödendi. Tarım destekleri 8 ayda 25 milyar TL, kur korumalı mevduat aktarımları 76,6 milyar TL. Net, bir sınıfsal ayrım. Vergi mükelleflerinden rantiyelere..." dedi.

Barış Esen, Kur korumalı mevduatın bütçeye maliyeti ağustosta 15 milyar TL oldu, 6 aylık toplam maliyet 75,6 milyar TL'ye yükseldi.. Bu arada Merkez Bankası’dan KKM için ödenen miktarı açıklanmadığı için net bilmiyoruz" dedi.

İris Cibre, "Kur Korumalı Mevduat'ın toplam kur farkı ödemesi (TCMB+Hazine) 169 milyar TL'ye ulaştı. Eğitim ve sağlığın toplam bütçesi 2023'de 100 milyar TL. Sosyal devletmiş, peh..." ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Hakan Kara, "KKM geldiğinden bu yana döviz mevduat 34 milyar dolar düşerken, dövize endeksli mevduat 72 milyar dolar arttı. Bu yıl dolarizasyon tarihi zirveye ulaştı. "Liralaşma" mı dediniz?" diye sordu.

bütçe maliyet uzmanlar 6 milyar TL altı ayda Kur korumalı mevduat