Kuraklık Trakya'yı vurdu, çiftçiler buğday ekimini erteliyor: 'Yağış gelmezse kalite ve verim düşecek'

Önemli tarımsal üretim merkezlerinden Trakya'da çiftçiler kuraklıkla boğuşuyor. Yağış olmadığı için çiftçilerin bir kısmı kuru toprağa ekim yaparken, bir kısmı ekimi erteliyor. Üreticiler ve uzmanlar, yağış gelmezse buğdayda verimin düşeceğini vurguluyor.

Kuraklık Trakya'yı vurdu, çiftçiler buğday ekimini erteliyor: 'Yağış gelmezse kalite ve verim düşecek'

EDİRNE - Türkiye, 2022'de son 63 yılın en kurak ikinci kışını yaşadı. Ulusal Hububat Konseyi'nin verilerine göre bu yıl Türkiye genelinde 21.5 milyon ton buğday üretildi. Buğday üretiminin 2-2.5 milyon tonunun karşılandığı Trakya'da kuraklık bu yıl da etkili oluyor. Sonbaharda beklenen yağışları alamayan Trakya'da çiftçilerin bir kısmı kuru toprağa ekim yaparken, bir kısmı da yağışları bekliyor ve ekimi erteliyor.

'TOPRAĞI BİR METRE KAZSANIZ DA NEM YOK'

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, "Buğday ekimi yüzde 30'larda. Bir hafta içerisinde yüzde 70 gibi bir alan ekilir diye düşünüyorum. Geçtiğimiz dönem yine kurağa ekmiştik. Kış kurak geçti, sadece ilkbaharda güzel yağış aldık. Sonrasında yine kurak bir dönem geçirdik. 1-1.5 metre kazsanız tavlı (nemli) toprak bulamazsınız. O yüzden yağışa ihtiyaç var. Ne zaman yağmur yağarsa o gün ekmiş gibi olacağız. Çünkü ektiğimiz buğday toprağın altında duracak, yağmuru bekleyecek" dedi.

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı

'ÇİFTÇİ EKEMEYECEK MİYİZ KORKUSU YAŞIYOR'

Bazı üreticilerin buğdayda ekimini kuraklık nedeniyle ertelediğini dile getiren Arabacı, "Ayçiçeği ekim döneminde de bunu yaşadık. Geç ekildi ve verim kayıplarına sebep oldu. Buğdayda da yağışlı havalar gelirse ekimimiz geçe kalacak, ekemez miyiz korkusu var. Buğdayı ektikten sonra yağmur yağar ve toprağın iki parmak derinliğinde tavlı bir toprak oluşursa buğdayın çimlenmesini sağlıyor.

Bunun hemen arkasından gelen yağmur da riskli çünkü altı kuru, üzerindeki tav da yok olacak. Bu da buğdayın bozulmasına sebep olacak. Yani bu bir risktir ancak elbet yağış olacaktır mantığı ile hareket ediliyor. O yüzden ekim başladı" diye konuştu.

'ÇEKMEKÖY BARAJI BİTERSE ÜRETİCİ SUYLA BULUŞUR'

Bölgedeki sulama yatırımlarının önemine dikkat çeken Arabacı, şöyle devam etti:

"Kuru toprağa ekmenin bir zararı yok ama bundan sonra yağışlar az olursa çimlenme yapacak, arkası gelmezse risk olabilir. Sulama yatırımın acilen çoğalması gerektiği düşüncesindeyiz. Sulanabilecek bölgelerde sulama yapabilir ve daha düzgün gelişim sağlanabilir. İnşallah Çömlekköy Barajı kısa sürede biter ve üreticimiz su ile buluşur. Bununla birlikte daha nehirlerden kapalı sulama sistemlerinin de geliştirilmesi gerekir."

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek

'YAĞIŞ GELMEZSE ÇİMLENEN BUĞDAY STRESE GİRER'

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek de yeterli yağış gelmezse toprak altından çimlenen buğdayın gelişemeyerek strese gireceğini vurguladı.

Tülek, "Kuru toprağa ekim sorun değil. Yeter ki ektikten sonra yağış gelsin. Toprağın alatav olması halinde ürünün çıkışı ve gelişimi güzel olur. Yağışlarla birlikte sıcaklıkların da 20 derecelerin altına inmesi gerekiyor. Yoksa toprak yine susuz kalır. Kritik bir süreç. Sürekli hava durumunu takip ediyoruz, yağış geçişlerini bekliyoruz" dedi.

'ERKEN EKMEK GEÇ EMKEKTEN DAHA AVANTAJLI'

Edirneli üretici Erdal Akgün de buğday ekim zamanının geçmeye başladığını dile getirdi. Akgün, "Ekim ayının 17'sinden sonra çiftçi her türlü hazırlığını yapıp tohumu toprakla buluşturmalı. Yağışlar gelirse, uzun süreli yağışlar olursa kasım ayının 15'inden, 20'sinden sonra ekilen buğdaydan kesinlikle yüksek kalite ve verim elde edilemez. Geç kalan ayçiçeğinde verim elde edilemiyorsa geç kalan buğdaydan da verim elde etmek çok zorlaşıyor. Bunu yıllarca denedik. Buğday çıktıktan sonra havalar sıcak olursa bunun da çaresi var. Zirai ilaçları attığımız zaman önüne geçiliyor. Kuraklık tabii ki bizim için kötü ama erken ekmek geç ekmekten daha avantajlı" diye konuştu. (ARTI GERÇEK)