Kurbanlık fiyatları cep yakıyor: Fiyatlar önceki yıla oranla yüzde yüz arttı
Sinan ŞAHİN
ANTEP - Antep Kırmızı Et Üreticileri Birliği tarafından açıklanan fiyat listesine göre Antep’te bu yıl kurbanlık fiyatları, önceki yıla göre yüzde 100’ün üzerinde artış gösterdi. Geçen yıl 60 lira olan, bu yıl ise canlı kilogram fiyatı 125 lira olarak belirlenen erkek Toklu koyun ortalama fiyatı 6 ila 9 bin arasında değişiyor. Bu rakam, Kurbanlığın ağırlığı ve cinsine bağlı olarak 10 bin liraya kadar yükselebiliyor. Geçen yıl kilogram fiyatı 65 liradan satılan, bu yıl ise 140 lira olarak belirlenen Büyükbaş dananın tanesi ise 85 ila 100 bin lira fiyat aralığında satılıyor. Büyükbaşın hisse fiyatı ise 12-15 bin lira arasında değişiyor.
Güneydoğu bölgesinde adeta canlı hayvan toplama merkezi olan Antep’te faaliyet gösteren yüzlerce besici, bu yıl Kurban Bayramı öncesi oldukça endişeli. 600'ün üzerinde besi çiftliğinin bulunduğu ve her kurban bayramında on binlerce hayvanın kesildiği Çaybaşı Organize Besi Bölgesi’nde önceki yıllara göre durgunluk yaşanıyor.
Her yıl bayrama 1, 1 buçuk ay kala müşterilerin kurbanlıklarını belirlemek için çiftliklere akın ettiğini kaydeden besici esnafı, bölgede etkili olan yıkıcı depremin de etkisiyle kurban ön satışlarının oldukça durgun olduğunu söylüyor. Geçen yıl ülke genelinde yaklaşık 2 buçuk milyon kurbanlık kesilirken, üreticiler yüksek fiyatlardan dolayı rakamın bu yıl daha düşük olacağını düşünüyor. Bölgede birçok esnafın piyasada yaşanan belirsizlikten dolayı bu yıl kurbanlık satışı yapmadığını ve burada bulunan besi çiftliklerinin yarıya yakınının bu yıl boş olduğunu vurgulayan besiciler, kent halkının yüksek fiyatlardan yakındığını söyledi. Besicilik sektöründeki en büyük sorunun ‘belirsizlik' ve 'maliyet' olduğunu ifade eden Antepli besiciler, Kurban Bayramı öncesi Artı Gerçek’e konuştu.
'MALİYET ARTIŞLARLARI KURBANLIKLARA YANSIDI'
15 yıldan bu yana besicilik sektörünün içinde olduğunu söyleyen Vedat Tedik, kurban ön satışlarının önceki yıllara göre daha düşük olduğunu söyledi. Özellikle maliyetlerden yakınan Tedik, “Önceki yıllarda bayrama 1 ay kala, her gün onlarca müşteri arayıp fiyat bilgisi alırdı. Kurbana 1 aydan daha kısa bir süre kalmasına rağmen beklediğimiz yoğunluk henüz oluşmadı. Arayan müşteriler de fiyatların yüksek olmasından şikayet ediyor. Ortalama bir küçükbaş Kurbanlık 6 bin 500 - 8 bin civarında. Bu da asgari ücretle çalışan dar gelirli vatandaşların bütçesini aşıyor. Geçen yıla göre yüzde yüzlük bir artış var fiyatlarda. Aynı şekilde maliyetlerde de yüzde yüzün üzerinde bir artış var. Bu artışlar Kurbanlık fiyatlarına yansıdı. Fahiş fiyatlardan dolayı insanlar et alamıyor. Her yıl insanlar bir şekilde bir Kurbanlık alıp evine et götürüyordu. Her yıl düzenli olarak kurban kesen birçok müşterimiz bu sene herkes kurban kesmeyeceğini söylüyor. Bayramı yaklaştıkça fiyatların daha artmasından endişe ediyoruz" dedi.
'PİYASADAKİ BELİRSİZLİK TEDİRGİN EDİYOR'
2010 yılından bu yana Antep'te küçükbaş besiciliği ve üreticiliği yaptığını söyleyen Aydın Carav da üst üste iki Kurban Bayramı arasında fiyat farkının hiç bir zaman bu denli yüksek olmadığını belirterek piyasadaki dengesizliğin üreticiyi etkilediğini söyledi. Halkın alım gücünün düştüğünü ve kurban kesmenin artık bir lüks olduğunu ifade eden Carav, "Her sene 5-6 ay öncesinde kurban hazırlıklarına başlardık. Ancak bu yıl piyasada ciddi bir dengesizlik var. Önceki yıl artan yem fiyatları ve maliyetler yüzünden zarar ettim. Bu sene zararımı kısmi olarak telafi ettim ancak Kurbanlık için elimde hayvan tutmadım. Çünkü piyasanın ne olacağını aylar öncesinde kestirmek mümkün değil. Piyasadaki belirsizlik bizi tedirgin ediyor. Yem, kira, çobanlık, ilaçlama, elektrik, su ve daha birçok kalemde ciddi masrafımız var. İlgili bakanlıklar hayvancılık sektörüne destek olmalı. Aksi takdirde besicilik sektörü daha ciddi sorunlarla karşı karşıya kalabilir" diye konuştu.
'BESİ ÇİFTLİKLERİNİN YARIYA YAKINI BOŞ'
Çocukluğundan beri hayvancılık sektörünün içinde olduğunu ifade eden İsmail Yağız da birçok meslektaşının son bir kaç yıl içinde sektörden çekildiğini söyledi. Yağız, şöyle konuştu: "Özellikle geçen yıl birçok besici ciddi zararlar yaşadı. İflas eden meslektaşlarımız oldu. Burada bulunan yüzlerce çiftliğin neredeyse yarısının kapısı kilitli. Piyasaya güvenmeyen esnaf çekiliyor. Her sene müşterilerimiz bayramdan haftalar önce gelip kurbanlıklarını belirlerdi. Şu an durgunluk var. Tabi bunda depremin de etkisi var fakat bu yıl kurbanlık piyasası da çok yüksek. Fiyatları duyan insanlar şaşırıp kalıyor. Bu besicilerin elinde olan bir durum değil. Bunun nedeni yem fiyatlarının yüksek olması ve diğer maliyetlerdir. Arpa ve saman fiyatları sürekli artıyor. Bu maliyetlerle bırakın kazanç elde etmeyi bu sektörde kalıcı olmak bile mümkün değil."