Küresel piyasalarda çift haneli işsizlik endişesi
İş yerlerinin kapanması, üretime ara verilmesi ya da sınırlı sayıda işçi çalıştırılması ülkelerde işsizlik oranlarının çift hanelere doğru gideceğine dair endişeleri artırdı.
Ekonomik aktiviteyi olumsuz etkileyen koronavirüs salgınından, küresel iş gücü piyasası da nasibini alıyor.
Covid-19 salgını nedeniyle küresel piyasalarda işsizlik oranının çift haneye çıkabileceğine dair endişeler artmaya başladı.
İş yerleri ve fabrikaların kapanması, üretime ara verilmesi ya da sınırlı sayıda işçi çalıştırılmaya başlanması ülkelerde işsizlik oranlarının yükselmesine, işsizliğin çift hanelere doğru gideceğine dair endişelerin de artmasına neden oldu.
ABD'de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, koronavirüs salgınının iş gücü piyasasını etkilemesiyle 21 Mart ile biten haftada 3 milyon 283 bine çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.
Merkez bankalarının uygulamaya başladığı teşvik paketleri ve genişlemeci hamleler piyasalar tarafından olumlu karşılansa da işletmelerin faaliyetlerinin salgın endişesi nedeniyle aksaması sonucu özellikle iş gücü piyasasındaki belirsizlikler devam ediyor.
ABD'DE İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURULARI ZİRVEYİ GÖREBİLİR
Berenberg Ekonomisti Roiana Reid, ABD'de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısının "ürkütücü" seviyede olduğunu belirtti. Reid, ABD'de işsizlik oranının yılın ikinci çeyreğinde yüzde 12 seviyesine çıkabileceği öngörüsünde bulundu.
ABD'de nisan ayında açıklanacak istihdam raporuna, iş gücü piyasasındaki bozulmanın tam olarak yansımayacağını aktaran Reid, mayıs ayında açıklanacak raporun işini kaybedenlerin ne kadar önemli boyutta olduğunu göstereceğini kaydetti.
İşsizlik maaşı başvurularının gelecek haftalarda da tarihi seviyelerde olabileceğini belirten Reid, onaylanan ekonomik teşvik paketinin, amaçlandığı gibi çalışması durumunda iş piyasasındaki kayıpların azaltılabileceğini söyledi.
BU DURUM, DAHA ÖNCE GÖRÜLENLER GİBİ DEĞİL
Berenberg Başekonomisti Holger Schmieding ise ABD'de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısının "sarsıcı" olarak nitelendirilebileceğini aktardı.
"Bu durum, koronavirüs resesyonunun daha önce görülenler gibi olmadığını doğruluyor" ifadesini kullanan Schmieding, Avrupa'da işsizlik oranının ABD'den daha az olacağını vurguladı.
Avro Bölgesi'nde işsizlik oranının yüzde 10, İngiltere'de de yüzde 6,5 seviyesine yükselebileceğini aktaran Schmieding, birçok gelişmiş ülkenin büyümesinde bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 5-10 civarında daralmalar görülebileceğini söyledi.