Küresel piyasalarda gündem ABD ve Avrupa'da 'enflasyonun dönüşü'

ABD'de vaka artış hızının yavaşlaması ve teşvik paketine yönelik iyimserlik endeksleri desteklerken, küresel piyasalarda ABD ve Avrupa'da enflasyon beklentilerindeki yükseliş öne çıkıyor.

Küresel piyasalarda gündem ABD ve Avrupa'da 'enflasyonun dönüşü'

Küresel piyasalar ABD endekslerinde kaydedilen yükseliş serisinin etkisiyle pozitif fiyatlamalara sahne oluyor. Piyasalarda enflasyonun geri dönüşüne yönelik farklı varlıklar üzerinden gelen sinyaller de dikkatle takip ediliyor.

Wall Street endeksleri, ABD teşvik paketine yönelik iyimserlik ve ülkede yavaşlayan vaka artışlarının etkisiyle ağustos ayından bu yana en uzun yükseliş serisine imza attı. Endeksler aralıksız altı gündür yükselirken, S&P 500 yüzde 0,7’lik artışla rekor kırdı.

ABD vadelileri ile Asya borsaları bu sabah yükseliş hız kesse de genel olarak artıda.

ABD Başkanı Joe Biden’ın 1,9 trilyon dolarlık teşvik planının maddelerinin Kongre’deki ilk komite oylamasının yapılması beklenirken ABD Hazine Bakanı Janet Yellen’in yeterince güçlü bir teşvik paketinin devreye girmesi durumunda, ülkede tam istihdama 2022’de dönülebileceği yönündeki açıklaması da hisse senetlerini desteklemişti.

Küresel ekonomik toparlanma beklentilerinin desteklediği emtia fiyatları da genel olarak yükseldi. Brent petrol yaklaşık bir yıldır ilk kez 60 doları aşarken, bakır yükselişini ikinci güne taşıdı, demir fiyatları yükseldi.

ABD VE AVRUPA'DA ENFLASYON SİNYALLERİ

Küresel piyasalar enflasyona yönelik son günlerde gelen sinyalleri de yakından izliyor. Küresel piyasalarda hisse senetlerinden tahvil ve petrole çok sayıda yatırım aracı enflasyonun ABD ve Avrupa gibi bölgelerde geri geleceği yönünde sinyaller veriyor.

ABD’de piyasaların enflasyon beklentisi 2013’ten bu yana en yüksek düzeye çıktı. Ülkede gösterge 10 yıllık tahvil ile aynı vadeli enflasyona endeksli tahvilin getiri farkı da hafta başında 2014’ten bu yana en yüksek seviye olan yüzde 2,216’yı gördü. 30 yıl vadeli ABD tahvillerinin getirisi geçici olarak son bir yılda ilk kez yüzde 2’yi aştı. Ülkede getiri eğrisi 2015’ten bu yana en dik seviyeye ulaştı.

Avrupa’da ise gelecekteki enflasyona yönelik bir swap piyasası göstergesi 2019’dan bu yana en yüksek seviyesine yaklaştı. ABD ve Avrupa’da hisse senedi endeksleri son dönemde rekor üzerine rekor kırarken, ekonomik toparlanma ile talep artışı yaşaması beklenen Brent petrolün varili pazartesi günü yüzde 1’in üzerinde yükseldi.

ABD’de ocak ayında tüketici enflasyonunun yıllık yüzde 1,4’ten yüzde 1,5’e yükselmesi bekleniyor. Pandemi dünya genelinde ekonomilerin büyüme hızını yavaşlatsa da mali ve parasal desteklerin yanı sıra aşılamanın devam etmesi bu beklentilerde etkili oluyor.

ABD avrupa Enflasyon Beklenti gündem yükseliş küresel piyasalar