Lüks yat ve tekne satışları takibe alındı: 15 bin kişi ve 1527 şirket tespit edildi
Hazine ve Maliye Bakanlığı, lüks yat ve tekne satışlarını takibe aldı. 15 bin gerçek kişi ve 1527 şirketin satışlarında beyan edilen bedel ile gerçek satış fiyatı arasında büyük fark bulundu. Mehmet Şimşek: "Kayıt dışı kazançların peşindeyiz."
Artı Gerçek - Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın "çok kazanan ancak az vergi veren" mükelleflere yönelik incelemeleri kapsamında lüks yat ve tekne satışlarını takibe aldığı açıklandı.
İncelemeler sonucunda, satış bedellerini düşük gösterenlerden gerekli vergi ve cezalar talep edilecek.
Bu kapsamda 2021-2023 yıllarındaki satışlardan 1,4 milyar liralık vergi kaybı saptadı. AA'nın haberine göre, Gelir İdaresi Başkanlığı, yüksek gelir elde eden, lüks tüketimde bulunan ancak buna uygun vergi ödemeyen mükellefleri yakından izliyor.
Kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında turizm bölgelerindeki lüks harcamaları yakından takip eden Gelir İdaresi, özel yat ve tekne satışlarını inceleme altına aldı.
3 YILDA 45 BİNİN ÜZERİNDE TEKNE VE YAT SATIŞI
Başkanlık, söz konusu 3 yılda 45 binin üzerinde özel tekne ve yat satışı yapıldığını belirledi.
Lüks taşıtların sigorta verileriyle kasko değerleri incelendiğinde, satışların gerçek bedelle beyanlara yansımadığı görüldü.
1,4 MİLYAR TL KAYIT DIŞI
Analizlerde 15 bin gerçek kişi ve 1527 şirketin özel tekne ve yat satışlarında beyan edilen satış bedeliyle gerçek satış fiyatı arasında büyük fark bulundu. Bu mükelleflerin para transferleri inceleme altına alınırken, ilk tespitlere göre 1,4 milyar liralık kayıt dışı hasılat tespit edildi.
Gelir Vergisi Kanunu'na göre, gemi ve yat gibi taşıtların 5 yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar, değer artışı kazancı sayılıyor. Yat ve tekneleri aldıkları tarihten başlayarak 5 yıl içinde elden çıkaranların alış maliyetleri ve satış bedeli arasında oluşan fark üzerinden vergilendirme yapılıyor. Bu satışların ticari kazanç sayılması durumunda ise hem gelir veya kurumlar vergisi hem de satış bedeli üzerinden ayrıca KDV alınması gerekiyor.
MEHMET ŞİMŞEK: YENİ DENETİMLER DEVREYE ALINACAK
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Satış bedellerini düşük gösterenlerden gerekli vergi ve cezalar talep edilecek" dedi.
Gelir İdaresince yeni denetim yöntemlerinin de devreye alınacağını açıklayan Şimşek, "Vergilendirilmeyen kazançla çok harcayanları, lüks harcama yapan ancak vergi matrahını düşük gösterenleri yakından izlemeyi sürdüreceğiz. Kayıt dışı kazançların peşindeyiz" dedi. (HABER MERKEZİ)