Sigara ve puroda vergi oranlarında değişiklik

Sigara ve puroda vergi oranlarında değişiklik
Sigara ve purolarda uygulanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranı yüzde 53,5’e, maktu vergi tutarı ise 7 bin 800 TL’ye yükseltildi. Sigara üzerindeki nispi özel tüketim vergisi oranı yüzde 57'den yüzde 53,5'e indirildi.

Artı Gerçek - Sigara fiyatlarına zam üstüne zam gelirken son olarak vergi oranları artırıldı.

Resmi Gazete’de yayımlanan kararla sigara ve purolarda uygulanan Özel Tüketim Vergisi oranı yüzde 45’ten yüzde 53’e yükseltildi, maktu vergi tutarında artış yapıldı.

Buna göre, tütün içeren sigaralar, tütün yerine geçen maddelerden yapılmış purolar ile sigaralar, diğer mamul tütün ve mamul tütün yerine geçen maddeler; homojenize veya yeniden tertip edilmiş tütün; tütün hülasa ve esansları, rnfiye ve çiğnemeye mahsus tütün için ÖTV oranı yüzde 53,5, maktu vergi tutarı da 7, 800 TL oldu.

Sigara üzerindeki nispi özel tüketim vergisi oranı ise yüzde 57'den yüzde 53,5'e indirildi, paket başına alınan maktu vergi tutarı 5,7424 liradan 7,8 liraya çıkarıldı.

'MALİYET ARTIŞI SATIŞ FİYATINA DAHA AZ YANSIYACAK'

Ekonomist Murat Batı, yeni düzenlemeye ilişkin sosyal medya hesabından şu değerlendirmede bulundu:

"Bugünkü Resmi Gazete'de yer alan 8958 s. CB Kararı ile tütün ürünleri üzerindeki oransal ÖTV düşürülüp maktu ÖTV arttırıldı. Bu hamleyle oransal ÖTV %57’den %53,5’e indirildiğinden mali çarpan düşecek ve tütündeki maliyet artışları bu ürünlerin satış fiyatına daha az yansıyacak." (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar