'Made in Russia' ambargosu: Rusya'da üretim yapan Türk şirketleri ürün satamıyor

Rusya'da üretim yapan ve tüketime yönelik sanayi yatırımları bulunan Türkiye'den şirketlerin bazılarının Ukrayna işgalinin olumsuz yansımalarını yaşamaya başladığı belirtildi.

'Made in Russia' ambargosu: Rusya'da üretim yapan Türk şirketleri ürün satamıyor

+GERÇEK - Savaş, Rusya’da yatırımları bulunan Türkiye'den şirketleri nasıl etkiliyor? Bugün Rusya ile Türkiye arasında ticaret hacmi 35 milyar dolar seviyesinde. Bunun önemli kısmını Rusya’dan sağlanan enerji karşılıyor.

Dünya gazetesinde yer alan Kerim Ülker'in bugünkü yazısına göre, beyaz eşyadan kişisel bakım ürünlerine, bankacılıktan cam sanayiye bir çok alanda Türk firmalarının Rusya’da yatırımı bulunuyor.

Aralarında Koç Holding, Yıldırım Holding, FİBA, Şişecam Grubu, Hayat Kimya, Coşkunöz Holding, Rönesans Holding, ENKA, Zorlu Grubu, Rixos gibi Türk ekonomisinin önde gelen firmalarının bulunduğu yüzlerce Türk firmasının ülkedeki yatırımlarının büyüklüğü 10 milyar dolardan fazla. İnşaatta ise şu anda Rusya'da yaklaşık 21 milyar dolar değerinde 150 projenin devam ediyor.

'MADE IN RUSSIA' YAZILI ÜRÜNLERİ ALMIYORLAR

Yazıda şu değerlendirmeler yer aldı:

"Rusya’da üretim yapan tüketime yönelik sanayi yatırımlarında bulunan Türk şirketlerinin bazıları Ukrayna işgalinin yansımalarını yaşamaya başlamış durumda. Bazı Türk şirketlerinin iç pazardaki daralma endişesiyle üretim hacmini düşürdüğünü öğrendim. Asıl tehlikeyi ise Rusya’da üretim yapan ve bu ülkeden ihracat yapan Türk sanayi şirketleri yaşamaya başladı.

Görüştüğüm bir Türk sanayi devinin yöneticilerinden birisi "Üretimimizin bir kısmı Rusya iç pazarı, bir kısmı da Doğu Avrupa pazarına yönelikti. Savaştan önce yaşanan gerilimde pazarımız olan Polonya, Estonya, Litvanya, Çek Cumhuriyeti gibi pazarlardaki üreticiler üzerinde Rusya’da üretilen ürünlerimizi almamaya başladı. Savaşın başlamasıyla şu anda o pazarlarda ürün satamamaya başladık" diyor.

Görüştüğüm yönetici yakın zamanda Türk şirketlerinin Rusya sorunlarının ihracat ile sınırlı kalmayabileceğini de ekliyor: "Ödeme sistemlerinin aksamaya başlaması ilk büyük korkumuz. Ardından Batılı şirketlerin Rusya yaptırımlarına Türk firmalarının da katılması istenebilir. Asıl tedirginlik bu. Şu anda Rusya’da satışlarımız oldukça yüksek. Çünkü Ruslar Ruble’nin hızlı değer kaybı ve ürün bulamama korkusuyla ihtiyacı olmasa da alım yapıyor. Bunun bir diğer nedeni de fiyat artışları sırasında ürünleri bir yatırım aracı gibi kullanmak istiyorlar. Ama bu durum sona erecek."

Rusya’ya yönelik üretim yapan firmalara yan sanayi tedariği sağlayan bir diğer Türk şirketi ise başta beyaz eşya olmak üzere müşterilerinin siparişlerini azalttığını ve iptallerin başladığını, Rusya’daki Türk şirketlerinin üretimlerini gözden geçirdiğini dile getiriyor.

Rusya, Ukrayna işgalini faturasını sadece savaş meydanında değil, ekonomik anlamda da ödemeye başladı. Kremlin’in açtığı savaşı tüm Rusya halkı ne yazık ki ödüyor. Büyük umutlarla ülkeye giden, binlerce insana iş kapısı olan Türk şirketleri bu durumdan etkilenecek gibi görünüyor."

Türkiye rusya şirketler ukrayna üretim ambargo İşgal