Madenci sofrası yangın yeri

İşçi kesiminin muhalefetine karşın hükümet-işveren mutabakatı ile belirlenen 1404 lira asgari ücret daha ikinci ayda madenci ailesinin aylık gıda harcamasına bile yetmedi.

Madenci sofrası yangın yeri

EKONOMİ - Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda işçi tarafının muhalefetine karşın hükümet ve işveren kesiminin mutabakatı ile belirlenen 1404 lira asgari ücret daha ikinci ayda madenci ailesinin aylık gıda harcamasına bile yetmedi. Geçen yıl mart ayında 1256 lira olan 4 kişilik madenci ailesinin aylık gıda harcaması bu yılın şubat ayında asgari ücreti geçerek 1412 liraya, martta da 1441 liraya çıktı. Cumhuriyet’in haberine göre, Genel Maden İşçileri Sendikası (Genel Maden-İş) Zonguldak’ta yaşayan, bir çalışan, bir eş ve 2 çocuktan oluşan, 4 kişilik ailenin gıda harcamasını araştırdı. Ailenin mutfak harcaması martta bir önceki aya göre yüzde 1.92 oranında arttı. Mutfaktaki yıllık artış yüzde 14.71 seviyesinde gerçekleşti.

ÜÇTE BİRİ GIDAYA

Gıda harcamasında meydana gelen aylık yüzde 1.92’lik artış aile bütçesinde bir önceki aya göre yaklaşık 29 lira ek yük getirdi. Zonguldak’ta yaşayan 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması martta 1441 TL oldu. Bu yılın başında 1404 TL’ye çıkarılan asgari ücret 4 kişilik ailenin sadece 29 günlük mutfak giderini karşılayabiliyor. Ailenin gıda dışında zorunlu giderleri olan; yakacak, barınma, giyim, ulaşım, eğitim, kültür, sağlık gibi zorunlu harcamaları dikkate alındığında içinde bulundukları yaşam koşulları da ortaya çıkmış oldu. Harcama gruplarındaki artışlar da şöyle oldu: Süt ürünleri grubunda aylık ortalama artış yüzde 7 oldu. Kırmızı et ürünlerinde ortalama fiyat artışı yüzde 9.7, özellikle kuzu etinde yüzde 30 civarında artış oldu.

Balık grubunda daha mevsimi bitmeden tezgâhlarda balığın az olması nedeniyle balık fiyatlarında yüksek artışlar yaşandı. Balık fiyatlarında aylık yüze 24 oranında artış kaydedildi. Tavuk eti ortalama olarak bir önceki aya göre yüzde 20 arttı. Martta yumurta fiyatı da yüzde 36 oranında arttı. Sebzede sera ürünleri olan, domates, taze fasulye, salatalık, patlıcan gibi ürünlerde yüzde 25’leri bulan fiyat artışları oldu. Meyve grubunda ortalama artış yüzde 29 olarak gerçekleşti. Bir önceki aya göre ayçiçek yağı yüzde 12, tereyağı yüzde 15, kahvaltılık siyah sele zeytin yüzde 18, yeşil zeytin yüzde 8 oranında arttı.

2017 Mart ayında ailenin; gıdanın yanı sıra kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarını da kapsayan asgari geçim düzeyi (yoksulluk sınırı) aylık 72 TL artış ile 3 bin 829 TL oldu.

gıda madenci asgari ücret