Mahfi Eğilmez: Orta sınıf yok oluyor

Mahfi Eğilmez: Orta sınıf yok oluyor
TÜİK'in resmi verilerine göre, Türkiye'de gelir dağılımındaki eşitsizlik tarihi seviyeye çıktı. İktisatçı Mahfi Eğilmze, enflasyondaki büyük sıçramanın bu tabloda önemli pay sahibi olduğunu belirterek, orta sınıfın yok olmaya başladığına dikkat çekti.

Artı Gerçek - Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) dün açıkladığı resmi verilere göre, gelir dağılımındaki eşitsizliği gösteren Gini katsayısı 0,433 ile tarihin en yüksek seviyesine çıktı. En yüksek gelire sahip yüzde 20'ik grubun toplam gelirden aldığı pay yüzde 50'ye ulaşırken, en düşük gelire sahip yüzde 20'lik kesimin toplam gelirden aldığı pay yüzde 5,9'a geriledi.

İktisatçı Mahfi Eğilmez, kişisel blokundaki 'Orta Sınıf Yok Oluyor' başlıklı yazısında, TÜİK verilerini yorumladı. Eğilmez'in yazısı özetle şöyle:

"GSYH’nin (Gayri safi yurtiçi hasıla) nasıl paylaşıldığına daha yakından bakmak için aşağıdaki tabloya göz atmamız gerekecek (Kaynak: TÜİK Gelir Dağılımı İstatistikleri 2023 Haber Bülteni):

tablo.jpg

Buna göre nüfusun en yüksek gelir elde eden yüzde 20’lik grubu ülkenin toplam gelirinin (GSYH) yüzde 49,7’sini alırken geri kalan nüfus (toplam nüfusun yüzde 80’i) toplam gelirin yüzde 50,3’ünü alıyor. Bu paylaşım da yıldan yıla bozuluyor ve en varlıklı kesim giderek daha fazla zenginleşiyor.

Gelir dağılımında yaşanan bu bozulmanın en temel nedeni 2021 Eylül ayından başlayarak 2023’ün ortasına kadar süren faiz düşürme politikasıdır. Bu politikanın enflasyonda yarattığı büyük sıçrama gelir dağılımını bozmuştur. Bozulmanın 2023 yılında da devam ettiğini tahmin ediyoruz. Gelir dağılımındaki bu ciddi bozulma çevremizden gözlemlediğimiz orta sınıfın giderek yok olması olgusuyla örtüşmektedir. Orta sınıf olarak değerlendirilebilecek olan ikinci ve üçüncü yüzde 20’lik gelir grubunun gelirinde ortalamanın çok altındaki artışlar bu gözlemimizi doğrular niteliktedir.
YAZININ TAMAMI

Öne Çıkanlar