Mahfi Eğilmez'den yeni isim: Skimpflasyon ve Shrinkflasyon'dan sonra Multiflasyon

Mahfi Eğilmez'den yeni isim: Skimpflasyon ve Shrinkflasyon'dan sonra Multiflasyon
Ekonomist Mahfi Eğilmez, sosyal medyada gündem olan enflasyon terimlerine bir yenisini ekledi: "Bizde hepsi bir arada olduğundan buna da biz bir isim verelim: Multiflasyon."

Artı Gerçek - Ekonomist Mahfi Eğilmez, yüksek enflasyonla birlikte Türkiye'nin 'skimpflasyon' (ürünün kalitesinin düşürülmesi) ve 'shrinkflasyon' (ürünün gramajının düşürülmesi) dönemine girdiğini açıklamasının ardından "Normal enflasyon + Skimpflasyon + Shrinkflasyon + Greedflasyon = Multiflasyon" tanımı yaptı.

Özellikle sosyal medayadan kendisine Türkiye'de hangi enflasyon türünün yaşandığının sorulduğunu ifade eden Eğilmez, "Bazı arkadaşlar bizde hangi tür enflasyon var diye soruyor: Bizde hepsi bir arada olduğundan buna da biz bir isim verelim: Multiflasyon. Yani çoklu enflasyon. Multiflasyon = Normal enflasyon + Skimpflasyon + Shrinkflasyon + Greedflasyon" yanıtını verdi.

'AÇGÖZLÜLÜK ENFLASYONU'

Eğilmez, greedflasyon için şu açıklamayı yapmıştı:

"Greed İngilizce'de açgözlülük demek. Bu da yüksek enflasyonun yarattığı ortamdan yararlanarak mal ve hizmetlerin satış fiyatlarını enflasyonun da üzerinde artırma eylemini tanımlıyor. Bu da dünyanın her tarafında görülebiliyor. Ne var ki enflasyonun çok yüksek olmadığı yerlerde fazla ortaya çıkmıyor. Greedflasyonun nedeni enflasyonun yüksekliği. Bu kadar yüksek enflasyonda greedflasyon kaçınılmazdır. Faizi gerçek enflasyonun üçte biri düzeyinde tutunca bunlar kaçınılmaz oluyor. O nedenle bu durumun oluşmasında firmalardan ziyade izlenen yanlış para ve maliye politikasının etkisi var. Dolayısıyla MB'nin kabahati başkalarında aramaya hakkı yok." (EKONOMİ)

Öne Çıkanlar