Malatya'da kayısı üreticilerinden protesto: 'Dört kişi kesesini doldururken 100 bin kişi mağdur'
Yusuf DURDU
MALATYA - Malatya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanlığı önünde toplanan kayısı üreticileri, tüccarların kayısıyı düşük fiyatta almasını protesto etti. Üreticiler adına açıklama yapan Battalgazi Ziraat Odası Başkanı Bayram Alışık, “Bugün haklıyız. Dik duracağız ama dikleşmeyeceğiz. Derdimizi herkesin anlayacağı şekilde anlatmaya gayet göstereceğiz” dedi.
'NE OLDU DA FİYATLARI DÜŞÜRDÜNÜZ?'
Malatya’nın dünya yaş kayısı ihtiyacının yüzde 20'sini, kuru kayısı ihtiyacının da yüzde 80’ini karşıladığını ve ekonomiye 500 milyon dolar katkı sağlandığını belirten Alışık, konuşmasına şöyle devam etti:
"Kayısının gerçek sahibi olan çiftçi ve üretici, bir yıllık emeğinin karşılığını alabilmek için tüccarın merhametine sığınmıştır. Buradan tüccarlara sesleniyorum, geçen sene hatta birkaç ay öncesine kadar kuru kayısıyı 200 TL’den alıyordunuz, ne oldu da yeni ürün çıkınca 120 TL’ye indirdiniz? Geçen yıl ıskarta 40 TL, kesmelik 70 TL, elek altı 100 ila 120 TL, iyi mal ise 120 TL'den açılış yaptı. İhtiyaca göre 200 TL'ye çıktığı görüldü. Geçen yıla göre mevsimlik işçi yevmiyeleri yüzde 150 arttı. Mazot, elektrik, sulama ve nakliye fiyatları gibi üretim maliyetleri enflasyona bağlı olarak artarken kayısı fiyatları düştü. Bu yıl ıskartayı 20 TL, kesmeliği 40 TL, elek altını 70 TL, iyi malı ise 120 TL’ye düşürdünüz” diye konuştu.
'TMO KAYISIDA DA TABAN FİYAT AÇIKLAMALI'
TMO'ya ve tüccara çağrıda bulunan Alışık, şöyle dedi:
"Buradan iki çağrı yapıyoruz. Birincisi tüccarlara; ticaretin de bir ahlakı, vicdanı, merhameti ve bir kâr sınırının olması gerekir. Geçen yıl kayısıyı dışarıya 6-7 dolara kadar sattınız. Bizler kayısı fiyatlarının aşırı derecede yükselmesini talep etmiyoruz. Elbette tüccarın dış piyasayı kaybetmesini istemeyiz. Sonuçta kayısı, ticarete giren bir meyvedir. Bizim isteğimiz burada çiftçinin emeğine saygı duyulması ve hâlâ biraz merhametiniz kaldıysa, biraz vicdanınız varsa en azından kayısıyı geçen yılki fiyatlara çıkarmanızdır.
İkinci çağrımız ise Malatya’daki il başkanları ve milletvekillerinedir. Belki birileri, 'kayısı temel ihtiyaç maddesi değildir' diyebilir. Belki bir temel ihtiyaç maddesi olmayabilir fakat temel ihtiyaç malzemelerini gidermek için kayısı gelirine ihtiyaç var. Çiftçi kayısı satacak, parasını alacak ki gidip temel ihtiyaçlarını karşılasın. Ona bakarsanız fındık ve incir de temel ihtiyaç maddesi değildir ama her yıl devlet tarafından bir taban fiyat açıklanıyor. Bir an önce Malatya’yı temsil eden siyasilerimizin bir araya gelerek, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından fiyatlara alım müdahalesi için bir bütçe ayırmalarını istemeleri gerekiyor. Her yıl fındık ve incirde olduğu gibi kayısıda da girdi maliyeti ve enflasyon etkileri hesaplanarak, bir taban fiyatı açıklanmasını istiyoruz."
'HAKKIMIZ ALTI VEKİLE, BORS BAŞKANINA ZIKKIM OLSUN'
Kayısı üreticisi İhsan Özdemir de "Yazık değil mi bu insanlara? Ben 45 derecenin altında çalışayım, üç-beş kurnaz tüccar gitsin Tacikistan’dan faklı yerlerden kayısıyı buraya getirsin. Allah’tan reva mı? Bizim hakkımız Malatya’da altı vekile, borsa başkanına zehir zıkkım olsun. Benim çoluk çocuğum sefil olsun, kayısı getiriyoruz, tüccar 'mecbur verecekler' diyor, Bu insanlık değildir. Dışarıdan kayısı getirip, buradaki fiyatları tabana çekiyorlar. Dört kişi kesesini doldururken, 100 bin insanı mağdur ediyorlar. Cumhurbaşkanımız, 'Ben kayısıya sahip çıkacağım' dedi. Sayın Cumhurbaşkanım neredesin?” diye konuştu.