Maliyetler arttı, Japonlar nükleerden çekiliyor
Sinop'ta yapılacak nükleer santral için Fransız-Japon ortaklığından Mitsubishi çekiliyor.
Japon Hükümeti ile Mitsubishi şirketinin Sinop Nükleer Santral Projesi’nden çekilme sürecine girdiği kaydediliyor. Bu kararın nedeni ise temmuz ayında santralin inşaat maliyetlerinin iki kat artarak 44 milyar dolara ulaşmasından sonra Türkiye ile Japonya arasında projenin geleceğine yönelik bir anlaşmaya varılamamış olması.
Japon Nikkei gazetesi, Japonya’nın Türkiye’de nükleer enerji santralı kurma projesinden vazgeçmeye hazırlandığını iddia etti. Japonya’nın liderliğinde kamu ve özel kurumların oluşturduğu bir konsorsiyum tarafından üstlenilen projenin maliyetinin ilk tahminlerin iki katına çıkarak yaklaşık 5 trilyon yene (44 milyar dolar) yükseldiği ifade edildi.
Japon-Fransız konsorsiyumu Türkiye’nin ikinci nükleer santralini Sinop’a yapmak için anlaşmıştı. Bu durum, projenin birincil müteahhidi olan Mitsubishi Heavy Industries Ltd ve diğer ortaklarının projeyi sürdürmesini güçleştiriyor.
Nikkei, maliyet artışının temel nedenlerinin 2011 yılında Japonya’daki Fukushima Daichi nükleer santralında meydana gelen nükleer kazanın ardından daha yüksek standartlarda güvenlik önlemleri mecburiyeti ve Türk Lirası’nda yaşanan değer kaybı olduğunu yazdı.
Japon Nikkei gazetesinde haber bu şekilde yer aldı.
Japon Nikkei gazetesinin haberine göre, Mitsubishi'den üst düzey bir yetkili, nükleer santralden vazgeçilse bile Japon Hükümeti’nin enerji sektöründe başka alanlarda Türkiye ile yatırım ve işbirliğine devam etmek arzusunda olduğunu söyledi.
Türkiye ve Japonya hükümetleri arasında Sinop Nükleer Santral Projesi için imzalar 2013 yılında atılmıştı. Mitsubishi Şirketi’nin Fransız Areva (sonradan Framatom) ile kurduğu Atmea şirketinin denenmemiş Atmea 1 reaktörlerinin kullanılmasına karar verilen santralin inşaatına 2017 yılında başlanacaktı ancak olmadı. İlk reaktörden elektrik üretimine ise 2023’te başlaması öngörülüyordu.
Yaklaşık dört yıldır zemin etütlerine devam edilen, yer lisansı dahi alınmamış olan Sinop’ta bu nükleer santral projesi için 100 binlercesi son bir yılda olmak üzere dört yılda en az 650 bin ağaç kesildi.
Türkiye’deki projenin iptaliyle Japon Hükümeti’nin nükleer endüstri ile iş birliği yaparak üstlendiği yurt dışı projelerinden yalnızca Hitachi’nin Birleşik Krallık’ta kurmaya çalıştığı santral kalmış olacak. (EKONOMİ SERVİSİ)