Mart enflasyonu döviz ve tahvil için önemli
Bu hafta açıklanacak mart enflasyonu, döviz kuru için önemli. Manşet ve çekirdek enflasyonun yıllık bazda düşmesi beklenirken, gıdada yukarı yönlü riskler var.
EKONOMİ - TÜİK tarafından 3 Nisan salı günü açıklanacak mart ayı enflasyon verileri, döviz kuru ve DİBS fiyatlamasında dönüm noktası teşkil edebilir. Uzman kuruluşlar manşet ve çekirdeğin yıllık bazda gerilemesini bekliyor. Gıda fiyatları yine belirleyici olacak. Kurda mart boyunca gözlenen yükselişin nisan verilerine girmesi bekleniyor, ama olumsuz etki martta da başlayabilir.
REUTERS ANKETİ TAHMİNLERİ
Tüketici Fiyatları Endeksi’nde (TÜFE) mart ayında medyan bazında yüzde 1 artış beklenirken, yıl sonu enflasyon beklentisi ise bir önceki anketteki yüzde 9.15’ten yüzde 9.42’ye yükseldi.
Reuters’ın 15 kurumun katılımıyla yaptığı ankete göre, aylık TÜFE değişim beklentileri yüzde 0.70-1.25 artış bandında yer alıyor. Yılsonu tahmini ise yüzde 8.90-10.20 bandında bulunuyor.
Tüketici fiyatları, şubatta gıda fiyatlarındaki sert yükseliş öncülüğünde yüzde 0.5 beklentisinin üzerinde yüzde 0.73 artış göstermişti.
Yıllık enflasyon, böylece Kasım 2017’de yüzde 12.98 ile görülen 14 yılın zirvesinden şubat itibarıyla 2.7 puan gerilemiş oldu. Önemli bölümü baz etkisi kaynaklı olarak görülen bu düşüşün ardından ekonomistler 2018’in son aylarına kadar çift haneden anlamlı bir uzaklaşmayı ise olası görmüyor.
AK YATIRIM TAHMİNLERİ
Ak Yatırım, mart ayı enflasyonuyla ilgili değerlendirmesinde şunlara yer verdi:
"Mart ayında enflasyonun aylık bazda yüzde 0,96 artmasını ve yıllık enflasyonun yüzde 10,20’ye gerilemesini bekliyoruz; ancak gıda fiyatları kaynaklı yukarı yönlü riskler mevcut. Yılın büyük bölümünde enflasyonun çift hanede kalması olası görünüyor, ancak yılsonunda yine de tek haneli bir enflasyon görülebilir.
Hesaplamalarımızda gıda fiyatlarındaki artış yüzde 2 seviyelerinde gerçekleşiyor olsa da (aylık yüzde 2 gıda enflasyonu, aylık enflasyon beklentimizi yüzde 1,2’ye, yıllık enflasyon beklentimizi ise yüzde 10,45’e taşıyor); Türk-İş verileri ile son dönemde görülen ayrışmayı azaltmak adına aylık gıda enflasyonu beklentimizi yüzde 1 seviyesine çektik.
Kurdaki değer kaybının etkisiyle otomotiv fiyatlarındaki yükselişin devam edeceği beklentimiz ve akaryakıt zammının etkisiyle ulaştırma fiyatlarının yüzde 1,3 artmasını bekliyoruz."
GOLDMAN SACHS TAHMİNLERİ
Goldman Sachs ise CEEMEA notunda yıllık TÜFE’nin 0.3 gerilemeyle yüzde 10’a; çekirdek enflasyonun ise yine 0.3 puan gerilemeyle yüzde 11.6’ya düşeceğini tahmin etti.
Goldman Sachs, yıl boyunca TÜFE’nin çift hanede seyredeceğini öngörürken, TL’nin birikimli değer kaybı, potansiyeli aşan büyüme ve fiyatlardaki katılığın risk teşkil ettiğini de öne sürdü.
Yatırımcılar açısından enflasyonun en azından yılın son çeyreğine kadar yüzde 10 civarında seyretmesi, kurda patlama ve DİBS’de sermaye kaybı tehlikesinin asgariye inmesi için önemli. Beklentiyi aşan veriler satışlara neden olabilir.
Martta enflasyon durulsa dahi, nisan ve sonrası için Reuters anketinde öngörülen konsensus, patikadan yukarı yönlü sapma olasılığı gittikçe yükseliyor. Tarımsal kuraklık tehlikesinin azalması avantaj, fakat petrolde bu hafta başgösteren yükseliş, ekonominin kapasitesinin üstünde büyümesi ve hükümetin ek teşviklerle hız yükseltme stratejisi, gelişmekte olan piyasalara güvenin azalması ve TL’nin hala en kırılgan para birimleri arasında sayılması (kur geçişkenliği enflasyonu yükseltebilir) ve elektriğe yapılan yüzde 3 zam enflasyonda iyimser bir öngörüyü zorlaştırıyor.