Maske savaşları: Koronavirüs salgınında ülkeler birbirine girdi

Küresel petrol ve silah savaşları, yerini maske savaşlarına bıraktı. Koronavirüs salgınında ülkeler başka ülkelerin satın aldığı maskelere el koyuyor.

Maske savaşları: Koronavirüs salgınında ülkeler birbirine girdi

Koronavirüs salgınına karşı maske ihtiyacını gidermek için tüm ülkeler kolları sıvadı. Gelişmiş ülkelerden gelişen ülkelere dünyanın her bölgesinde maske üretimi için düğmeye basılırken, maske ihracatının da önün geçilmeye çalışılıyor.

Koronavirüs krizi nedeniyle dünyada şu günlerde en çok aranan ürünler maske, dezenfektan ve solunum cihazları. Birçok kişinin ölümüne sebep olan koronavirüs salgınına karşı maske ihtiyacını gidermek isteyen ülkeler arasında büyük maske savaşı başladı.

ABD Hükümeti, Almanya’nın satın aldığı maskelere el koyarken, benzer bir şekilde Fransa’da da İspanya ve İtalya’ya gidecek maskelerin ülke sınırları dışına çıkmasına izin vermedi.

ALMANYA'NIN SATIN ALDIĞI MASKELERE ABD EL KOYDU

Almanya’da Berlin eyaletinin İçişleri Bakanı Andreas Geisel, eyalet yönetiminin Çin'deki bir Amerikan firmasından 2 bin adet koronavirüs karşı koruma sağlayan FFP-2 tipi maske satın aldığını belirtti. Ancak Geisel, Almanya’ya gönderilmesi gereken maskelere Tayland’ın başkenti Bangkok’ta ABD tarafından el konulduğunu açıkladı.

Geisel yaptığı açıklamada, maskelere el konulma gerekçesinin ABD’nin koruyucu maskelere getirdiği ihracat yasağıyla ilgili olabileceğini belirtti.

ALMANYA'DAN ABD'YE 'MODERN KORSANLIK' SUÇLAMASI

Ancak ABD’nin yaptığının "modern korsanlık" ve "Vahşi Batı" yöntemleri olduğunu söyleyen Geisel, Alman Hükümeti'nin ABD’ye uluslararası kuralları hatırlatması gerektiğini kaydetti.

Bild gazetesinin haberine göre Çin'de üretilen maskeler sektörün önde gelenlerinden Amerikan 3M firmasına ait. ABD Başkanı Donald Trump, perşembe günü Twitter hesabından, "Çin’de neler yaptıklarını gördükten sonra 3M’e sert darbe vurduk" şeklinde bir paylaşımda bulunmuştu.

ALMANYA'NIN 6 MİLYON MASKESİ KENYA'DA KAYBOLDU

Almanya'nın koronavirüs ile mücadele çerçevesinde sağlık merkezleri ve hastanelerde kullanılmak üzere satın aldığı 6 milyon maskenin kaybolduğu açıklandı. Der Spiegel dergisinde yayınlanan habere göre, Savunma Bakanlığı'nın satın aldığı FFP2 tipi 6 milyon maske transit geçtiği Kenya Havalimanı'nda kayboldu.

Savunma Bakanlığı Sözcüsü, haberi doğrulayarak, satın alınan maskelerin toplam siparişi verilen sağlık malzemelerinin küçük bir kısmını oluşturduğunu ifade etti. Sağlık ve güvenlik çalışanları için alınan maskelerin 20 Mart'ta Almanya'ya varması gerekiyordu. Konu hakkında soruşturma başlatıldı.

ABD, ÇİN'DE PİYASA FİYATININ ÜÇ DÖRT KATINI TEKLİF EDİYOR

Çin'den, Fransa'nın koronavirüs salgınından en kötü etkilenen bölgelerinden birine gitmek üzere olan maskelerin, ABD'li alıcılar tarafından Fransa'nın ödediğinden üç kat daha fazla nakit ödenerek satın alındığı bildirildi.

Almanya’dan ve Fransa’dan yetkililer, ABD’nin Çin’deki üreticilere piyasanın çok üzerinde fiyat teklifleri vererek Avrupa ülkelerinin söz konusu üreticilerle yaptığı anlaşmaları bozduğunu iddia etti.

Maskeleri taşıyan uçağın tam Şangay Havaalanı'ndan kalkmak üzere olduğu sırada, Amerikalı alıcıların ortaya çıktığı ve destelerce nakit parayla, üç kat daha fazlasını ödediği kaydetti. Uçak daha sonra, ABD'nin bilinmeyen bir yerine doğru hareket etti.

Fransa'nın doğusundaki Mulhouse'da bir acil serviste çalışan doktor Jean Rottner, yoğun bakım servislerinin Covid-19 hastalarıyla dolu olduğu bölgeye gelecek maskelerin bir kısmına Amerikalılar tarafından el konulduğunu doğruladı.

RTL Radyosu'na konuşan doktor, "Uçak pistteyken geldiler, nakit parayı çıkarttılar, bizim ödediğimizin üç ya da dört katını verdiler. Yani, maskeler için mücadele etmek zorundayız" dedi.

Rottner ayrıca bu hafta başı 2 milyon maske satın almayı başardıklarını vurguladı ve "Durum karmaşık. Maskeleri buraya getirebilmek için 24 saat uğraşmak zorundayız" dedi.

Fransa Hükümeti dışında, bazı yerel yönetimler de dörtte biri Çin'den olmak üzere 1 milyar adet maske siparişi verdi. Ülkenin güneydoğusundaki Provence-Alpes-Côte d’Azur Bölgesi Başkanı Renaud Muselier de, maske almakta kendilerinin de sorunlar yaşadıklarını söyledi.

Muselier, daha yavaş olsa da daha emin bir yöntem olduğu için deniz yoluyla nakliyatı seçtiklerini söyledi ve "Hiç olmazsa böylece, kimsenin pistte maskelerimizi çalmadığından emin olabiliyoruz" dedi.

Üst düzey bir Alman yetkili, "Para mevzubahis değil, her fiyatı ödüyorlar çünkü çaresiz durumdalar" dedi. Reuters’e konuşan adının açıklanmasını istemeyen Washington’dan üst düzey bir yetkili ise, "ellerinde çok fazla olana kadar" koruyucu ekipman ithal etmeyi sürdüreceklerini söyledi.

Almanya’da Bavyera eyaleti Başbakanı Markus Soeder de, tıbbı ekipman pazarını "Vahşi Batı’ya" benzetti.

İSPANYA VE İTALYA'YA GİDEN MASKELERE FRANSA EL KOYDU

İsveç merkezli sağlık şirketi Mölnlycke'nin resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, Çin'den İspanya ve İtalya'ya gönderilmek üzere ithal ettikleri milyonlarca yüz maskesi ve eldivene Fransa'nın el koyduğunu kaydetti.

Şirketin Genel Müdürü Richard Twomey, söz konusu malzemenin Fransa üzerinden İtalya ve İspanya'ya gönderileceğini belirterek, "Fransa, sağlık ürünleri ihracatını yasakladı. Kendi malı olmadığı halde maske ve eldivenlere el koydu. Bu son derece rahatsız edici, yakışıksız bir hareket" ifadelerini kullandı.

Twomey, Fransa'nın beklenmedik hareketinden sonra şirketin Çin'den ithal edeceği yeni sağlık malzemelerini, Belçika üzerinden İtalya ve İspanya'ya göndereceklerini kaydetti.

MASKELERE EL KOYMA OLAYI DİPLOMATİK KRİZE YOL AÇTI

Fransa'nın İtalya ve İspanya'ya gönderilen 4 milyon maskeye el koyduğu ortaya çıktı. Fransız haber dergisi L'Express, İsveçli bir firma tarafından Çin'den satın alınan ve Marsilya üzerinden Lyon'a ulaşan maskelere 5 Mart'ta el konduğunu duyurdu. İsveç Hükümeti'nin devreye girmesi üzerine Fransa, maskelerin sadece yarısını İtalya ve İspanya'ya göndermeyi kabul etti.

Atılabilir tıbbi malzeme şirketi Mölnlycke'e ait maskelerin Fransa'dan geri alınması için İsveç Dışişleri Bakanlığı'nın başlattığı girişimler iki hafta boyunca sonuçsuz kaldı. Stockholm-Paris hattında diplomatik krize yol açan olay, Fransa'nın kargonun yarısını serbet bırakmayı kabul etmesi üzerine kısmen aşıldı. 2 milyon maske Avrupa'da Covid-19 salgından en çok etkilenen iki ülke olan İspanya ve İtalya'ya gönderildi.

Paris Hükümeti, eylemine gerekçe olarak maskelerin, Fransa'ya ulaşmasından iki gün önce Cumhurbaşkanı Emmenuel Macron'un imzaladığı genelgeyi gösteriyor. 3 Mart 2020'de imzalanan söz konusu genelge, Fransa topraklarındaki tüm maske üretimine ve stoklarına el koyma imkanı tanıyor.

KANADA'NIN 60 MİLYON MASKEYE İHTİYACI VAR

Maske başta olmak üzere koruyucu ekipman sıkıntısı yaşayan bir başka ülke de Kanada. Başbakan Justin Trudeau, ülkedeki hastanelerin 60 milyon maske ve koruyucu malzemeye ihtiyacı olduğunu söyledi, ancak şuanda 11 milyon maskenin temin edildiğini açıkladı. Trudeau, geri kalan malzemelerin sağlanması için çabaladıklarını belirtti.

Salgın ülkeler koronavirüs