'Mayısa kadar ucuzluk yok'

SERA-BİR Yönetim Kurulu Başkanı Müslüm Yanmaz, geçen yıl yüzde 60 zamlanan ürün maliyetlerinin fiyatların yükselmesinde etkili olduğunu söyledi.

'Mayısa kadar ucuzluk yok'

Yaş sebze fiyatlarının ağır iklim koşulları ve yüksek üretim maliyetleri sebebiyle zamlandığını söyleyen Sera Yatırımcıları ve Üreticileri Birliği (SERA-BİR) Yönetim Kurulu Başkanı Müslüm Yanmaz, "Bu yıl ürün yok. Türkiye’de toplam sera alanının yüzde 2’sinde üretim var. Üretim yoksa ürün pahalanır. Mayısa kadar yüksek fiyatlar devam edecek. Yeni ürünlerin mayıstan sonra çıkmasıyla fiyatlar rahatlar"dedi.

Gamze Bal'ın Cumhuriyet'te yer alan habere göre, geçen yıl yüzde 60 zamlanan ürün maliyetlerinin fiyatların yükselmesinde etkili olduğunu dile getiren Yanmaz, "En büyük sorun, istikrar ve güven ekonomisinin prim yapması. ‘Doların ve Avro’nun bize etkisi ne olacak’ diye bekleniyor.Artan girdi maliyetleriyle neyi hesap edeceğimizi şaşırdık" diye konuştu.

Türkiye’deki 700 bin dekar sera alanının 650 bin dekarında standartlara uygun üretim yapılmadığı için hastalık yaşandığını anlatan Yanmaz, "Üretilen ürünlerin yüzde 65’inden fazlası üreticiden aracıya, oradan da marketlere gider. Standartlara uygun üretim yapılamayınca da ürün yüzde 25-30 kayıpla yola çıkıyor. İç piyasadaki olumsuzluklardan dolayı zarar etmemek için ihracata odaklanmamız gerek" dedi.

KAZANÇ SAĞLANAMIYOR

Tanzim satışlarla patlıcan 4.5, biber 6 liradan satılsa da üretim yeri olan Antalya’nın Kumluca ve Demre ilçelerinde patlıcanın kilosu 5.50 TL, biber 9 TL’den satılıyor. Ancak üreticiler yükselen üretim maliyetleri sebebiyle, tüketiciye pahalı gelen ürünlerden dahi kazanç sağlayamıyor.

Tanzim yalnızca İstanbul ve Ankara’yı kapsarken, bir hamle de İzmir’den geldi. Buna göre İzmir Büyükşehir Belediyesi, dar gelirli 35 bin aileye kooperatiflerden alınacak 10’ar kiloluk patates ve soğan dağıtacak.

Öte yandan, sorun yalnızca yaş sebzeyle sınırlı değil. Ulusal Hububat Konseyi’ne göre çiftçiler buğday ekiminden uzaklaşıyor. Kurum, buğdayda üretimin arttırılması için girdi maliyetlerini azaltması ve desteklemelerin zamanında verilmesi gerektiğine dikkat çekti. (EKONOMİ SERVİSİ)

Türkiye İstanbul Ankara İzmir antalya