Meclis'e yeni torba yasa geliyor
Maliye Bakanı Ağbal, bu yıl için yatırımları ve istihdamı teşvik amacıyla bir torba yasa çalışmasını yakın zamanda Meclis'e sevk edeceklerini söyledi.
EKONOMİ - Maliye Bakanı Naci Ağbal, ekonomi gündemi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Ağbal, yatırım ve istihdamı teşvik için yeni bir torba yasanın Meclis'e sevk edileceğini duyurdu.
Bakan Ağbal, yaptığı açıklamada, "Kamu maliyesi, ekonomiye büyüme tarafında özellikle vergi ayağında destekleyici unsurlar getirecek. 2018'de özellikle yatırım tarafında makina teçhizat harcamalarını destekleyecek birtakım düzenlemeler yapmamız gerektiği gözüküyor, o konuyla ilgili hazırlıklarımızı tamamladık" diye konuştu.
Ağbal, "2018'de yatırımları, istihdamı teşvik amacıyla bir torba yasa çalışmasını yakın zamanda Meclise sevk etmeyi düşünüyoruz" ifadesini kullandı.
ZEYTİN DALI EKONOMİYİ OLUMLU ETKİLEYECEK
Zeytin Dalı Harekatı'nın 2018'de ekonomiye yönelik beklentileri olumlu etkileyeceğini belirten Ağbal, "Suriye'deki istikrarsızlıklar, jeopolitik gerginlikler ekonomiyle ilgili beklentileri olumsuz etkileyebiliyor. Türkiye'nin kararlı şekilde bu operasyonu yapıyor olması, herkesin beklediği şekilde başarıyla sonuçlanacak olması, beklentinin bu yönde olması, ekonomiye bu kanaldan gelecek riskleri ortadan kaldırıyor" değerlendirmesini yaptı.
Ağbal, operasyonun ekonomi üzerinde olumsuz bir etki getirmesinin mümkün olmadığını ifade etti.
TORBA YASADA NELER OLACAK?
Ağbal, torba yasanın içeriği ile ilgili şu bilgileri verdi:
"Maliye Bakanlığı olarak zaman zaman ortaya çıkan ihtiyaçları karşılamak amacı ile yasal düzenlemelerimiz var. 2018 yılında yatırımları ve istihdamları teşvik etme amacıyla düzenlemeler planlamıştık. Torba Yasa diye tabir ettiğimiz çalışmaya başlamıştık. Bakanlıklarımız ile koordine halinde düzenlemeleri inceliyoruz. Yakın bir zamanda uygun görülen düzenlemeleri meclise sevk etmeyi düşünüyoruz.
2018-2019 yıllarında yatırım harcamaları kapsamında makine teçhizat harcamalarında teşvik edici düzenlemeler yapmak istiyoruz. Bizim Ar-Ge Merkezleri'nde alınan makineler var. Bu yıllarda alınacak makineler için KDV istisnası getireceğiz.
İstihdamın teşviki ile ilgili 2020'ye kadar olan süreçte milli istihdam seferliğine devam ediyoruz. Bu düzenlemeler olacak. İmalat sanayi ve bilişim sektöründe istihdam teşvikleri vereceğiz.
Her sene Eylül-Ekim aylarında asgari ücret üzerinden alınan vergiler, verilen asgari ücretin altına düşüyordu. Kalıcı bir düzenlemeye sokmak istiyoruz. Asgari ücret yılbaşında açıklanan tutarın altına inmeyecek.
Sporun teşviki bakımından vergi düzenlemelerimiz olacak.
Kamu taşınmazların ekonomiye kazandırılmalarıyla ilgili düzenlemelerimiz olacak.
Otomotiv sektörüne yönelik üretim maliyetlerini aşağı çekecek ÖTV kaynaklı vergi yüklerini ortadan kaldıracak düzenlemelerimiz olacak.
Çalışma Bakanlığımızın, işverenlerin sosyal güvenlik kurumuna yükümlülüğünü azaltan öneriler var. Bu son derece önemli.
Hazine Müsteşarlığımız, BES'in daha da geliştirilmesi konusunda düzenlemeler getiriyor.
Aile Sosyal Politikalar Bakanlığımızın sosyal hayata dair bakanlığın görev alanlarına giren birtakım düzenleme önerileri olacak.
Bu hafta sonuna kadar bunları toparlayacağımızı düşünüyorum."
ÖTV'NİN İADESİ TALEBİ GELDİ, OLUMLU DEĞERLENDİRDİK
Bakan Ağbal, ÖTV iadesiyle ilgili de şu değerlendirmede bulundu:
"Otomotiv üretiminde ticari araç üretiminde yerli üretimi gerçekleştiren firma temsilcileri ile bir araya geldik. Sektörün tüm sorunlarını ele aldık. 2017 yılında otomotiv sektörü ihracatta büyük bir rekor kırdı. Türkiye ihracatının başına oturdu. Her yolla yerli üretimi destekleyecek çabalar ve gayretler göstermemiz lazım. Sektörün şyöle bir talebi var; ticari araç ve yerli araç üretiminde ÖTV'ye tabi unsurlar var. Mesela, araca oto teyp takıyorsunuz. Bunlar ÖTV'ye tabi. Sonra araç tamamlanıp satıldığında aracın tamamı üzerinde tekrar bir ÖTV alıyoruz. Teçhizatla ilgili ÖTV'nin iadesi talebinde bulunmuştu. Olumlu değerlendirdik. Hükümetimize bunu sunacağız. Sektöre üretim maliyetini de aşağı çekmiş olacağız. Bu ÖTV istisnası üretici için geçerli. 2018 yılında da ticari araç ve otomotiv sektörünün büyümesine devam edeceğine inanıyorum.
2018 YILINDA GEÇİCİ VERGİ DÜZENLEMESİ OLACAK MI?
Geçen sene geçici vergi indirimi yaptığımız dönemde, tüketici harcamaları düşük seyrediyordu. Ekonomiye bu şekilde bir destek vererek, tüketiciyi canlandırmamız lazımdı. Piyasada bir hareketlendirme getirdi bu indirimler. Beyaz eşya ve mobilya sektöründe değil, tüm sektörlerde dalga etkisi yaparak üretimi, güveni ve satışı artırdı. Ticaret erbabının da yüzü güldü. Bunlar adı üzerinde geçici vergi düzenlemeleri. Burada önemli olan tüketicinin talebini erkene çekmek. Şuan geldiğimiz noktadaki ekonomik gelişmelere baktığımız zaman, tüketici tarafından güven endeksi olumlu. Bu açıdan 2018 yılında ekonominin tüketim tarafında geçici vergi indiriminin yapılmasını gerektirecek bir ortam olmadığını söyleyebiliriz. En çok odaklanmamız gereken ekonominin arz tarafı. Göstergeler olumlu ama daha da olumlu hale getirmemiz lazım. Makine tesisatı alınırsa KDV alınmayacak diyoruz bu da bir nevi üretimde geçici vergi düzenlemesi oluyor. Bizim birinci önceliğimiz büyüme, her türlü desteği de bunun için vereceğiz. 2018 yılında KGF genel amaçlı kullanmayacağız, yatırım amaçlı ihtiyacınız varsa orada kullanacağız. Bunu da zamana yayarak yapacağız. Büyümenin devam ettiği, enflasyonda da mücadele konusunda adımlarımız olacak, bütçenin verdiği imkanlar dikkate alınacak. Tüketici tarafında bir ihtiyaç görünmüyor."