Mehmet Şimşek'ten dolar, enflasyon ve vergilere dair açıklama

Mehmet Şimşek'ten dolar, enflasyon ve vergilere dair açıklama
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi istisnaları, muafiyetleri ve indirim oranlarını yeniden gözden geçireceklerini açıkladı.

Artı Gerçek - Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Şimşek, "Enflasyonist yeni vergiler olmayacak. Ancak indirimli KDV oranlarını gözden geçireceğiz. Muafiyetleri ve indirim oranlarını yeniden gözden geçireceğiz" dedi.

Kanal 7'ye konuşan Şimşek, ekonomideki son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu. Kanal 7'ye konuşan Şimşek, krediyi tüketime değil, üretime yönlendireceklerini söyledi. Şimşek ayrıca kredilerle ilgili olarak gerekirse yeni tedbirler alacaklarını söyledi.

MERKEZ BANKASI'NIN KUR HEDEFİ YOK

Bakan Şimşek, Merkez Bankası’nın kur hedefi olmadığını ancak piyasalardaki spekülatif dalgalanmalara karşı sessiz kalmayacağını söyleyerek, “Merkez Bankası fiyat istikrarını tehlikeye atacak dalgalanmayı da engeller” dedi.

'İNDİRİMLİ ORANLARI GÖZDEN GEÇİRECEĞİZ'

Şimşek'in konuşmalarının satırbaşları şöyle:

"Belirsizlik bandı belirledik. Biz bandın içindeyiz. Ocak ayı enflasyonu program doğrultusundaydı. Şubatta bir puanın altı fark var. İlave tedbirler ile düzeltebileceğini düşünüyoruz.

Enflasyonu kalıcı şekilde aşağı çekmek istiyoruz. Enflasyondan en çok etkilenenler sabit gelirlilerdir. Geçen sene deprem nedeni ile bütçede açıkla karşı karşıyaydık. Açığı azaltma yoluna gittik. Vergi artışlarının bir kısmı enflasyonist. 2024’te bu olmayacak. Enflasyonist yeni vergi olmayacak. Kurumlar vergisini artırmayacağız, rekabet gücüne ihtiyaç var. İndirimli oranları gözden geçireceğiz. Para politikası sıkılaştığı için enflasyonun düşmesini bekliyoruz.

'SIKILAŞTIRMA MI SIKALIŞATIRMA, NE GEREKİYORSA YAPACAĞIZ'

Depremin etkisi büyük ama bir kerelik bir etki. EYT uygulamasının tam yıl uygulamasına rağmen bu sene de kriteri tutturacağız. Geçen sene açık 6.4 olacak dedik. Yüzde 5.2’de bitirdik. Bu sene de ne gerekiyorsa yapacağız.

Maliye politikası enflasyonun düşüşü için ne gerekiyorsa yapacak. Sıkılaştırma mı, sıkılaştırma. Kamu harcamalarını kısma mı, kısma. Kamu harcamalarını kontrol altına alma mı alma.

'EMEKLİ OLANLAR HARİÇ ELEMAN ALINMAYACAK'

Bu sene sadece emekli olanların yerine alım prensibini getirdik. Sağlık hariç. Tasarrufun özü kamunun büyümemesidir. Tasarruf kararları konusunda tereddüt yok. Kamuda harcamaları kısacağız ve enflasyonu aşağıya çekeceğiz.

Bizim programın temeli sağlam. Temel nedir, siyasi istikrardır.

Geçen sene bütçe performansımız ortada bu sene daha iyi olacak. Gerekiyorsa Merkez Bankası gereğini yapacak. Kredi politikasında çok net şekilde kaynakların tüketime değil üretken alanlara, yatırıma yönlendireceğiz. Müdahaleci olacağız. İlave tedbirler gerekiyorsa aldık, alacağız.

(Dolar 40 liraya çıkacak iddiası) Çok açık bir şekilde karamsarlık pompalanıyor. Muhalefet oturup projeleriyle, vizyonlarıyla bu yarışı sürdüreceklerine bu türden toplumun geleceğe ilişkin ümitlerini olumsuz etkileyecek yaklaşımlarla seçimi götürmeye çalışanlar var."

ENFLASYON NE ZAMAN DÜŞECEK?

Son bir şey söyleyeyim; enflasyon konusunda kafalar karışık. Mart ayında enflasyon rakamları açıklanacak. Mayısa kadar yükselmeye devam edecek. Yükselen yıllık enflasyon düşen aylık enflasyon.

Peki önemli olan önümüzdeki 12 aylık değil mi? Yatırım kararlarında geçmiş aylardaki rakamların bir anlamları yok." (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar