Memur maaşı zammı teklifi yeni vergilerle geldi: Ek motorlu taşıtlar vergisi ödenecek

Memur maaşı zammına ilişkin torba yasa teklifinin içine yeni bir vergi de eklendi. Buna göre, tescil ve kayıtlı bulunan araçlar ile yıl sonuna kadar tescil edilecek yeni araçlar için ek motorlu taşıt vergisi uygulanacak.

Memur maaşı zammı teklifi yeni vergilerle geldi: Ek motorlu taşıtlar vergisi ödenecek

Artı Gerçek - Hükümet, memur maaşlarına enflasyon farkının yanısıra yansıtacağı seyyanen zammı, yeni bir vergiyle birlikte yürürlüğe koyacak.

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler tarafından bugün TBMM Başkanlığı'na sunulan maaş zammına ilişkin torba yasa teklifinde, vergi zammı da yer aldı.

KURUMLAR VERGİSİ VE MTV'DE YENİ DÜZENLEMELER

Yasa teklifine ilişkin açıklama yapan Güler, konuya ilişkin şunları söyledi:

"17 maddelik hazırladığımız teklifte kurumlar vergisi ve motorlu taşıtlar vergisinde (MTV) yeni düzenlemeler yapıyoruz, vergi kanunlarımızda yer alan bazı istisnaların kaldırılması yönünde değişiklikler öneriyoruz. Ayrıca vergi kanunlarında yer alan bazı maktu vergi tutarlarının GSYH içindeki paylarının azaldığını dikkate alarak, maktu tutarların güncellenmesine imkan verecek şekilde yetki düzenlemelerini öngörüyoruz."

İKİ KATI MTV ÖDENECEK

Teklife göre, tescil ve kayıtlı bulunan araçlar ile yıl sonuna kadar tescil edilecek yeni araçlar için bir sefere mahsus ek motorlu taşıt vergisi uygulanacak. Söz konusu ek ödeme, 2023 için tahakkuk edilen motorlu taşıtlar vergisi tutarı kadar olacak.

NE ZAMAN ÖDENECEK?

MTV'de ocak ve temmuz olmak üzere iki taksit dönemi bulunuyor. Yasa teklifi meclisten geçerse, ilk taksiti ocakta ödeyenler, ödedikleri taksit tutarı kadar ek vergiyi de kanunun yayımlandığı ayın sonuna kadar ödeyecek. İkinci taksit ise kasım ayı sonuna kadar iki eşit taksitle ödenebilecek.

Kanunun yayımlanmasından sonra trafiğe çıkacak araçların sahipleriyse, ek MTV tutarını araçların MTV ödemelerinin normal dönemi ile birlikte peşin olarak ödeyecek.

KURUMLAR VERGİSİ YÜZDE 5 ARTTI

2023 yılı için belirlenen genel kurumlar vergisi oranı yüzde 20’den yüzde 25’e yükseltilirken, bu oran; bankalar, finansal kiralama, faktöring, elektronik ödeme şirketleri, sermaye piyasası kurumları ve sigorta şirketleri için yüzde 30’a yükseltildi. Ayrıca kurumlara taşınmaz satışıyla sağlanan istisnaların kapsamı ile yatırım fonu getirilerine ilişkin istisnalarda da daraltıldı.

İhracatı teşvik eden kurumların münhasıran ihracattan elde ettikleri kazançlar için 1 puan olarak uygulanan Kurumlar Vergisi indirimi 5 puan indirimli olarak uygulanacak.

KKM'DE HAZİNE DESTEĞİ UYGULAMASI MERKEZ BANKASINA DEVREDİLİYOR

Öte yandan AK Parti TBMM'ye sunduğu torba kanun teklifinde kur korumalı mevduatta (KKM) Hazine desteği uygulamasının Merkez Bankası'na devri öngörüldü. Buna ek olarak, torba kanun teklifinde KKM uygulamasına ilişkin usul ve esasların belirlenmesi yetkisinin de Merkez Bankası'na devredilmesi teklifi yer aldı. (EKONOMİ SERVİSİ)