Memur-Sen'den hükümete çağrı: Vergi dilimi yüzde 15'te sabitlenmeli

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, çalışanların yıl ortasında yüzde 20 ve 27'lik vergi dilimine girdiği uygulamadan vazgeçilmesi çağrısında bulundu. Yalçın, sabit gelirliler için vergi diliminin yüzde yüzde 15'te sabitlenmesi önerisinde bulundu.

Memur-Sen'den hükümete çağrı: Vergi dilimi yüzde 15'te sabitlenmeli

Artı Gerçek - Yeniden değerleme oranı, çalışanları yakından ilgilendiren vergi dilimine uygulanmıyor. Durum böyle olunca da çalışanlar yılın ikinci, üçüncü ayından itibaren yüzde 15'lik vergi dilimine giriyor. Yıl ortasında varmasından ise vergi dilimine yüzde 20 ve 27'ye yükseliyor ve yıl sonuna doğru çalışanların maaşı yaklaşık üçte bir azalıyor.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın bu tabloya dikkat çekerek, vergi diliminin yüzde 15'te sabitlinmesi çağrısı yaptı.

Yazılı açıklama yapan Yalçın, yılın ortasında uygulanan yüzde 20’lik ve yüzde 27’lik dilimler ile bilerek ve isteyerek oluşturulan 'gideri kaynaktan artırma, geliri azaltma' formülünden bir an önce vazgeçilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, sabit gelirlilerin yüzde 15’lik dilimde sabitlenmesi gerektiğine dikkat çekerek, bu düzenlemenin acilen uygulanması gerektiğini ifade etti.

'SEYYANEN ZAM EMEKLİYE YANSITILMALI'

Emeklilerin düşük aylık aldığını, çalışan memurlara verilen seyyanen zammın, emekli memur aylıklarına yansıtılmamasının mağduriyet yarattığını vurgulayan Yalçın, şöyle devam etti:

"İlave ödeme, aylık bağlama oranı üzerinden emekli aylıklarına ve ikramiyelerine yansıtılmalıdır. Hazine tarafından sürekli olarak SGK'nin fonlanması yerine 2008 sonrası göreve başlayanların bütün kazançları prime esas kazanca dahil edilerek (maaş ve ücretlerde hiçbir kayıp oluşmayacak şekilde) SGK'ye aktarılmalı ve kaynak oluşturulmalıdır. İleriki süreçte bugünden ödenmeyen primler sonucu ortaya çıkacak düşük emekli aylıklarının artırılması için 'fonlama' yapılması yerine bugünden prim keserek bütün gelirler prime esas kazanca dahil (gelir kaybı oluşmayacak şekilde) edilmeli, SGK rahatlatılmalı ve emekli aylıkları artırılmalıdır. Emekli aylığı bağlama oranı yüzde 2'den yüzde 2,5-3 oranına çıkarılmalıdır. Güncelleme katsayısında oluşan farklılık, emekli olunan yıl itibarıyla oluşan adaletsizlik ve çalışma süresi devam ederken emekli aylığı düşmesi garabeti son bulmalıdır." (HABER MERKEZİ)