Merkez Bankası açıkladı: Swap hariç net rezerv eksi 56,7 milyar dolar

Merkez Bankası açıkladı: Swap hariç net rezerv eksi 56,7 milyar dolar
Merkez Bankası'nın swap hariç net rezervi, 10 Kasım haftasında eksi 56,7 milyar dolara geriledi. Swap dahil net rezerv ise 25,4 milyar dolar oldu.

Artı Gerçek - Merkez Bankası tarafından Haftalık Para ve Banka İstatistikleri yayımlandı. Buna göre, 10 Kasım itibarıyla Merkez Bankası brüt döviz rezervleri, 700 milyon dolar artışla 84 milyar 644 milyon dolara yükseldi. Brüt döviz rezervler, 3 Kasım'da 83 milyar 944 milyon dolar seviyesinde bulunuyordu.

Söz konusu dönemde altın rezervleri 506 milyon dolar azalarak 44 milyar 476 milyon dolardan 43 milyar 970 milyon dolara indi.

Merkez Bankası'nın toplam rezervleri, 10 Kasım haftasında bir önceki haftaya oranla 194 milyon dolar artışla 128 milyar 420 milyon dolardan 128 milyar 614 milyon dolara çıktı.

10 Kasım haftasında net rezerv ise 24,7 milyar dolardan 25,4 milyar dolara yükseldi.

Aynı dönemde ise swap hariç net rezervlerde gerileme oldu. Merkez Bankası'nın swap hariç net rezervi eksi 55,4 milyar dolardan eksi 56,7 milyar dolara geriledi.

SWAP NEDİR?

Swap, en basit tanımıyla, başka ülkelerden vade sonunda faiziyle ödenmek üzere alınan döviz anlamına geliyor. Kelime olarak 'değiş-tokuş' ve 'takas' anlamlarına gelen swapın; para-döviz swapı, faiz swapı ve çapraz döviz swapı olmak üzere üç çeşidi var.

Para-döviz swapı işlemlerinde tarafların önceden anlaştıkları oran ve koşullara bağlı olarak belirli miktardaki para birimleri değiştirilir.

Faiz swapı işlemleri ise gösterge bir anapara tutarı üzerinden farklı faiz oranı esaslarına göre hesaplanacak faizlerin iki taraf arasında anlaşılan vadelerde değişimini öngören bir sözleşmedir. Bu sözleşmede, aynı para biriminden olan borçların faiz ödemelerinin yapısı değişmekte, anapara değişimi gerçekleşmemektedir.

Döviz swapının faiz swapı ile birlikte kullanımı sonucu ortaya çıkan diğer bir swap türü çapraz döviz swaplarıdır. Çapraz döviz swaplarında, farklı para birimleri ve farklı faiz yapısı üzerine (sabit veya değişken) borçlanan taraflar, diğer tarafın borcuna ilişkin anapara ve faiz ödemelerini yerine getirmek üzere anlaşırlar. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar