Merkez Bankası'ndan JPMorgan 200, Goldman Sachs 300 puan faiz artırımı bekliyor

Merkez Bankası'ndan JPMorgan 200, Goldman Sachs 300 puan faiz artırımı bekliyor
Merkez Bankası'nın perşembe günü yapılacak Para Politikası Kurulu toplantısından faiz artırım kararı çıkacağı görüşü ağırlık kazanırken, kuruluşlar da tahminlerini paylaşıyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) perşembe günü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısını gerçekleştirecek.

Kurumlar bu toplantıdan çıkabilecek kararlara ilişkin beklenti ve değerlendirmelerini açıklamaya devam ediyorlar.

Tahminlerini açıklayan kurumlar arasında yer alan JPMorgan, TCMB'nin bu toplantıda politika faizini 200 baz puan artırmasını ve temkinli bir dil kullanmasını bekliyor. Goldman Sachs'ın müşteri raporuna göre kurum Merkez Bankası'nın bu haftaki politika toplantısından 300 baz puan faiz artırımı kararı çıkmasını bekliyor.

JP Morgan Türkiye Başekonomisti Yarkın Cebeci tarafından hazırlanan raporda banka, eylül ayında alınan 200 baz puanlık faiz artırımı kararının, fiyat ve finansal istikrara yönelik riskleri kontrol altına almak için doğru yönde atılmış ancak yeterli olmayan bir adım olduğunu, ancak bu risklerin halen devam ettiğini ve güvenilirlik ve beklentilerdeki (enflasyon beklentilerinde süregelen kötüleşme, portföy çıkışları ve altına yönelik lokal talepte yansımasını bulduğu üzere) erozyon dikkate alındığında, faizlerin daha da artırılmasına ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

JPMORGAN: 200 BAZ PUANLIK ARTIŞ MAKUL BİR ADIM

Reel faizlerin mevcut seviyesinin (hem gerçekleşen hem de beklenen bazda) tarihi anlamda düşük seviyelerde göründüğünü kaydeden JPMorgan, Türkiye'nin güvenilirliğini sürdürülebilir şekilde tekrar sağlayabilmesi, dolarizasyonu durdurması ve bir miktar sermaye akışı çekebilmesi için en az yüzde 2-3'lük pozitif reel faiz sağlaması gerektiğine dikkat çekti.

Banka, enflasyonun, tahmin ettikleri üzere, yüzde 11-13 seviyelerinde istikrarlı kalması durumunda, efektif fonlama faizinin en az yüzde 13-15 seviyelerine yükseltilmesi gerekeceğini ve politika faizini yüzde 12,25 ve üst bandı yüzde 15,25'e seviyelerine getirecek 200 baz puanlık bir artışın makul bir adım olduğunu belirtti.

Banka, bu artışın daha önce iki defada yapılmasını beklediklerini, ancak Türk Lirası üzerinde devam eden baskıdan dolayı, TCMB'nin bunu muhtemelen bu hafta bir defada yapacağını kaydetti ve piyasa reaksiyonuna bağlı olarak, önümüzdeki aylarda ilave faiz artışına ihtiyaç duyulması riski olabileceğine dikkat çekti.

GOLDMAN SACHS: FAİZİ YÜZDE 13,25 SEVİYESİNE ÇEKEBİLİR

Kevin Daly öncülüğündeki Goldman Sachs ekonomistlerinin kaleme aldığı müşteri raporunda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) perşembe günkü politika toplantısında faizi yüzde 10,25'ten yüzde 13,25'e yükselteceği tahmini yer aldı.

Raporda, "(Merkez Bankası) Fonlama sınırlamalarıyla halihazırda gerçekleştirdiği sıkılaştırmayla buluşturmak için bir haftalık repo faizini artıracak" ifadesi yer aldı.

Bloomberg'ün ekonomistlerin katılımıyla gerçekleştirdiği anketinden çıkan medyan tahmin politika faizinin 150 baz puan artarak yüzde 11,75'e yükseleceği şeklinde.

Goldman'ın baz senaryosu faizlerin yıl sonuna kadar yüzde 17'ye ulaşacağı yönünde. Ancak raporda, "Riskler sıkılaştırmanın ertelenerek TL'de daha fazla volatilite, yüksek enflasyon ve en sonunda sert bir iniş ile sonuçlandığı risk senaryosuna doğru eğik" dendi.

BLOOMBERG HT ANKETİ: MERKEZ BANKASI 175 BAZ PUAN FAZİ ARTIRABİLİR

Bloomberg HT Araştırma Masası'nın TCMB'nin faiz kararına ilişkin düzenlediği beklenti anketine katılan 19 kurumun medyan tahmini, politika faizinin 175 baz puan artırılarak yüzde 12'ye çıkarılacağı yönünde.

En düşük faiz beklentisini paylaşan kurum, politika faizinin 100 baz puan artırılarak yüzde 11.25’e çıkarılmasını bekliyor, en yüksek faiz beklentisini paylaşan kurum ise politika faizinin 250 baz puan artırılarak yüzde 12,75’e yükseltileceğini öngörüyor.

Kurumların yıl sonu medyan politika faiz beklentisi ise yıl sonunda yüzde 12,50 olacağı yönünde.

Yıl sonu için en düşük beklentiyi paylaşan kurum politika faizinin 125 baz puan yükseltilerek yüzde 11,50 olmasını beklerken, en yüksek beklentiyi paylaşan kurum ise faizin 350 baz puan artırılarak yüzde 15 olmasını öngörüyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar