Merkez Bankası Olağan Genel Kurulu 20 Mart'ta yapılacak

Merkez Bankası esas mukavelesinin son kanun değişikliklerine uyumlu hale getirileceği Merkez Bankası Olağan Genel Kurulu 20 Mart cuma günü gerçekleştirilecek.

Merkez Bankası Olağan Genel Kurulu 20 Mart'ta yapılacak

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 88'inci Hesap Dönemi Olağan Genel Kurulu 20 Mart günü yapılacak.

Genel Kurula ilişkin ilan bugün yayımlandı. Genel Kurul'da hesapların ibrası yanında, daha önce olağanüstü genel kurul ile avans niteliğinde dağıtılan karın dağıtımı maddesi de karara bağlanacak. Banka Meclisi'nde boşalan iki üyeliğe, Banka Meclisi'nce yapılan seçimle atanan kişiler onaya sunulacak, onaylanmazsa kalan süreyi tamamlamak üzere seçim yapılacak.

Ayrıca Banka Meclisi'nde 30 Nisan’da boşalacak iki üyeliği ve Denetleme Kurulu'nun boşalacak iki üyeliği için seçim yapılacak. Bankanın Esas Mukavelesi'nde de değişiklik yapılacak. Yapılacak değişikliklerin büyük bölümü Başbakan ve Hazine Müsteşarlığı'na yapılan atıfların Cumhurbaşkanı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak düzeltildi.

Genel Kurulda Banka Esas Mukavelesi'nde de değişiklikler yapılacak. Bu değişiklikler daha önce başta Başkan ataması olmak üzere KHK ve Kanunda yapılan değişikliklere uyum ile Başbakanlık, Hazine Müsteşarlığı ve Bakanlar Kurulu’na yapılan atıfların Cumhurbaşkanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı şeklinde düzeltilmesini içeriyor.

BAŞKANIN BEŞ YIL İÇİN ATANMASI UYGULAMASI KALDIRILDI

Dünya gazetesinde yer alan habere göre, esas mukavelede yapılan değişiklikle, Merkez Bankası başkanının beş yıl için atanması uygulaması kaldırıldı. Bu madde Başkanın beş yıl içinde görevden alınamamasını sağlıyordu. Bu maddenin Merkez Bankası Kanunundaki karşılığı, 9 Temmuz 2018’de 703 sayılı KHK ile kaldırılmıştı. Esas mukavelede ayrıca daha önce kanunla değişikliği yapılan karın yüzde 20’sinin ihtiyat akçesine ayrılması hükmü de kaldırıldı.

Bankanın görev ve yetkilerini düzenleyen 4'üncü maddesinde yapılan değişiklikle, daha önce sadece yükümlülükleri baz alınarak zorunlu karşılık ve disponibilite uygulanması yetkisi, "bilanço içi ve bilanço dışı uygun görülen kalemler" olarak değiştirildi. Aynı maddedeki Merkez Bankası’nın diğer banka ve mali kuruluşlar ile düzenleyici kurumlardan bilgi alabileceğine dair yetki fıkrasına, "Banka (bilgi) taleplerinin anında karşılanması, Merkez Bankasının anında bilgi talebini sağlamak üzere bu kuruluşların sistemlerine doğrudan erişim sağlayan sistem kurma yetkisi" verildi.

Ayrıca, Banka Meclisi üyeleri ve Başkanların başka görevleri de üstlenmesinin ancak kanunla olabileceğine ilişkin düzenleme, kanun ve Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi şeklinde değiştirildi.

Merkez Bankası