Merkez Bankası, Suudi Arabistan'la 5 milyar dolarlık işlemi sonlandırdı

Merkez Bankası, Suudi Arabistan'la 5 milyar dolarlık işlemi sonlandırdı
Merkez Bankası, Saudi Fund for Development ile gerçekleştirilen 5 milyar dolar tutarındaki depo alım işleminin karşılıklı mutabakatla sonlandırıldığını duyurdu. Söz konusu adımın, swap yükümlülüklerini azaltmak için atıldığı belirtildi.

Artı Gerçek - Merkez Bankası, yurt içi finansal kuruluşlarla olan swap (vadesi geldiğinde faiziyle ödenmek üzere alınan takas/ödünç döviz) yükümlülüğünü bitirme aşamasına gelirken, yurtdışı işlemler için de benzer adımlar atılmaya başlandı.

Merkez Bankası'ndan bugün yapılan açıklamada, rezerv yönetimi kapsamında dış yükümlülüklerinin azaltılması amacıyla uluslararası depo alım işlemlerini gözden geçirildiği belirtildi. Açıklamada, "Bu kapsamda, 2023 yılında Saudi Fund for Development ile gerçekleştirilen 5 milyar ABD doları tutarındaki depo alım işlemi karşılıklı mutabakat ile sonlandırılmıştır. Son dönemde depo bakiyelerinin azaltılması yoluyla dış yükümlülüklerimizde yaklaşık 7 milyar ABD doları karşılığı iyileşme sağlanmıştır" denildi.

SWAP YOLUYLA 20 MİLYAR DOLAR ALINMIŞTI

Merkez Bankası; Çin, Katar, Güney Kore ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden mevduat ve swap anlaşmaları aracılığıyla yaklaşık 20 milyar dolar sağlamıştı. Azerbaycan varlık fonu da kısa vadeli mevduat olarak 1 milyar euroluk Dövizi Merkez Bankası'na yatırdığını duyurmuştu. Suudi Arabistan da Mayıs 2023 seçimleri öncesi 5 milyar dolar mevduat yatırmak üzere anlaşma imzaladığını duyurmuştu.

Öne Çıkanlar