Merkez Bankası'nın faiz metninde dikkat çeken değişiklik

Merkez Bankası'nın faiz metninde dikkat çeken değişiklik
Merkez Bankası'nın eylül ayı faiz metninde, ağustos ayına göre dikkat çeken bir değişiklik oldu. Bugün açıklanan faiz kararında, yumuşama sinyali verildi.

Sinan SAYGILI


İSTANBUL - Merkez Bankası Para Politikası Kurulu bugünkü toplantısında, politika faizini değiştirmeyerek yüzde 50'de sabit bıraktı.

Kurul'un toplantısı sonrası açıkladığı metinde, ağustos ayındaki metne göre dikkat çeken bir değişiklik olduğu görüldü.

Ağustos ve eylül toplantısı sonrası açıklanan metin arasındaki farklılık şöyle:

Ağustos metni: Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır.

Eylül metni: Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası araçları etkili şekilde kullanılacaktır.

EYLÜLDE SIKILAŞTIRMA İFADESİ METİNDEN UÇTU

Özetle, ağustosta enflasyon göstergelerinde bozulma olması durumunda 'para politikasının sıkılaştırılacağı' yani yeni faiz artışına gidilebileceği mesajı verildi.

Eyülde ise metni bu bölümündeki 'sıkılaştırma' kelimesi çıkartıldı, enflasyonda belirgin bozulma öngörülmesi halinde para politikası araçlarının kullanılacağı ifade edildi. Böylelikle olası bir yeni faiz artışına kapı kapatılmış oldu.

KARA: FİİLİ FAİZ 6 PUAN DÜŞTÜ

Öte yandan Prof. Dr. Hakan Kara, politika faizi değişmese de fiili faizin 6 puan düştüğüne işaret etti. Kara, 10 gün önce gecelik piyasa faizi yüzde 53 iken bugün yüzde 47 olduğunu belirterek, önümüzdeki günlerde bankaların kredi faizinin de kademeli olarak gerileceği değerlendirmesinde bulundu.

Öne Çıkanlar