Merkez Bankası'nın net rezervi son 20 yılın en düşük seviyesinde
Yükselen enflasyona rağmen düşük faizde ısrar eden Merkez Bankası'nın net rezervi son 20 yılın en düşük seviyesine geriledi. Net rezerv 8,2 milyar dolardan 7,4 milyar dolara indi.
+GERÇEK - Yüzde 73’ü aşan resmi enflasyona rağmen politika faizini yüzde 14’te tutmaya devam eden Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) rezervleri tükeniyor.
Bugün açıklanan verilere göre, TCMB’nin net uluslararası rezervleri geçen hafta yaklaşık 800 milyon dolar düşüşle 7,4 milyar dolara geriledi. Bu rakam, son 20 yılın en düşük seviyesi olarak kayıtlara geçti.
Merkez Bankası'nın rezervlerinde geçen hafta gerileme yaşandı. TCMB verilerine göre 17 Haziran haftasında brüt rezerv 101 milyar dolara geriledi. Bir önceki hafta brüt rezervler 102,5 milyar dolar olarak kaydedilmişti.
Net rezervler ise 8,2 milyar dolardan 7,4 milyar dolara çekildi. Swap hariç net rezerv de geçen hafta eksi 53,8 milyar dolar oldu. Bir önceki hafta bu veri eksi 54 milyar dolar olmuştu.
Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı geçen hafta 627 milyon dolar düşüşle 212,7 milyar dolar oldu. Parite etkisinden arındırılmış veri setine göre döviz mevduatları 64 milyon dolar azaldı. Bu veri setine göre gerçek kişilerde döviz mevduatları 720 milyon dolar azaldı, tüzel kişilerde ise 656 milyon dolar arttı.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre aynı haftada kur korumalı mevduat 992 milyar TL'ye yükseldi. Önceki hafta bu enstrümanda 962,8 milyar TL birikmişti.
Yabancı yatırımcıların menkul kıymetler istatistiklerine bakıldığında ise çıkışın devam ettiği görüldü. Yabancılar geçen hafta 193 milyon dolarlık hisse, 145 milyon dolarlık tahvil sattı.
ALTI AYDA 59 MİLYAR DOLARLIK ÖRTÜLÜ SATIŞ
Tüm dünyada merkez bankaları artan enflasyonu kontrol altına almak üzere faiz artırırken tam tersini yapan TCMB, döviz kurlarındaki artışı frenleyebilmek için örtülü şekilde rezervindeki dövizleri satıyor.
HSBC Portföy Başekonomisti İbrahim Aksoy’un hesaplamasına göre, Aralık 2021 ile Mayıs 2022 arasındaki altı ayda TCMB’nin örtülü döviz satışının 59 milyar dolara ulaştı.
Aksoy’a göre, TCMB’nin potansiyel dolaylı döviz satışları aralıkta 11 milyar dolar, ocakta 6 milyar dolar, şubatta 3 milyar dolar, martta ve nisanda 13’er milyar dolar ve mayısta 14 milyar dolar oldu.
REZERVLER ARTMASI GEREKİRKEN AZALIYOR
TCMB’nin turizm ve ihracat gelirleri, reeskont kredileri, kur korumalı mevduat kaynaklı olası döviz gelirleri ile doğrudan döviz satışı, KİT’lere satış rakamlarını inceleyen Aksoy, swap hariç net rezervlerin bu 6 ayda 5 milyar dolar gerilediğine işaret etti.
TCMB’nin ihracat ve turizm gelirlerinin yüzde 40’ı ile kur korumalı mevduat için TL’ye dönen dövizleri satın aldığı, reeskont kredilerinin geri dönüşlerinin döviz cinsinden olduğu bir ortamda swaplardan arındırılmış net döviz rezervlerinde artış olması beklenirdi.
Öte yandan, ekonomistler, TCMB’nin örtülü döviz satışlarının haziran ayında da devam ettiğine işaret ediyor.
İKİNCİ 128 MİLYAR DOLAR VAKASI
TCMB'nin yaklaşık 128 milyar dolarlık döviz rezervinin 2019 ve 2020 yıllarında döviz kurlarının artışını önlemek üzere gizlice satılması, 2021 yılında siyaset gündeminin başlıca konuları arasında yer almıştı. Satışı önce reddeden hükümet, daha sonra itiraf etmiş ancak satışın kimlere, hangi kurdan, hangi tarihlerde yapıldığı soruları yanıtsız kalmıştı.
Son aylarda TCMB, bir kez daha yüklü miktarda örtülü rezerv satışı yaparak döviz kurlarındaki artışı frenlemeye çalışıyor.