Metal işkolunda anlaşma sağlanamadı, sendika masadan kalktı

Metal işkolunda anlaşma sağlanamadı, sendika masadan kalktı
Metal Sanayii İşverenleri Sendikası (MESS), işçi ücretlerine ilk altı ay için yüzde 35 zam teklif etti. Türk Metal Sendikası masadan kalktı, toplu iş sözleşmesi uyuşmazlık tutanağı tutuldu.

Artı Gerçek - Türk Metal Sendikası ile Metal Sanayii İşverenleri Sendikası (MESS) arasında yürütülen metal işkolu grup toplu sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı.

Türk Metal Sendikası ve Metal Sanayii İşverenleri Sendikası (MESS) arasında 26 Eylül 2023 günü başlayan Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde bugüne kadar 5 oturumda, 46 ana madde, 5 ek madde ve 3 geçici madde olmak üzere toplam 54 madde ve sözleşmenin eki niteliğindeki 1 yönetmelik üzerinde anlaşma sağlandı.

Sendikadan yapılan açıklamaya göre, görüşmelerde 33 ana madde, 47 ek madde ve 3 geçici madde olmak üzere toplam 83 madde ile sözleşmenin eki niteliğindeki 2 yönetmelikte anlaşma sağlanamadı. Anlaşma sağlanamayan maddeleri ağırlıklı olarak ücret artışı ve sosyal haklara bağlı olan parasal konular oluşturdu.

SENDİKA NE İSTEDİ?

Sendikadan yapılan açıklamaya göre, sosyal haklarla birlikte toplam yüzde 119,05 zam teklifi verildi. İki yılı kapsayan sözleşme teklifinde, yılın ikinci 6 ayı için enflasyon farkı ile yüzde 5, üçüncü 6 ay enflasyon farkı ile yüzde 5, dördüncü 6 ay enflasyon farkı ile yüzde 5 zam istendi.

Ayrıca ulusal bayramlar, dini bayramlar ve arife günlerinde çalıştırılan işçilerin yüzde 100 zamlı ödenen ücretlerinin yüzde 200 zamlı ödenmesi, 30 gün boyunca devamsızlık yapmayan sendika üyesi işçilere iki günlük ücretleri tutarında devamlılık primi verilmesi, gece çalışma tazminatının yüzde 10'dan yüzde 20'ye yükseltilmesi, bu oranın üzerinde ödeme yapılıyorsa aynı şekilde devam edilmesi teklif edilmişti.

İŞVEREN NE TEKLİF ETTİ?

Sendikadan yapılan açıklamaya göre, işveren tarafı, ilk 6 ay için yüzde 35, diğer 6 aylık periyotlar için TÜFE oranında maaş zammı önerdi. Sosyal haklara ise birinci yıl için yüzde 65, iki ve üçüncü yıllar için de TÜFE (enflasyon) oranı kadar artış teklif edildi. MESS ayrıca, bazı esnek çalışma düzenlemelerinin sözleşmeye dahil edilmesini ve Tamamlayıcı Sağlık Sigortası'nı düzenleyen maddenin sözleşmeden çıkarılmasını talep etti.

ARABULUCULUK SÜRECİ BEKLENECEK

Türk Metal Sendikası'ndan yapılan açıklamada, arabulucu sürecinin bekleneceği ifade edildi. Açıklamada şöyle denildi:

Sendikamız, böyle bir dönemde metal işçilerine reva görülen bu teklifi ve çalışma barışını ortadan kaldırmayı amaçlayan bu yaklaşımı kabul etmemektedir.

"Sendikamız buna karşı tavrını açıkça ortaya koymuştur. Türk Metal Sendikası, üyelerinin sendikamıza emanet ettiği alın terlerine halel getirmemeye, emeğin hak ve özgürlüklerinden ve çalışma yaşamında hak ve adaletten taviz vermemeye kararlıdır.

Türk Metal, yasaların öngördüğü hükümler gereğince, “arabuluculuk” sürecinin tamamlanmasını bekleyecek, bu sürecin sonunda MESS’in uzlaşmaz tutum ve yaklaşımının devam etmesi halinde ise demokratik ve meşru eylemleri ortaya koymaktan çekinmeyecektir." (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar