Moody's: Türkiye'deki bankalarda risk çok yüksek

Moody's: Türkiye'deki bankalarda risk çok yüksek
Moody's Investors Service, Türkiye'deki bankaların 'sermaye akışlarındaki sınırlamalardan, zayıf uluslararası rezervlerden ve yüksek seviyedeki döviz borçlarından kaynaklı çok yüksek bir riskle karşı karşıya oldukları' değerlendirmesinde bulundu.

Artı Gerçek - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Investors Service bugün yayınladığı raporda, dolar cinsinden yüksek mevduatlar nedeniyle risk altındaki ülkeler olarak Belarus, El Salvador, Kırgızistan, Nijerya ve Tacikistan'ı saydı. Raporda, 39 gelişmekte olan ülkenin bankacılık sistemlerinde döviz mevduatlarının toplam mevduata oranlarının yüzde 10 ve üzerinde olduğu vurgulandı.

Raporda, Ukrayna ve Türkiye gibi ülkelerde bankaların sermaye akışlarındaki sınırlamalardan, zayıf uluslararası rezervlerden ve yüksek seviyedeki döviz borçlarından kaynaklı 'çok yüksek bir risk' ile karşı karşıya oldukları değerlendirmesi de yapıldı.

Moody's ayrıca, Ermenistan, Gürcistan, Kenya ve Uganda'da makroekonomik kırılganlıklarını bankaları etkileyebileceğini belirtti. Raporda, "20 gelişmekte olan bankaclık sistemi yüksek veya çok yüksek döviz riski ile karşı karşıya" ifadesi de yer aldı.

Moody's Başkan Yardımcısı Eugene Tarzimanov, rapora ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: "Yüksek dolarizasyon, yerel para birimi keskin şekilde değer kaybettiğinde çoklu problemlere neden oluyor. Bankalar hedge edilmemiş borçlulara verilen döviz cinsinden kredilerde temerrütlerde artışa karşı kırılgan hale geliyorlar, bu kârlılıklara zarar veriyor ve bankaların likiditeleriyle sermayelernini de baskı altına sokabiliyor." (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar