'Moody's'in değerlendirmeleri doğru'
Gümrük Bakanı Tüfenkci, Moody's'in raporunun doğru ancak yeterli olmadığını söylerken, Moody's kamu maliyesinin bozulduğuna dikkat çekmişti.
EKONOMİ - Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye yıllık kredi analizi raporuna ilişkin değerlendirmede bulundu. Moody's'in "Türkiye'nin kredi profilinin, dirençli ekonomi ve güçlü kamu finansmanını siyasi risklere ve dış hassasiyete karşı dengelediğini" duyurduğunu anımsatan Bakan Tüfenkci, değerlendirmenin doğru olduğunu kaydederek, "Bugün itibarıyla da esasında yapmış olduğu değerlendirmeler bana göre de yeterli değil. Türkiye bunun daha ötesini başardı" ifadelerini kullandı.
Bakan Tüfenkçi, felaket tellallarının her zaman meydanlarda olduğunu, Türkiye'yi özellikle ekonomik anlamda kötülediklerini dile getirdi. Ekonominin durumunun kötülenerek insanların beklentilerini ve umutlarını zayıflatmaya yönelik girişimler olduğunu belirten Bakan Tüfenkci, şunları söyledi:
"Bu anlamda art niyetli senaryolar çizen birtakım mihvaller var. Bu ya muhalif ya kötü niyetli oldukları için ya da verileri iyi analiz edemediklerinden, göremediklerinden kaynaklanıyor. Biz üretmeye devam edeceğiz. İstihdamı büyütmeye devam edeceğiz. Biz ihracatı çoğaltmaya, hukukun üstünlüğünde demokrasimizi daha da ileri götürme noktasında çalışmalarımıza devam edeceğiz. Biz bu anlamıyla bürokrasiyi azaltmaya yönelik çalışmalarımızı ve Türkiye'de yatırımın ortamının iyileştirilmesine yönelik çalışmalarımıza devam edeceğiz. Mali disiplin ve istikrardan asla ve asla vazgeçmeyeceğiz. Dolayısıyla bu anlamıyla da biz güçlü, şoklara karşı dayanıklı yapımızı devam ettireceğiz. 2018 önümüzdeki üretimin yatırımın daha bol olduğu bir yıl olarak görünüyor."
MOODY'S NE DEĞERLENDİRMEDE BULUNMUŞTU?
Moody’s, geçen cuma günü Türkiye ile ilgili yıllık kredi analizi raporunu yayımladı. Türkiye’nin kamu maliyesinin geçtiğimiz yıl bir miktar bozulduğu belirtilen analizde, ülkenin "güçlü ekonomik büyümesinin ve yönetilebilir kamu borcu göstergelerinin kredi için kilit önemde olduğu belirtildi.
Kamu maliyesine ilişkin göstergelerin -küresel faizlerin yükseldiği, halihazırda yüksek spreadlerin ve borçlanma ihtiyacının mevcut olduğu bir ortamda- büyük bir ihtimalle zorlayıcı olacağı ifade edildi.
Raporda, Türkiye’nin kamu borcunun GSYİH'ya oranının 2018’de yüzde 30’un altında kalmasının beklendiği bilgisine yer verildi. Ayrıca, Türkiye’nin kredi profilinin geniş ve esnek orta gelirli ekonomisini, dayanıklı büyümesini ve olumlu demografisini yansıttığı vurgulandı.
Raporda, Türkiye’nin kurumsal ortamı ve rekabetçiliğinde gelişim, hassaslıklarında da yapısal azalmalar görüldüğü takdirde ülkenin kredi notunun yukarı çekilebileceği paylaşıldı.
Öte yandan, raporda, büyümenin yavaş kalması, kamu finansmanı gücünde kötüleşme görülmesi ve kurumsal gücün zayıflaması durumunda ülkenin kredi notunun indirilebileceği uyarısında bulunuldu.
Moody’s, raporunda, Türkiye’nin kredi notu veya görünümü ile ilgili bir değişiklik yapılmadığını kaydetti. Kuruluş, 18 Mart’ta, Türkiye’nin kredi notunu "Ba1" seviyesinde tutmuş, görünümünü ise durağandan negatife çekmişti.