Moody's'ten İngiltere'ye not uyarısı
Moody's, İngiltere'nin kredibilitesinin Brexit kaynaklı belirsizlik baskısı altında olduğunu belirterek, "Politik ve mali riskler artıyor. Ülkenin kredi notu düşürülebilir" açıklaması yaptı.
EKONOMİ - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s tarafından, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılma sürecine (Brexit) ilişkin politik ve mali risklerin arttığı açıklandı. Kredi derecelendirme kuruluşundan yapılan açıklamada, "İngiltere’nin kredibilitesi, Brexit kaynaklı belirsizliğin baskısı altında. Politik ve mali riskler artıyor" ifadesine yer verildi.
Açıklamada, Moody's tarafından "Aa1" notu ve "negatif" görünüm ile değerlendirilen İngiltere ekonomisine ilişkin belirsizliklerin arttığı vurgulandı. İngiltere’nin AB ile pozitif sonuçları olacak bir anlaşma sağlaması ihtimalinin referandumun hemen sonrasına kıyasla daha düşük olduğu belirtilen açıklamada, buna rağmen Moody’s’in temel senaryosunun halen taraflar arasında bir anlaşma sağlanması yönünde olduğu kaydedildi.
Açıklamada, İngiliz ekonomisinin giderek yavaşladığı, bu yılın sonunda ekonomik büyümenin yüzde 1,5, gelecek yılın sonunda ise yüzde 1,0 seviyesinde gerçekleşmesinin beklendiği ifade edildi.
BÜYÜME ORTA VADEDE ZAYIF OLACAK
İngiliz ekonomisinde iç tüketimin ve yatırımların belirsizlik iklimi nedeniyle hız kestiğine, bunun da ekonomik aktiviteyi azalttığına işaret edilen açıklamada, İngiltere ve AB arasında yeni bir ticaret anlaşması konusunda uzlaşmaya varılamaması ve ortak pazara erişimin kesintiye uğraması halinde orta vadede İngiltere’nin büyümesinin önceye kıyasla daha zayıf olacağı belirtildi.
Açıklamada, müzakerelerin sonucunda İngiltere'nin ortak pazara erişiminin devam etmemesi halinde, önümüzdeki dönemde ülkenin kredi notunun düşürülebileceği uyarısı yapılırken, bütçe açığının artması, kamu borcunu azaltılmasında başarısız olunması gibi mali unsurların da ülkenin kredi notunun düşürülmesinde rol oynayabileceği vurgulandı.
SONUÇ, BELİRSİZLİĞİNİ KORUYOR
Konuya ilişkin olarak Moody’s’in Başkan Yardımcısı ve Kıdemli Analisti Kathrin Muehlbronner, "İngiltere ve Avrupa Birliği arasındaki müzakereler henüz yeni başlamış olsa da İngiliz hükümetinin nihayetinde görece iyi bir sonuç elde edip edemeyeceği belirsizliğini koruyor" ifadesini kullandı. Muehlbronner, İngiliz Hükümeti'nin "sert Brexit"e işaret eden adımlar attığını belirtti.
İNGİLTERE'NİN MALİ KIRILGANLIKLARI ARTABİLİR
Öte yandan, İngiltere’nin bağımsız Bütçe Sorumluluk Ofisi (OBR), ülkenin mali kırılganlıklarında gelecek dönemde artış yaşanabileceği uyarısında bulundu. OBR'den yapılan açıklamada, gelecek dönemde İngiltere’nin gelirleri üzerindeki baskının artabileceği, kamu harcamalarının da yükselmesi halinde bunun ülkeyi mali risklere karşı açık hale getirebileceği kaydedildi.
İngiltere'nin, gelecek dönemde Avrupa Birliği ile devam eden müzakere sürecine ilişkin belirsizlikler nedeniyle mali kırılganlıklarında artış yaşayabileceği belirtilen açıklamada, "Hükümet zaman zaman ciddi mali sürprizlerle karşılaşmayı bekliyor olmalı. Çünkü politika, riskleri sadece azaltabilir, tamamen ortadan kaldıramaz" ifadelerini kullandı.
Açıklamada, İngiltere ve AB arasında müzakere edilen "boşanma tazminatının" hacminin ülkenin genel ekonomisi açısından büyük önem taşımadığı ifade edildi.
İngiltere'nin AB’den ayrılmasının ardından ekonomik büyümenin hız kesmesinin ülkenin kamu borcu açısından dikkate değer şekilde ek yük getirebileceği vurgulanan açıklamada, İngiliz Hükümeti'nin, Brexit müzakerelerine ilişkin risklere ve oluşabilecek şoklara karşı daha hazırlıklı olması gerektiği belirtildi.
Açıklamada, halihazırda İngiltere’nin mali yapısının tam olarak onarılmış vaziyette olmadığı, müzakereler sırasında oluşabilecek risklerin ülkenin mali hassasiyetlerini artırabileceği dile getirildi.