Morgan Stanley: Türkiye MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi'nden çıkarılır mı?
Endeks sağlayıcı MSCI'ın Türkiye'yi gelişmekte olan ülkeler endeksinden çıkaracağını açıklamasını değerlendiren Morgan Stanley, hızlı bir yeniden sınıflandırma beklemediğini belirtti.
Dünyanın en büyük endeks sağlayıcısı MSCI, Türkiye'yi gelişmekte olan ülkeler endeksinden çıkarıp bir alt endekse alabileceği uyarısında bulundu. Uyarı açıklamasında, açığa satış yasağının piyasaya erişimi olumsuz etkilediği belirtildi. Uluslararası fonlar, MSCI endeksine bakarak yatırım kararlarını veriyor. Bu endeksteki değişim, Türkiye'de borsada son dönemde azalan yabancı payını daha da düşürebilir.
MSCI Inc. tarafından yapılan açıklamada 2020 sınıflandırma değerlendirmesinde Türkiye'nin gelişen piyasa statüsünün gözden geçirilebileceği ve "öncü gelişen piyasa" ya da "ayrık" kategorisine indirilebileceği belirtildi.
Kurum, MSCI Turkey Endeksi'ndeki hisse senetlerinin de, açığa satış ve hisse borçlanma yasaklarının erişimi baskılaması durumunda gelecek aylarda yeniden sınıflandırma için analiz edilebileceğini belirtti. Buna göre Türkiye gelişen piyasalardan öncü gelişen piyasalar ya da ayrık piyasa kategorisine indirilebilir.
Morgan Stanley'nin konuya ilişkin değerlendirmeye yer verilen raporunda, "Biz hızlı bir yeniden sınıflandırma beklemiyoruz. Gerçekleşse bile işlemlere etkisi sınırlı olur" ifadesi yer aldı.
Raporda, Türkiye endeksinin yeniden sınıflandırılması için resmi bir konsültasyon başlatılmamış olmasına karşın piyasa erişilebilirliğinde geçen 12 ayda görülen negatif yöne dikkat çekildiği belirtildi.
Morgan Stanley, MSCI'nın açıklamasından "Ek kısıtlayıcı önlemlerin gelmesi veya piyasa erişilebilirliğinin daha fazla bozulması halinde MSCI'nın ülkenin yeniden sınıflandırılmasına yönelik resmi bir konsültasyon açacağının" anlaşıldığı belirtildi.
Ülkenin endeks içindeki düşük ağırlığını (45 baz puan civarı) işaret eden kurum, Türkiye'nin MSCI EM Endeksi'nden çıkarıldığı en kötü senaryoda bile işlem akımları açısından sınırlı etki görüyor. MSCI EM Endeksi içindeki payının yüzde 0,45 olduğunun altını çizen kurum, 30 Nisan itibarıyla Türk hisselerinin küresel gelişen piyasa fonlarına etkisinin 57 baz puan civarında olduğunu belirtti.
Notta, "Bu nedenle MSCI EM'den çıkış olması durumunda 1,6 milyar dolarlık pasif fon çıkışı tahmin ediyoruz ve ihtiyatlı bir tahminle aktif fonların pozisyonlarını yarıya düşüreceği düşünülürse bu 1,9 milyar dolarlık ek çıkış anlamına gelir" dendi.
Türkiye'nin MSCI Öncü Gelişen Piyasalar içerisinde yeniden sınıflandırılması durumunda ağırlığının yüzde 27 civarında ağırlığının olmasını bekleyen Morgan Stanley, Öncü Gelişen Piyasalar fonlarına bağlı girişlerin de değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Türkiye'nin bu endekste yüzde 27 civarında payının olacağı ve tahminen 700 milyon dolar giriş anlamına geleceği belirtildi.
Morgan Stanley'nin notunda, "MSCI'nın yorumlarının şimdilik daha çok algıyı etkileyebilecek bir uyarı olduğunu tahmin ediyoruz. Açığa satış yasağı kaldırılırsa bu pozitif bir unsur olabilir. Biz bu haber akışının yatırımcı algısı üzerinde daha büyük bir etkisinin olabileceğini düşünüyoruz" dendi.
Türkiye hisse senetlerinde açığa satış yasağının kaldırılması durumunda, temel göstergelerin iyileştiği bu dönemde daha fazla yabancı hedge fon yatırımcısının piyasaya girebileceği vurgulandı.