Nureddin Nebati ile Şahap Kavcıoğlu savaşında yeni perde: Davet etmediler…

Bakan Nebati'nin Londra ziyaretine başta TCMB Başkanı Kavcıoğlu olmak üzere Merkez Bankası'ndan hiçbir yetkilinin davet edilmediğine, her konuda Nebati'nin konuştuğuna dikkat çekildi.

Nureddin Nebati ile Şahap Kavcıoğlu savaşında yeni perde: Davet etmediler…

+GERÇEK - Halktv.com.tr yazarı Barış Soydan, kaleme aldığı bugünkü yazısında, aralarının bozuk olduğu iddia edilen Nureddin Nebati ile Şahap Kavcıoğlu arasında yaşananlara ilişkin dikkat çeken detaylara yer verdi.

Soydan, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu arasında yaşananlara ilişkin dikkat çeken bir noktaya parmak bastı. Daha önceki yazısında, "Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Kavcıoğlu’nun kamuoyunun önüne çıkmasını istemiyormuş. Bazı kaynaklar, Kavcıoğlu’nun milletvekilliğinden beri (Bayburt Milletvekilliği yapmıştı) aralarının açık olduğunu söylüyorlar" ifadelerini kullanan Barış Soydan, Londra toplantılarına dikkat çekti.

MERKEZ BANKASI YETKİLİLERİNİ ÇAĞIRMADILAR

"Buraya kadar anlattıklarım bölük pörçük çeşitli yerlerde çıktı. Ama Londra ziyaretiyle ilgili kamuoyunun dikkatini çekmeyen bazı önemli detaylar var" diyen Barış Soydan, "Bunlardan biri, Londra ziyaretine Merkez Bankası’ndan hiçbir yetkilinin davet edilmemiş olması. Yani her konuda Nebati konuşacak. "Adam Hazine ve Maliye Bakanı, başka kim konuşacak?" diyenler olabilir. Oysa bugüne kadar ekonomi yönetiminin uluslararası yatırımcılarla buluştuğu toplantılara Merkez Bankası yöneticileri mutlaka katılırdı. Hatırlayalım…2016 yılında darbe girişimi sonrasında yüzlerce uluslararası yatırımcıyla yapılan telekonferansa dönemin Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya katılmıştı. 2018’de Londra’da gerçekleştirilen kritik toplantıya da yine Mehmet Şimşek ile Murat Çetinkaya katılmışlardı" diye yazdı.

Barış Soydan, yazısında şu değerlendirmelere yer verdi:

"Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Londra’da uluslararası yatırımcılarla iki toplantı gerçekleştirecek.

Toplantıları iş insanları Hüsnü Özyeğin ile Ferit Şahenk’in sahibi olduğu Londra’daki küçük yatırım bankası Dome Group düzenliyor. Nebati daha önce Londra ziyaretiyle ilgili, "İzlediğimiz politikalardan geri dönüşün olmayacağını ve takvimimizde faiz artırımı olmadığını söyleyeceğiz. Bunu konuyla ilgili en yetkili otoriteden duyduklarından emin olacağız" demişti…

Buraya kadar anlattıklarım bölük pörçük çeşitli yerlerde çıktı. Ama Londra ziyaretiyle ilgili kamuoyunun dikkatini çekmeyen bazı önemli detaylar var.

Bunlardan biri, Londra ziyaretine Merkez Bankası’ndan hiçbir yetkilinin davet edilmemiş olması. Yani her konuda Nebati konuşacak.

"Adam Hazine ve Maliye Bakanı, başka kim konuşacak?" diyenler olabilir. Oysa bugüne kadar ekonomi yönetiminin uluslararası yatırımcılarla buluştuğu toplantılara Merkez Bankası yöneticileri mutlaka katılırdı. Hatırlayalım…

2016 yılında darbe girişimi sonrasında yüzlerce uluslararası yatırımcıyla yapılan telekonferansa dönemin Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya katılmıştı. 2018’de Londra’da gerçekleştirilen kritik toplantıya da yine Mehmet Şimşek ile Murat Çetinkaya katılmışlardı.

IMF ile Dünya Bankası’nın yıllık toplantılarına da bugüne kadar hep ilgili Bakan ve Merkez Bankası Başkanı katılırdı.

Bu seferki de, 2016 yılındaki gibi çok kritik bir toplantı. Çünkü Nebati, "Yeni ekonomik modeli" anlatacaklarını söylüyor. Bu denli kapsamlı bir gündem maddesi varsa uluslararası yatırımcılar mutlaka Merkez Bankası ve para politikası hakkında bilgi edinmek isterler.

Londra’daki toplantılarda yabancı yatırımcılara yeni modelin para politikasını kim anlatacak? Hazine ve Maliye Bakanı mı?

Nureddin Nebati, yukarıda anlattığım teamülü bitirerek adeta şu mesajı vermek istiyor: Yeni ekonomik modelde sizin alıştığınız bildiğiniz klasik Merkez Bankası yok. Para politikası bizim modelimizin herhangi bir parçası ve siyasetin emrinde…

Nebati’nin "Bundan sonra faiz artırımı olmayacağını söyleyeceğiz" demesi bunun somut göstergesi değil mi?

Londra toplantılarının Hüsnü Özyeğin ve Ferit Şahenk’in sahibi olduğu küçük bir banka tarafından düzenlenmesi de garip. Eskiden yabancı küresel bankalar böyle toplantılarda düzenleyici olmak için birbirleriyle yarışırdı. Şimdi kala kala Dome’a kaldı.

Dome’un ortaklarından Ferit Şahenk, bankalarla yaptığı yeniden yapılandırma anlaşmasına rağmen borçlarını ödemekte zorlanan, ikinci kez yapılandırmaya gitmek zorunda kalan başarısız bir işadamı görüntüsünde. Saray’ın Hüsnü Özyeğin’den ne kadar hoşlandığı da tartışmalı…"

londra Merkez Bankası TCMB davet yetkili Nureddin Nebati Barış Soydan Şahap Kavcıoğlu