OSB'lerde kısıntı 1 Şubat'a kadar sürecek: Doğal gazda kumar oynandı
OSB’lerdeki gaz kısıntısı 1 Şubat’a kadar devam edecek. CHP’ye göre bu enerji krizini İran’daki doğal gaz kesintisiyle izah etmek mümkün değil.
İran’dan gelen gaz akışının kesilmesiyle başlayan enerji krizi sanayi üretimine ciddi darbe vurdu. İlk olarak 10 gün süreceği belirtilen gaz kısıntısının beklenenden daha uzun süreceği tahmin ediliyor. Kayseri Organize Sanayi Müdürlüğü'nün, bölgenin sanayicilerine gönderdiği yazıyla kesintinin 30 Ocak-1 Şubat arası da süreceği bildirildi.
Birgün'ün haberine göre kurum, bölgenin sanayicilerine bir yazı göndererek, 'sistem dengesinin sağlanabilmesi' ve 'BOTAŞ tarafından gelecek müeyyidelere maruz kalınmaması' için doğal gaz kesintisinin 30 Ocak-1 Şubat arasında da devam edeceğini bildirdi. Bu tarihten sonra ise kesintinin devam edip etmeyeceği net olmamakla birlikte, olması durumunda BOTAŞ'ın bilgilendireceği belirtildi.
'HÜKÜMET SANAYİCİYE KASTEN ÇELME TAKTI'
CHP Ekonomi Masası ise Ankara’daki Anadolu Organize Sanayi Bölgesi’ni (OSB) ziyaret ederek, elektrik ve doğal gaz kesintileri nedeniyle yaşanan sorunları dinledi. CHP heyeti ve Anadolu OSB Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Tuncay, doğal gaz ve elektrik kesintisine ilişkin, "Altın yumurtlayan tavukların yemi kesildi şu an" diye konuştu.
Anadolu OSB Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Kurt ise OSB’deki durumu "İn cin top oynuyor. Hiç kimse yok" diye açıkladı. CHP Sözcüsü Faik Öztrak, en pahalı enerjinin ulaşılamayan enerji olduğunu kaydederek, "Hükümet sanayicimize kasten çelme taktı. Cumhuriyet tarihinde böyle bir basiretsizlik görülmemiştir" dedi
CHP’li Öztrak, Türkiye’de bugüne kadar yaşanmamış bir enerji krizi yaşandığını belirterek, "Yaşanan krizin bir ayağında yüksek maliyetler, bir ayağında enerjiye erişim problemi var" dedi. Öztrak, son bir yılda sanayide kullanılan doğal gaza yüzde 435 ve elektriğe yüzde 290 zam geldiğini hatırlatarak, "En pahalı enerji ulaşamadığımız, olmayan enerjidir. Ülkemiz maalesef bugün bunu yaşıyor" diye konuştu. Öztrak, doğal gaz krizinin nedenin İran olmadığını savunarak, "İran’ın milli gaz şirketi, ‘Biz gazı verdik, kesintinin nedeni Türkiye tarafındaki doğal gaz basınç gaz yükseltme istasyonundaki sorundur’ demiştir" diyerek İran’ın sorumluluğu Türkiye’ye attığını açıkladı. Türkiye’nin doğal gaz kontratlarını zamanında yenilemediğini belirten Öztrak, "Şimdi Azerbaycan’dan, Rusya’dan, yüksek fiyatlardan gaz almak zorunda kaldık" dedi.
'LİYAKATSIZLIK FATURALARI YÜKSELTİYOR'
Doğal gaz ve elektrik kesintisine bağlı olarak yaşanan krizle ilgili dikkat çeken İYİ Partili Meral Akşener, uyarılarda bulundu. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Akşener, "BOTAŞ hâlen sanayi tesislerine tam olarak gaz ulaştıramadı. Bu liyakatsızlık; hem faturaları yükseltip milletimizi enflasyona mahkum ediyor hem de sanayiciyi iflasa sürüklüyor.