Pamuk fiyatı üreticiyi memnun etmedi: 'İki kilogram pamukla bir litre mazot alamıyoruz'
Ali GÜZEL
URFA - Çukurova Pamuk, Yerfıstığı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifler Birliği (ÇUKOBİRLİK) pamuk alım fiyatlarını açıkladı. 42 randıman kütlü pamuk alım fiyatı 18.5 TL olarak duyuruldu.
Ancak açıklanan rakam üreticinin beklentisinin çok altında kaldı. Bir dönümden 500 kilogram pamuk elde ettiklerini ve bunun kendilerine 10 bin TL'ye mal olduğunu vurgulayan pamuk üreticileri "Nereden bakarsak zarar ediyoruz" dedi.
'20 TL'YE SATSAM DA KURTARMIYOR'
30 yıldır çiftçilikle uğraşan Mahmut Demirtaş, son iki yılda sürekli zarar ettiklerini belirterek, "Benim bir dönüm tarlam yok, hep tarla kiralayarak üretim yaptım. Hayatım boyunca son iki yıldaki gibi zarar ettiğim bir dönem görmedim. Mazot, gübre ve ilaç fiyatları belli. Geçen yıl dönümün bana maliyeti 5-6 bin TL idi. Bu yıl dönüm başına 10 bin TL'nin üzerinde bir maliyetim var. Dönüm başı 500 kilogramdan hesaplarsak diye beni kurtarmıyor. Şu an 20 TL'ye de satsam da beni kurtarmıyor" dedi.
Mahmut Demirtaş - Çiftçi
'NE EKSEK ZARAR EDİYORUZ'
Artan girdi maliyetlerine dikkat çeken Demirtaş, "ÇUKOBİRLİK, geçen yıl 21 TL fiyat açıklamıştı. Geçen yıl mazot 20 TL civarındaydı, bu yıl mazotun fiyatı ortada. Ben 30 yıldır bu sektördeyim ve bir kilo pamuk hep bir litre mazota eşitti. Şu an biz iki kilo pamuk ile bir litre mazot alamıyoruz. Girdilerimiz sadece mazotla bitmiyor. Gübre ve ilaç fiyatları da çok yükseldi. Devletin el atması gerekiyor ama el atmıyor. Artık ne ekeceğimizi bilmiyoruz, biz de şaşırdık. Ne ekersek bir şekilde zarar ediyoruz" ifadelerini kullandı.
'ŞARTLAR BİZİ ÇİFTÇİLİĞİ BIRAKTIRMAYA ZORLUYOR'
Bir ton pamuk ile bir ton gübre bile alamadığını dile getiren 25 yaşındaki çiftçi Mehmet Atmani de "Bizi kurtaracak taban fiyat en düşük 25 TL ama bu şekilde cebimizden gidiyor. İlaç, gübre ve mazotun fiyatına bakarsak bu fiyat benim neyimi kurtaracak? Yapılan şey resmen bir zulümdür bize. Hadi diyelim bu yıl bir şekilde kurtardım ama ben bu şekilde seneye bu ürünü ekemem. Çünkü ekecek param kalmaz. Zaten çiftçinin durumu ortada. Bu durumda yanan çiftçi oldu. Maliyetler yüzde 100 ve üzerinde artıyor ama pamuk fiyatı beklediğimizin de çok altında kalıyor. 10 yıldır çiftçilikle uğraşıyorum ama bu şartlar bizi çiftçiliği bıraktırmaya zorluyor. Bir ton gübrenin fiyatı en düşük 20 bin TL. Ben bir ton pamuk ile bir ton gübre alamıyorum" dedi.
Mehmet Atmani - Çiftçi
'NE YAPACAĞIMIZI ŞAŞIRMIŞ DURUMDAYIZ'
20 yıldır çiftçilikle uğraşan Mehmet Görgülü ise "Bu şekilde bizi kurtarmıyor ve gerçekten zarar ediyoruz. Bir dönüm pamuğun bana maliyeti 9 ila 11 bin TL arasında değişiyor. Ben bir önümden ortalama 500 kilo pamuk elde edersem maliyeti bile neredeyse çıkaramıyorum. 18.5 TL'ye göre hesaplarsak 9 bin 250 TL yapıyor 500 kilogram pamuk. Kaldı ki bu açıklanan en yüksek fiyat. Eğer çiftçi tarlayı kiralayarak pamuk ekiyorsa daha çok alta giriyor. Biz de ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız. Bu fiyatlar bizi memnun etmedi ve kurtarmıyor" diye konuştu.
'PAMUK FİYATI 32 TL OLMALIYDI'
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Urfa Şube Başkanı Mustafa Yılmaz da yaptıkları maliyet hesabına göre bir kilogram pamuğun maliyetinin 23.02 TL olduğunu söyledi. Yılmaz, "Bölgede tarla kirası var, onu ekledik. Bunun yanında mazot, ilaç, gübre, sulama ve ot temizleme işçiliği gibi girdileri göz önünde bulundurarak bu maliyeti çıkardık. Geçen yıla göre girdi fiyatlarında yüzde 200 ila 300 oranında artışlar oldu. Enflasyonu da yüzde 40 baz aldığımızda, üreticinin kâr edebilmesi ve tekrar üretim yapabilmesi için bir kilo pamuğun 32.22'ye satılması gerekiyor" şeklinde konuştu.
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Urfa Şube Başkanı Mustafa Yılmaz
'FİYATI HANGİ ÜLKEYE GÖRE HESAPLADILAR?'
ÇUKOBİRLİK'in açıkladığı fiyatın hesapladıkları maliyetin çok altında olduğuna dikkat çeken Yılmaz, şöyle dedi:
"ÇUKOBİRLİK ne yapıyor, biz de anlamış değiliz. ÇUKOBİRLİK güvenirliğini yitirmiş ve üreticiye hizmet etmediği de aşikârdır. Bu zorlu şartlarda çiftçinin yanında durmamıştır. Ekonomik kriz ve artan girdi maliyetlerini göz önünde bulundurduğumuzda üreticiyi bitirme noktasına getirmiş ve 'siz üretmeyin' demiştir. Bu tablodan böyle bir yorum çıkıyor. Bu yıl açıklanan fiyat, girdilerdeki ciddi artışlara rağmen geçen senenin de altında kalmıştır. Böyle bir şey var mı? ÇUKOBİRLİK, bu fiyatları hangi maliyetlere ve hangi ülkeye göre hesapladığını kamuoyuna açıklamalı. Türkiye'de yaşanan durumları göz önünde bulundurmamışlar sanırım. Hesaplamayı neye göre yaptıklarını merak ediyoruz." (ARTI GERÇEK)