Petrol Ofisi’ni sattı, Gazprom’la ortak oldu

Avusturyalı enerji devi OMV, sahibi olduğu Petrol Ofisi’ni sattıktan sonra kazandığı milyarlarla Rusya pazarına yöneldi. EKONOMİ– Geçen hafta 2017’nin...

Petrol Ofisi’ni sattı, Gazprom’la ortak oldu

Avusturyaenerji devi OMV, sahibi olduğu Petrol Ofisi’ni sattıktan sonra kazandığı milyarlarla Rusya pazarına yöneldi.

EKONOMİ– Geçen hafta 2017’nin şu ana kadar en büyük şirket satış işlemi gerçekleşti. Avusturyalı enerji devi OMV, sahibi olduğu Petrol Ofisi’ni sattı.

Türkiye akaryakıt pazarında yüzde 24 ile en büyük paya sahip Petrol Ofisi’ne Suudi Aramco, Azeri SOCAR, Türk OPET ilgiliydi ama yarışı tamamlayan enerji sektörü dışında adı daha önce pek duyulmamış Hollandalı Vitol oldu.

Dünya gazetesinde yer alan habere göre, Hollandalı şirket, Petrol Ofisi için Avusturyalı OMV’ye 1.45 milyar dolar ödedi. Avusturyalılar son birkaç yıldır düşüş yaşayan petroldeki varlığını farklı alanlara çevirmek için de Petrol Ofisi’nden aldığı parayı doğalgaza çevirme kararı aldı ve satışın hemen ertesinde Rusya’ya yöneldi. Avrupa Birliği, ABD gibi ülkelerin ticari ambargo koyduğu Rusya’ya.

RUS DEVİ GAZPROM’LA ORTAKLIK

PO’nun imzası kurumadan yeni imza Rusya’nın en büyük doğalgaz alanlarından Batı Sibirya’daki Yuzhno Russkoye doğalgaz alanı için atıldı. Gazprom kontrolündeki alanın yüzde 25’ini satın alan OMV, azınlık sayılan bu hisse için de 1.9 milyar dolar ödedi. OMV CEO’su Petrol Ofisi’ni şirketin değer zincirine entegre edilemediği için satışa çıkarıldığını dile getiriyor.

OMV, 2006’da hisse alımıyla ortak olduğu Petrol Ofisi için toplam 3 milyar dolar ödemişti. 2006’da 3 bin 500 istasyonu, 2 madeni yağ fabrikası olan PO’nun 11 yıllık süre sonunda yaptığı satışta vitrindeki ağı 1.709’a madeni yağ fabrikası sayısı da 1’e gerilemişti. Yani PO’nun satış fiyatı dolar bazında yarı yarıya düşmüş, istasyon ağı yüzde 50 azalmıştı. Umarım Petrol Ofisi, Avusturyalı OMV ile yaşadığı küçülme sürecini Vitol ile tekrar büyümeye çevirir…

avusturya petrol ofisi gazprom enerji