Petrol talebi 2009'dan bu yana ilk kez daralacak

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) koronavirüs nedeniyle küresel petrol talebi tahminlerini düşürerek, 2009'dan beri ilk defa bu yıl petrol talebinin daralacağını belirtti.

Petrol talebi 2009'dan bu yana ilk kez daralacak

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) koronavirüs salgını nedeniyle küresel petrol talebi tahminlerini düşürerek, 2009'dan beri ilk defa bu yıl petrol talebinin daralacağını belirtti. Petrol fiyatları bugün 1991'den bu yana ilk defa yüzde 30 seviyesinde düşüş yaşamıştı.

IEA’nın petrol talep tahminlerini düşürmesi, ham petrol fiyatlarının Suudi Arabistan’ın hafta sonunda başlattığı pazar kapma savaşı sonucu yüzde 30 gerilemesini izledi.

IEA, 2020 için dünya petrol talebi tahminini bir önceki tahminine kıyasla neredeyse 1 milyon varil düşürdü. Buna göre küresel petrol talebinin bu yıl 90 bin varil/gün seviyesinde azalacağı tahmin ediliyor.

GÜNLÜK DARALMA 730 BİN VARİL OLABİLİR

IEA, şu ana kadar 100 binin üzerinde kişide görülen koronavirüs salgınını durdurulmakta geç kalınması halinde petrol talebindeki daralmanın 730 bin varil/gün düzeyinde olabileceğini belirtti.

IEA Başkanı Fatih Birol yaptığı açıklamada, "Koronavirüs krizi kömür, doğalgaz ve yenilenebilir enerji gibi birçok piyasada etkili oluyor. Ancak insan hareketi ve mal ticareti yavaşladığı için petrol piyasası üzerinde, diğerlerine kıyasla daha fazla etkili oluyor" dedi.

IEA küresel talebinde bu yılki daralma şokunu takiben 2021 yılında 2.1 milyon varil/gün düzeyinde güçlü bir artış öngörüyor.

KORONAVİRÜS PETROL ENDÜSTRİSİNE BELİRSİZLİK GETİRDİ

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, petrol fiyatlarında yaşanan çöküş hakkında açıklamalarda bulundu. Birol, "Koronavirüs petrol endüstrisine yeni belirsizlikler getirdiği gibi petrol endüstrisinde de yeni stratejiler ve yatırımları etkilemektedir" açıklamasında bulundu.

Birol, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Koronavirüs petrol endüstrisine yeni belirsizlikler getirdiği gibi petrol endüstrisinde de yeni stratejiler ve yatırımları etkilemektedir.

Büyük petrol üreticisi ekonomiler için düşük petrol fiyatı eğitim, sağlık ve kamu istihdamı gibi alanları fonlamak imkânsız hale gelir.

Ekonomiyi çeşitlendirme aynı zamanda daha önemli ve fonların azalması bakımından daha zor olmuştur.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) olarak biz, koronavirüs krizini yakından izliyoruz ve düzenli bilgilendirmemizi resim netleştikçe yapacağız.

Bu durum kömür, gaz ve yenilenebilir enerji gibi pek çok alanı ilgilendiriyor, aynı zamanda taşımacılık sektörü de etkilenecek."

petrol talep Uluslararası Enerji Ajansı koronavirüs daralacak