Piyasalarda jeopolitik riskler ön planda: Dolar 14 TL seviyesinin üzerinde

Piyasalarda jeopolitik riskler ön planda: Dolar 14 TL seviyesinin üzerinde
Global piyasalarda olduğu gibi yurt içi piyasalarda da Rusya'nın Ukrayna topraklarını işgale başlaması ile öne çıkan jeopolitik riskler takip ediliyor ve fiyatlamalar üzerinde etkili oluyor.

+GERÇEK - Rusya-Ukrayna savaşı piyasalar üzerinde etkili olmaya devam ediyor. Devletler ve özel şirketlerden Rusya’ya yaptırımlar devam ediyor. Bu durumlar nedeniyle de TL'ye yönelik beklentilerdeki bozulmanın fiyatlandığı söylenebilir. Dolarda savaşın devam etmesiyle küresel çapta yükselişini sürdürüyor.

Dolar/TL, yeni güne yükselişle başlamasının ardından yüzde 1'in üzerinde yükselişle 14,08'e kadar çıktı. Dolar/TL 14,08 ve euro/TL ise 15,65 seviyelerinde işlem görüyor. Dolar endeksi, dünkü kapanışın yüzde 0,2 üzerinde 97,6 seviyesinde bulunuyor. Euro/dolar paritesi ise yüzde 0,4 azalışla 1,1095'ten alıcı buluyor.

Analistler, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın risk algısını artırarak güvenli liman varlıklara olan talebi desteklediğini bildirdi.

FED'DEN BEKLENTİ FAİZ BEKLENTİSİ DÜŞTÜ

Dün, tahvil piyasalarında ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu ayki toplantısında 50 baz puan faiz artıracağına yönelik fiyatlamalar ortadan kalkarken, bugün itibarıyla yüzde 92 ihtimalle Fed'in 25 baz puan faiz artıracağı tahmin ediliyor.

Şubat ayında tahvil piyasalarında Fed'in yedi faiz artışına gideceği öngörülürken, dünkü gelişmeler sonrası tahminler bu sene beş kez faiz artışına gidileceği şeklinde güncellendi.

ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi, dün artan talebin etkisiyle yüzde 1,68'le 14 Ocak'tan bu yana en düşük seviyeye gerilemesinin ardından yüzde 1,71 seviyesinde dengelendi.

Yüksek risk algısı sonrası dün yüzde 1,86 değer kazanarak 1.946 dolara çıkan altının ons fiyatı şu sıralarda 1.944 dolardan işlem görürken, Brent petrolün varil fiyatı dün yaklaşık 8 dolar artmasının ardından bugün de yüzde 6 değer kazancıyla Temmuz 2014'ten bu yana en yüksek seviye olan 112 dolar sınırına çıktı.

Bugün, Temsilciler Meclisi'nin Finansal Hizmetler Komitesinde, Yarıyıllık Para Politikası Raporu'nu sunması planlanan Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamalarının yatırımcıların odağına yerleştiğini aktaran analistler, veri gündeminde ise Almanya'da işsizlik, Euro Bölgesi'nde Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve ABD'de ADP özel sektör istihdamının öne çıktığını söyledi.

Rus borsası 1998 yılından beri ilk kez 'olağanüstü koşullar' nedeniyle bu kadar uzun süre kapalı kaldı.


RUS BORSALARINDA 1988'DEN BERİ BİR İLK

Rus borsalarında işlemler üçüncü günde de durduruldu. Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi rublede sert değer kaybına yol açmış, Moskova borsası da 28 Şubat'tan bu yana işlemlere kapanmıştı.

Borsa böylece 1998 yılının ekim ayından beri olağanüstü durum nedeniyle ilk kez bu kadar uzun süre kapalı kaldı.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle ABD ve Avrupa'nın ülkeye yönelik sert yaptırımları devreye alması Rus varlıklarında sert kayıplara neden olmuştu.

Rusya'nın yurtdışı borsalarda işlem gören Rus şirketlerinin hisseleri de pazartesi ve salı günü sert düşüş kaydetmişti.

Rusya Hhükümeti piyasaları desteklemek amacıyla Maliye Bakanlığı’na Ulusal Varlık Fonu’ndan 10 milyar dolar kaynak kullanarak Rus şirketlerde hisse satın alma talimatı verdi.

Bank Julius Baer Stratejisti Leonardo Pellandini, "alışılmış Rus finansal piyasalarının" sonuna gelindiğini belirterek, "Rus borsası yabancı yatırımcılar için gittikçe daha 'yatırım yapılamaz' bir piyasa haline geliyor. Çünkü çok fazla belirsizlik var" değerlendirmesini yaptı.

Yaptırımlar kapsamında Rusya Merkez Bankası'nın rezervlerinin yaklaşık yarısı batılı ülkeler tarafından donduruldu. Rusya rezervlerinin yaklaşık yarısı batı ülkelerinde bulunuyordu.

Avrupa Birliği yedi Rus bankasını uluslararası para transferi sistemi SWIFT'ten çıkartma kararı aldı. Dünyanın en büyük endeks sağlayıcısı MSCI, dün Rusya hisse senetleri için nasıl bir aksiyon alınacağı konusunda piyasa katılımcılarından geri bildirim aldığını açıkladı. Ülkenin endeksten çıkarılmasının 32 milyar dolarlık sermaye çıkışını tetikleyebileceği belirtiliyor.

S&P Dow Jones, Rus şirketlerin hisselerinin endekslere eklenmeyeceğini belirtti. Açıklamada mevcut halka açık şirketlerin endekslerden çıkarılmayacağı ifade edildi.


S&P DOW JONES'DAN RUS ŞİRKETLERE HALKA ARZ AMBARGOSU

Benzer biçimde S&P Dow Jones da bir açıklama yaparak, hiçbir Rus hisse senedinin endekslere eklenmeyeceğini duyurdu.

S&P Dow Jones ikinci bir duyuruya dek Rusya’da yerleşik ya da halka açık hiçbir şirket hissesinin şartları karşılasa dahi endekslere eklenmeyeceğini açıkladı. Bu uygulamanın tüm halka arzları kapsadığı belirtildi.

Hali hazırda halka arz edilmiş Rus şirketleri endekslerden çıkarmayacağını fakat yaptırımlar nedeniyle açıklanacak şirketlerin bu istisnaya dahil edilemeyeceğini kaydetti.

Rusya'nın en büyük bankası Sberbank, şirketin Avrupa şubelerindeki olağanüstü nakit akışı ve güvenlik endişelerini öne sürerek Avrupa pazarından çekildiğini duyurdu.


RUS SBERBANK AVRUPA PAZARINDAN ÇEKİLDİ

Rusya’nın en büyük bankası Sberbank, yaptırımların ardından Avrupa pazarından çekildiğini duyurdu. Bankadan yapılan yazılı açıklamada, şirketin Avrupa’daki şubelerinde "olağanüstü" bir nakit çıkışının yaşandığına işaret edildi.

Şirket çalışanlarına ve şubelerine yönelik tehditlerin de yaşandığı belirtilen açıklamada, Sberbank’ın mevcut durumda Avrupa pazarından çekilme kararı aldığı bildirildi.

Avusturya Sermaye Piyasası Kurumu (FMA), Sberbank'ın Avrupa kolu Sberbank Europe AG’nın Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) talimatıyla kapatıldığını bildirmişti.

Bunun yanında Avrupa Birliği’nden SWIFT yaptırımı konusunda resmi açıklama yapıldı. Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, Rus bankaları VTB, Bank Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank, Rossiya Bank, Sovcombank ve VEB SWIFT'ten çıkarılacağını bildirdi.

Rusya'nın en büyük bankası Sberbank ile enerji sektörüyle yakın bağı olan ülkenin üçüncü büyük bankası Gazprombank ise listede yer almıyor.

AVUSTURYA'DA RUS SBERBANK'A İFLAS İÇİN KAYYIM ATANDI

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) talimatı üzerine, Avrupa'da ilk Rus Bankası Sberbank'ın ticari faaliyetleri yasaklandı. Merkezi Viyana'da bulunan Sberbank Europe AG'ye, dün gece (01 Mart 2022) saat 23.59'a kadar denetim uygulandı, süre verildi ve ardından Avusturya Finansal Piyasa Otoritesi (FMA), bir kayyum atadı.

27 Şubat'ta büyük nakit çekimleri nedeniyle zora giren banka, uygulanan ambargolar yüzünden bu nakitleri yerine koyamıyordu. İşte bu nedenlerle bankanın iflas edebileceği ve kayyum atanabileceği belirtiliyordu.

Dün gece 23.59'a kadar, "tasfiyesinin doğuracağı hak ve yükümlülükler" ile ilgili moratoryum uygulanan bankanın, kurtarılmasının kamu yararına olmayacağı sonucuna varıldı.

Ardından Avusturyalı Dr. Gerd Konezny "kayyum" olarak atandı.

Bankada, devlet güvencesinde olan mevduatların sahiplerine ödeneceği belirtiliyor.

Avrupa Bankacılık Sistemi SSM'nin doğrudan denetiminde olan Sberbank, artık hiçbir ticari faaliyette bulunamayacak. Atanan kayyum, iflas masasına devri için çalışmalar yürütecek.

Bu arada merkezi Viyana'da bulunan DenizBank AG, bir açıklama yaparak, Rus Bankası Sberbank'la herhangi bir ilgilerinin olmadığını duyurdu. Sberbank, üç yıl önce Denizbank’ı Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Emirates NBD Bank PJSC’ye satmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar