Piyasalarda yeni haftanın ilk verileri: Dolarda dalgalı seyir

Piyasalarda yeni haftanın ilk verileri: Dolarda dalgalı seyir
Piyasalar, yeni haftada da koronavirüs salgınının etkilerini azaltmak için yapılan açıklamaları ve alınan önlemleri izlemeye devam ediyor.

ARTI GERÇEK - Dünyanın gündemi yeni haftada da koronavirüs olacak. Piyasalar önemli bir verinin olmadığı yeni günde koronavirüs salgınının etkilerini, bu etkileri azaltmak için alınan önlemler ve yapılan açıklamaları izlemeye devam edecek.

Koronavirüs endişeleri ve küresel piyasalardaki dolar talebi doları desteklemeye devam ediyor.

Küresel borsalardaki iyimser havaya eşlik eden Borsa İstanbul ise güne yüzde 1,60 artışla 90 bin 989 puandan başladı. Borsa, yüzde 2'ye yakın seviyelerde artıda seyrediyor.

Dolar/TL haftaya 6,74 seviyesinden başlarken, euro/TL 7,30 seviyesini test ediyor. 

Cuma günü beklentinin hafif üzerinde gerçekleşen mart ayı enflasyonu sonrası kurda yükseliş devam etmişti. Dün akşam saat 22:00'de 6,8027'yi gören kur bu sabah 6,72'ye geriledi. TL, yılbaşından bu yana dolar karşısında yüzde 10'un üzerinde değer kaybetti. 

MERKEZ BANKASI EŞİ GÖRÜLMEMİŞ HIZDA TAHVİL ALIYOR

Öte yandan, koronavirüsün etkilerini sınırlamak için tahvil alımlarını artıracağını açıklayan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) geçen hafta toplam 9,3 milyar TL ile rekor alım gerçekleştirdi. TCMB verilerine göre, 3 Nisan ile biten haftada banka 9,3 milyar TL Hazine tahvili aldı.

Bankacılar bu tutarın 5 milyar TL’sinin İşsizlik Sigortası Fonu kaynaklı olduğunu belirtti. İşsizlik Fonu’nda şubat sonu itibarıyla büyük bölümü Hazine tahvillerinde 131,6 milyar TL bulunuyor. TCMB’nin, piyasa yapıcı bankalar aracılığı ile fondan alacağı tahvillere yönelik şuan belirlediği bir üst limit bulunmuyor.

TCMB tarihinin en büyük tahvil alım programlarından birini corona virüsüne karşı atılacak adımlar arasında geçen yıl açıklamıştı. Banka 2019 sonundaki tahvil portföyünü 19 milyar TL’den bilançosunun yüzde 5’ine yani yaklaşık 32-33 milyar TL’ye çıkaracaktı. Ancak, koronavirüs sonrası alımların önden yüklemeli gerçekleştireceğini açıklayan banka, yüzde 5 limitini yükseltebileceğini ve işsizlik fonu kaynaklı tahvil alımlarının limitlere dahil edilmeyeceğini belirtti.

OPEC+ TOPLANTISININ ERTELENMESİ PETROL FİYATLARINI GERİLETTİ

Suudi Arabistan ile Rusya arasındaki pürüzlerin giderilememesi nedeniyle OPEC+ toplantısının 6 Nisan'dan 9 Nisan'a ertelenmesi global piyasalarda petrol fiyatlarını geriletti. Ancak, ABD Başkanı Donald Trump'ın petrol fiyatlarının cari seviyelerde kalması halinde ciddi tarife uygulayabileceği sözleri ve Suudi Arabistan gibi müttefiklerine baskıyı artıracağı mesajları düşüşün sınırlı kalmasını sağladı.

Trump, Pazar günü ABD enerji endüstrisini korumak çin azımsanmayacak ölçüde tarife uygulayabileceğini fakat buna gerek olacağını düşünmediğini söyleyerek, küresel petrol üreticileri arasında devam eden anlaşmazlığa dair tarife tehdidini yineledi. Trump, koronavirüs bilgilendirme toplantısında, "Eğer uygulamam gerekirse tarifeleri uygularım, fakat gerek olacağını zannetmiyorum" dedi.

Trump, cumartesi günü ise yabancı petrole tarife uygulamak konusuna yeşil ışık yakmıştı. Trump, "Suudi Arabistan ve Rusya arasında üretim seviyesi konusunda nihayetinde bir anlaşmaya varılacaktır" dedi.

Koronavirüs pandemisinden kaynaklanan talepteki keskin bir azalmaya ek olarak, Suudi Arabistan ve Rusya arasında mart ayı başında başlayan üretim kesintilerine ilişkin anlaşmazlıkla da ham petrol fiyatının önemli ölçüde düşmesine neden oldu.

Trump, düşük petrol fiyatlarına ilişkin, "Açıkçası onlar için çok kötü bir durum" yorumunda bulunmuştu.

Brent petrolünün varil fiyatı perşembe ve cuma günü yaşanan hızlı yükselişin ardından bugün açılışta yüzde 7'ye varan düşüş yaşasa da çabuk toparlandı. Brent petrolünün varil fiyatı şu sıralarda 60 sent düşüşle 33,51 dolar seviyesinden işlem görüyor.

Batı Teksas petrolünün varil fiyatı da 93 cent düşüşle 27,41 dolar seviyesinde.

IMF: 10 YIL ÖNCEKİ FİNANSAL KRİZDEN DAHA KÖTÜ

IMF Başkanı Kristaline Georgieva, koronaviris salgınının global ekonomiyi durma noktasına getirdiğini ve dünyayı 10 yıl önceki global finansal krizden daha kötü olma yolundaki bir resesyonun içine çektiğini bildirdi.

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Isabel Schnabel de, koronovirüs krizinin ekonomi üzerinde yarattığı baskının üstesinde gelmekte zorlanan Euro Bölgesi üyelerine yardımın Avrupa seviyesinde gelmesi gerektiğini savundu. 

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Güney Afrika'nın kredi notunu düşürdü.

Koronavirüse yakalanan ve evinde karantinada bulunan İngiltere Başbakanı Boris Johnson, semptomları devam etmesi üzerine hastaneye kaldırıldı.

İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Andrew Bailey, Britanya ekonomisini koronavirüs salgınının etkileri karşısında desteklemek için kamu harcamalarında yaşanan artışı fonlamak üzere geri dönülmez şekilde para basmayacaklarını söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar