Piyasaların gözü mayıs ayı enflasyonunda

Piyasaların gözü mayıs ayı enflasyonunda
Pazartesi günü mayıs ayı enflasyon verisi açıklanacak. Enflasyon nisanda yüzde 19,50 olarak açıklanmış, gıda enflasyonu tarihin en hızlı artışını göstermişti.

ARTI GERÇEK - Türkiye bir yandan bayram tatili havasına girerken, piyasaların radarında ise Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 3 Haziran pazartesi günü açıklanacak mayıs ayı enflasyon verileri var. 

Bloomberg HT'nin anketine katılan 19 kurumun medyan beklentisi ayı TÜFE’nin yüzde 1.25, yıllık bazda ise yüzde 19.1 artması yönünde.

En düşük beklentiyi paylaşan kurum mayıs ayında aylık enflasyonun yüzde -1.00; yıllık yüzde 18.8 olarak gerçekleşmesini bekliyor. En yüksek beklentiyi paylaşan kurum ise mayıs ayında tüketici enflasyonunun aylık bazda yüzde 1.99 artış göstermesini; yıllık bazda ise yüzde 19.93 olmasını bekliyor.  

AA Finans Enflasyon Beklenti Anketine katılan ekonomistler ise mayıs ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE), yüzde 1,28 artmasını bekliyor.

AA Finans'ın yarın açıklanacak mayıs ayı enflasyon verilerine ilişkin beklenti anketi 17 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı. Ankete göre, ekonomistlerin mayıs ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 1,28 oldu. Ankete katılan ekonomistlerin mayıs ayı için enflasyon beklentileri en düşük yüzde 0,72, en yüksek yüzde 1,90 aralığında yer aldı.

Ekonomistlerin 2019 sonu enflasyon beklentisinin ortalaması ise yüzde 16,01 olarak belirlendi. Ankete katılan ekonomistler arasında yıl sonu enflasyon beklentisi en düşük yüzde 14,50, en yüksek yüzde 18,00 oldu.Ekonomistlerin mayıs ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına (yüzde 1,28) göre, bir önceki ay yüzde 19,50 olan yıllık enflasyonun yüzde 19,10'a gerileyeceği hesaplanıyor.

TÜİK verilerine göre, enflasyon nisanda bir önceki aya göre yüzde 1,69 artış göstermişti. Yıllık olarak ise yüzde 19,50 olarak gerçekleşmişti. 12 aylık ortalamalara göre enflasyon yüzde 19,39 artış gerçekleşti. 

Çekirdek enflasyon yıllık bazda yüzde 17.53'ten yüzde 16,30'a gerilerken, gıda fiyatları yüzde 31.86 ile endeks tarihinin en hızlı yıllık artışını göstermişti. Gıda enflasyonu ise marttaki yüzde 29.77 düzeyinden yüzde 31.86’ya yükselmişti.

Diğer yandan, nisan ayı enflasyonunun sorunlu olduğunu düşünenler de var. Bilkent Üniversitesi'nden iktisatçı Prof. Dr. Refet Gürkaynak, geçen hafta Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Nisan ayı enflasyon rakamlarının sorunlu olduklarını düşünüyorum" diyerek, şu değerlendirmede bulunmuştu:

"TÜİK enflasyon sepetindeki mal ve hizmetlerin fiyatlarını ve ağırlıklarını açıklıyor. Enflasyonu kendimiz hesaplayabiliyoruz. Ancak yıl içinde mallar aynı kalmıyor, konut, giyim, araba, bilgisayar vb model/kalite olarak değişmiş olabiliyor. 

TÜİK bu mallara kalite düzelmesi yapıyor. Açıklanan endeks sayıları kalite düzeltmesi yapılmış olanlar, bizim hesaplayabildiklerimiz yapılmamış olanlar. Aradaki farktan kalite düzeltmesinin ne olduğunu anlıyoruz.

Kalite düzeltmesi arttıkça açıklanan enflasyon azalıyor. Böyle olması gerekir. Enflasyon aynı mal ve hizmetlerin zaman içindeki fiyat artışı. Fiyat gerçekten model değiştiği/kalite arttığı için artıyorsa bunu düzeltmek doğrudur."

Öte yandan, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da, verdiği bir röportajda, önümüzdeki birkaç ayda enflasyonda keskin bir düşüş yaşanacağını söylemişti. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar