Rantın yeni adı: 30 şehire 41 millet bahçesi
'Türkiye'nin Maldivleri' olarak anılan Salda Gölü'ne millet bahçesi yapılacak olmasına tepkiler büyürken, TOKİ Başkanı Bulut, 41 millet bahçesi planlandığını söyledi.
ARTI GERÇEK - "Türkiye'nin Maldivleri" olarak bilinen 300 bin metrekarelik Salda Gölü'ne millet bahçesi yapılacak olmasına yurttaşlardan ve çevre örgütlerinden tepkiler artıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Burdur’da geçen yıl 500 binin üzerinde ziyaretçi alan, çevresinde konaklama ve çevresel eksikleri bulunduğu belirtilen Yeşilova ilçesindeki Salda Gölü’nde 300 bin metrekarelik bir alanda millet bahçesi inşa edileceğini açıkladı.
Bakan Kurum, hem Salda Gölü'nün koruma altına alınacağını söyledi hem de gölün millet bahçesine dönüştürülerek otopark gibi bir çok yapıya açılacağını belirtti.
SALDA GÖLÜ'NE OTOPARK YAPILACAK
Kurum, "Bu gölümüzün derinliği 185 metre ve Türkiye’de ilkler arasında yer alıyor. Burası sadece yaz aylarında değil, kış aylarında da Salda Kayak Merkezi ile hem kayak turizmi hem de doğal güzellikleri bir arada göreceğimiz çok güzel bir doğa harikası. Masmavi gölleriyle, bembeyaz kumsalıyla burası dünyada eşine nadir rastlanan bir bölge. Biz burayı, çevreyi ve şehirleri korumak adına özel koruma bölgesi ilan edeceğiz. Bu ilan çerçevesinde, buradaki 300 bin metrekarelik bir alanı Salda Millet Bahçesi yapacağız. Bu da bir ilk olacak. Bu millet bahçesi projesi çerçevesinde yaklaşık 450’ye yakın bir otopark alanı, geliş ve gidiş yollarını daha iyi yapmak suretiyle, bu bölgeye gelen vatandaşlarımızın bungalov evler ve kafeteryalarda dinlenmesi, yürüyüş yollarında gezmesini sağlayacak çalışmayı da bu proje içinde yapmış olacağız" diye konuştu.
SEKİZ İHALE BU AY GERÇEKLEŞTİRİLECEK
Salda Gölü'ne yönelik projenin açıklanmasının ardından sosyal medyada tepkiler yükselirken millet bahçeleriyle ilgili bir açıklamada da Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ömer Bulut'tan geldi.
Bulut, bu ay Sakarya, İstanbul Kayaşehir 2, 3 ve 4. etaplar, Samsun, Ankara İmrahor Vadisi 1. Etap, Bursa, Eskişehir, Mersin ve Sivas olmak üzere sekiz millet bahçesinin ihalesini gerçekleştireceklerini kaydetti.
Bulut, yaptığı yazılı açıklamada, "daha çok yeşil" anlayışı doğrultusunda inşa edilmeye başlanan millet bahçelerinin, şehirlere yeni bir değer katacağını belirtti.
30 ŞEHİRE 41 MİLLET BAHÇESİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın koordinasyonunda tüm şehirlerde hayata geçirilecek millet bahçeleri projeleriyle gelecek nesillerin daha yeşil ortamlarda yaşamasına imkan sağlanacağını vurgulayan Bulut, "30 ilde 7 milyon 350 bin metrekarelik alanda 41 millet bahçesinin yapım çalışmaları sürüyor. Faaliyete geçecek millet bahçelerinde yürüyüş, koşu ve bisiklet yolları, spor alanları, amfi, oyun alanları, otopark alanları, bitkisel peyzaj alanları ve millet kıraathaneleri bulunacak" ifadelerini kullandı.
Millet bahçelerinin, vatandaşların bir araya geleceği nitelikli sosyal alanlar olacağını bildiren Bulut, özellikle gençlerin verimli vakit geçirebileceği, ders çalışıp kitap okuyabileceği, internetten ve ikramlardan ücretsiz yararlanabileceği, fikir alışverişinde bulunarak sosyalleşebileceği ortamın sunulacağı millet kıraathanelerinin de 24 saat hizmet vereceğini ifade etti.
10 MİLLET BAHÇESİ TAMAMLANMA AŞAMASINDA
Bulut, hükümetin ilk 100 günlük icraat programı kapsamında, TOKİ tarafından yapılan Kayaşehir Millet Bahçesi'nin ilk etabının açıldığını belirtti.
Diyarbakır Dicle Vadisi'nde yapılan millet bahçesinin inşaat faaliyetlerinin hızla devam ettiğini bildiren Bulut, şunları kaydetti:
"Ocakta İstanbul Pendik, Batman ve Elazığ olmak üzere 3 millet bahçesinin ihalesini yaptık. Şubatta ise Sakarya, İstanbul Kayaşehir 2. 3. ve 4. etaplar, Samsun, Ankara İmrahor Vadisi 1. Etap, Bursa, Eskişehir, Mersin ve Sivas olmak üzere 8 millet bahçesinin ihalesini gerçekleştireceğiz. 10 millet bahçesi projesi tamamlanma aşamasına geldi, 17'sinin de arazi çalışmaları devam ediyor. Vatandaşlarımızın beklentisi doğrultusunda şehirlere sadece binalar değil sosyal donatı alanları, yeşil alanlar ve mahalle kültürünün canlandırılması hedefi doğrultusunda insan odaklı bir bakış açısı getiriyoruz. Planlama ve tasarım süreçlerinde tarihi ve kültürel mirasını gözeten, yöresel ve yatay mimariyi esas alan projeler inşa ediyoruz."