Reuters, dolardaki yükselişi yabancı uzmanlara sordu: Devam edecek, normalleşme başladı

Reuters ajansı, Mehmet Şimşek'in ekonomi yönetimine geçmesinden bu yana TL'de yaşanan değer kaybını yabancı ekonomistlere sordu. Uzmanlar, normalleşme politikasının başladığını ve dövizin daha da yükselmesini beklediklerini söyledi.

Reuters, dolardaki yükselişi yabancı uzmanlara sordu: Devam edecek, normalleşme başladı

Artı Gerçek - Türk Lirası'nda (TL) bu sabah yaşanan yüzde 7'ye yakın değer kaybı, dünya basınının da gündeminde. Reuters ajansı, 2021'den bu yana TL'den en büyük kaçışın yaşandığını yazdı. Ajansa görüş veren yabancı ekonomistler ise yeni Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yönetiminde 'normalleşme'nin başlamış olabileceği yorumu yaptı.

Reuters "yeni hükümetin daha ortodoks ekonomi politikalarına geçiş sürecinde TL'yi istikrarlaştırma önlemlerini hafifletiyor gibi göründüğünü" yazarken, Blue Bay Varlık Yönetim Şirketi stratejisti Timothy Ash "Normalleşme politikalarının hayata geçtiğini görüyoruz. Şimşek'in Merkez Bankası'nı rasyonel politikaya zorlamasının etkisini görmekte olduğumuza inanıyorum" dedi.

'KAYIPLARIN DEVAM ETMESİNİ BEKLİYORUM'

Haberde geçen yılın büyük kısmında yetkililerin TL'nin değerini korumak ve döviz kurlarını düşürmek için rezervlerden milyarlarca dolar sattığı belirtilirken, ajansa konuşan bankacılar "TL'deki devam eden değer kaybının piyasa koşullarını iyileştireceğini ve Merkez Bankası'nın rezervlerindeki düşüşü durduracağını" söyledi. İsmi verilmeyen bir bankacı, "TL her geçen gün, rezervlerle korunması gerekmeyecek seviyeye yaklaşıyor. Kayıpların bir süre daha devam etmesini bekliyorum" diyerek "gün içindeki keskin kayıpların, para biriminin beklenen düzeylere yaklaşması anlamına geldiğini" söyledi.

'ERDOĞAN'IN GEÇMİŞ U-DÖNÜŞLERİ, TEMKİNE YOL AÇIYOR'

Reuters'a konuşan bazı analistler de, dolar/TL'nin 25-28 seviyelerine çıkmasını beklediklerini belirtti. Ajansın haberinde yetkililerin ortodoks politikalara dönüş sayesinde yabancı yatırımcıların Türkiye'ye geri dönmesini umduğu ama Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ekonomi politikaları konusunda geçmişte kısa süre içinde fikir değiştirmiş olması nedeniyle piyasalardan temkinli bir yaklaşım beklenmesi gerektiği yorumu da yer aldı.

'TL'NİN ADİL DEĞERİ EN AZ YÜZDE 15 DAHA DÜŞÜK'

Londra merkezli GAM'ın gelişmekte olan piyasalar yatırım direktörü Paul McNamara da, "Siyasi müdahale olmasa bile, Türkiye'yi sürdürülebilir bir yola sokmak çalkantılı bir süreç olacak" dedi. Ciddi bir devalüasyon ve TL'de daha fazla değer kaybı beklediğini söyleyen McNamara, "TL'nin adil değerinin muhtemelen yüzde 15 daha düşük olduğunu düşünüyoruz ama devalüasyonu ciddi bir dış destek olmadan kontrol altında tutmak, çaresizce zor bir görev olacak" diye konuştu.

'FİİLİ SERMAYE KONTROLLERİNDEN VAZGEÇİLMESİ GEREKECEK'

McNamara, "Ortodoks politikalar her şeyin ötesinde, TL'nin müdahale olmaksızın sürdürülebilir bir seviyeyi bulmasına izin verilmesini ve şu an mevcut olan fiili sermaye kontrollerinden vazgeçilmesini gerektirecek" ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)