Reuters, yurtdışında ev alan Türkiyelileri yazdı: Belirsizlikten ve enflasyondan kaçıyorlar
Reuters ajansı, Türkiye'de yüksek enflasyon ve konut fiyatlarındaki artış nedeniyle emlak almak için yurtdışına yönelenleri yazdı: "Türkiye'de çok fazla değişken olduğu için artık orta gelirli insanlar yumurtalarını farklı sepetlere koymak istiyor."
Artı Gerçek - Reuters ajansı, ev fiyatlarının yükselmesi, gayrımenkul yatırımı getirisinin azalması ve olası yeni yasal düzenlemeler nedeniyle Türkiye vatandaşlarının yurt dışında giderek daha fazla ev aldığını yazdı. Haberde, Türkiye'de aylık ev satışlarının son 10 yılın en düşük seviyesine indiği belirtilirken, Türkiye vatandaşlarının 2021'e kıyasla yurt dışında dört kat daha fazla ev aldığı vurgulandı. Buna göre, ev almak için en popüler yerler ise Karadağ, İspanya, Dubai ve Londra.
Haberde şu ifadelere yer verildi:
"Geleneksel olarak gayrimenkul yatırımına düşkün olan Türkler, ülke içinde artan fiyatlar, yatırım getirilerinin kötüleşmesi ve olası yasal düzenleme değişikliklerine yanıt olarak dikkatlerini yurtdışında mülk satın almaya giderek daha fazla çeviriyor."
Ajans, Türkiye'de "yıllarca süren kolay paranın ardından 2023'te daha ortodoks bir politikaya doğru bir U-dönüşü" yapıldığını, bunun sonucunda ekonomik iklimde yaşanan dönüşümün etkilerinin Türkiye'nin emlak piyasasında hissedildiğini ve "gayrimenkul piyasasının görünümüyle ilgili artan bir endişe" olduğunu yazdı.
Reuters, "Son yıllarda, para biriminin değer kaybetmesi ve öncülüğünü Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yaptığı düşük faiz oranları -enflasyon oranı şu anki yüzde 70 oranının üzerine çıkarken- Türkleri tasarruflarını korumak için gayrimenkul, araba ve döviz gibi varlıklara yöneltmişti" diyerek şöyle devam etti:
"Ancak Türkler artık Karadağ, İspanya, Dubai ve Londra gibi yerlerde mülk arayışında çünkü yüksek fiyatlar, azalan arz ve yüksek kredi faizleri Türkiye'deki aylık konut satışlarını son 10 yıldaki en düşük seviyesine çekti."
Ajans, Merkez Bankası verilerine dayanarak, Türkiye vatandaşlarının yurtdışındaki gayrımenkul yatırımlarının geçen yıl 2 milyar dolara çıkarak 2021'den beri dört katına yükseldiğini belirtti. Reuters'a konuşan bazı sektör uzmanları ise bu eğilimin hız kazanmasını ve söz konusu miktarın bu sene 3-4 milyar dolara yükselmesini beklediklerini söyledi.
Reuters, yurt dışında ev alan bazı kişiler ve emlak sektöründen uzmanlarla da konuştu.
'DÜZENLİ DÖVİZ GELİRİ İSTEDİM'
Geçen sene Londra'da ev almak için İstanbul'da bir gayrı menkul satma kararı alan 56 yaşındaki Tolga, "Ev fiyatları çok yüksek ama bir yatırım olarak ev sahibi olmak isteyenler açısından kira geliri hâlâ düşük" dedi. Enerji sektöründe çalıştığını söyleyen ve soyadını vermeyen Tolga, Londra'da ev alma kararını "düzenli döviz geliri sahibi olma ve yatırımlarını çeşitlendirme" isteği ile gerekçelendirdi.
Fakat Türkiye'deki yasal belirsizliğin de kararlarında etkili olduğunu ekledi: "Yurtdışında bir yer alma kararımızın bir diğer nedeni de, emlak ve gelir vergilerindeki belirsizlik, Türkiye'deki kural eksikliğiydi. Yarın Türkiye'de ne olacağını, evimizin değerinin düşüp düşmeyeceğini, yıkılıp yıkılmayacağını veya yanına başka bir şey inşa edilip edilmeyeceğini bilmiyoruz."
'LONDRA'YA İLGİ ARTIYOR'
Londra'da faaliyet gösteren of Unique London isimli emlak danışmanlığı şirketinin kurucusu Arzu Uygun ise Reuters ile söyleşisinde, emlak fiyatlarını Türkiye'de 2022 ve 2023'te enflasyondan daha hızlı yükselmesi, kiralara da yüzde 25 zam sınırı getirilmesi arka planında, Londra emlak piyasasında Türkiye vatandaşlarından artan bir ilgi ile karşılaştıklarını söyledi. Buna göre Türkiye'de artan emlak fiyatları, yatırım getirilerini daha kısa sürede elde etmeyi ve riskleri çeşitlendirmeyi isteyen yatırımcıların yurt dışında ev almasının önünü açtı.
'HÜKÜMETİN BAKIŞI DA DEĞİŞTİ'
Fenercioğlu A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Aycan Fenercioğlu da, "Türkiye'de gayrımenkul yatırımının önümüzdeki beş yıl içinde iyi bir geri dönüş getirmeyeceğini düşünüyorum. İnsanların uzun vadeli bir yatırım olarak gayrımenkul alacağını sanmıyorum" dedi. Fenercioğlu, kendilerinin de yatırım için yurtdışına yöneldiklerini söyleyerek "İspanya'da izinleri aldık ve sonbaharda orada inşaata başlatacağız" dedi. Şirketin Karadağ'da da inşaat, Dubai'de ise yatırım planları olduğu belirtildi.
Fenercioğlu, yatırım için ev alan kişilere yeni vergi getirilmesi olasılığına dair medyada yer alan son haberlerin "hükümetin emlak yatırımına bakışında bir değişikliğe" işaret ettiğini de belirterek, "Bence hükümet, Türkiye'de gayrımenkulü bir yatırım aracı olmaktan çıkarmak istiyor. Bu da önümüzdeki dönemde daha fazla Türkün yurtdışına yönelmesine yol açacak" diye konuştu.
'ESKİDEN ÜST GELİR GRUNUNUN ÖZELLİĞİYDİ'
Gayrimenkul Hizmet İhracatçıları Derneği (GİGDER) Başkanı Bayram Tekçe de, enflasyon, artan emlak fiyatları ve belirsiz ortamın yatırımcıları endişelendirdiğini söyledi. "Başka bir ülkede ev satın almak eskiden üst gelir grubunun bir özelliğiydi" diyen Tekçe, "Ancak Türkiye'de çok fazla değişken olduğu için artık orta gelirli insanlar yumurtalarını farklı sepetlere koymak istiyor" dedi. (DIŞ HABERLER)