Riskli tasarruf: Karayolları firmaları kontrol etmeyecek

Karayolları Genel Müdürlüğü'nün firmaların yaptığı yolları kontrol etme yetkisi kaldırıldı. Hem duble yolları hem de teknik kontrolü firmalar yapacak.

Riskli tasarruf: Karayolları firmaları kontrol etmeyecek

Karayolları Genel Müdürlüğü'nün duble yolları yapan firmaların yaptığı yolları kontrol etme yetkisi kaldırıldı. Karayolları yönetimine artık kontrollük için ek bütçe de verilmeyecek. Bu sayede bütçe giderlerinde tasarruf olacağı hesaplanıyor ancak firmalara yaptırılan yolların kontrolünün yine bu yolları yapan firmalara bırakılmasından endişe ediliyor.

Cumhurbaşkanlığı bölünmüş yolların yapımını düzenleyen genelgeyi değiştirdi. Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren düzenlemeyle, genelgenin 2'nci maddesinin 2'nci fıkrası yürürlükten kaldırıldı. 2008 yılında yürürlüğe giren genelgenin söz konusu 2'nci maddesinin ilk fıkrası, duble yol olarak bilinen bölünmüş yolların yapımı ve iyileştirme çalışmalarının öncelikli olarak kamu kurumlarına ait iş makineleri, malzeme, ekipman ve personeli eliyle gerçekleştirilmesini, kamu eliyle gerçekleştirilmesi mümkün olmayan işlerin ise kısmen veya tamamen özel firmalara ihale edilmek suretiyle yaptırılmasını emrediyor.

Dolayısıyla duble yolların aslında özel firmalar değil, öncelikle Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılması gerekiyordu.

FİRMA HEM YAPACAK HEM KONTROL EDECEK

Aynı maddenin yürürlükten kaldırılan ikinci fırkası ise duble yol çalışmalarına ilişkin proje, mühendislik, kontrollük ve eğitim hizmetlerinin Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından sağlanmasını, bu işler için de gerekli ek ödeneğin bütçeden verilmesini zorunlu kılıyordu. Genelgedeki ‘öncelikle kamu yapar' hükmüne rağmen AKP hükümetleri döneminde duble yolların neredeyse tamamı özel firmalara ihale edildi.

Sözcü gazetesinde yer alan habere göre, yeni genelgeyle ikinci fıkra yürürlükten kaldırıldığı ve başka bir kamu kurumuna da yetki verilmediği için artık duble yolların proje, mühendislik hatta kontrollük işlerini Karayolları Genel Müdürlüğü değil, direkt özel sektör yapabilecek. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde yetki verilen firmalar hem duble yolların projesini çizecek, hem mühendislik faaliyetini yürütecek hem de kamu parasıyla ihaleyle yaptıkları yolların teknik kontrolünü gerçekleştirebilecekler.

BÜYÜK ÇUKURLAR AÇILMIŞTI

AKP'nin iktidara geldiği ilk yıllarda özel sektöre yaptırılan duble yolların büyük bölümü, uygun malzemelerin kullanılmaması, teknik bilgi eksikliği ve benzeri nedenlerle kısa sürede bozulmuş, yollarda açılan büyük çukurlar yüzünden can kayıplarına da yol açan kazalar meydana gelmişti. Üstelik tamamlanan bir çok yol birkaç kez yeniden yapılmak zorunda kalınmıştı. Daha sonra Karayolları Genel Müdürlüğü'nün kontrol yetkilerinin ve denetimlerin arttırılmasıyla yol kalitesinde önemli iyileşmeler sağlanmıştı.

YENİ YOLLAR TEHLİKEDE

Ulaştırma Bakanlığı'nın verilerine göre, bugüne kadar yaklaşık 19 bin kilometre duble yol yapılırken 2023 yılına kadar yaklaşık 5.7 bin kilometre daha bölünmüş yol yapılacak. Bu dönemde milyarlarca lira harcanarak mevcut duble yolların da bakım ve onarımı gerçekleştirilecek.

Karayolları Genel Müdürlüğü'nden alınan duble yolların kontrol yetkisinin başka bir kamu kurumuna verilmemesi halinde hem yeni yapılacak yolların hem de mevcut duble yol ağının bakım ve onarım işlerinin denetiminde ciddi aksamalar yaşanmasından endişe ediliyor. (EKONOMİ SERVİSİ)

karayolları genel müdürlüğü yollar firmalar ek bütçe